Dominikánská republika: Na vlně chutí, vůní a rytmů
Dominikánská republika je po celém světě proslulá bílými písečnými plážemi a národními parky, ve kterých se můžete setkat např. s plameňáky, leguány či krokodýly. Na své si v této karibské zemi přijdou i gurmáni a milovníci kultury.
V Dominikánské republice na vás čeká mnoho kulinářských zážitků. Místní kuchyně v sobě odráží španělské, africké a indiánské vlivy, které se na ostrově v průběhu historie prolínaly. Typická dominikánská jídla se skrývají pod názvem comida criolla (kreolská kuchyně). Mezi nejoblíbenější patří la bandera (vlajka) z dušeného kuřecího či hovězího masa s fazolemi a bílou rýží. Tento pokrm barevně evokuje dominikánskou vlajku – bílá představuje rýži, červená omáčku a modrá barva fazole. Populární je také masová polévka sancocho a speciality z ryb, např. na poloostrově Samaná určitě ochutnejte rybu v kokosové omáčce pescado al coco.
Vedle těchto pokrmů je vyhlášený také dominikánský rum z cukrové třtiny, jinak přezdívaný jako „vitamín R“. Zatímco bílý rum je základem koktejlů, zlatý a tmavý se pije čistý. Z dalších nápojů zkuste coco loco, tedy rum nalitý v čerstvě naseknutém kokosu, nebo mamajuanu. Jedná se o směs rumu, vína, medu a stromové kůry, která prý čistí játra a má afrodiziakální účinky.
Dominikánská republika patří mezi hlavní světové producenty ručně balených doutníků. Zajímá vás proces jejich výroby? Navštivte některou z manufaktur v okolí města Santiago nebo v La Romana. Baliče doutníků můžete potkat také v hlavním městě Santo Domingu. Historické centrum dominikánské metropole si rozhodně projděte a pokud se sem vydáte o víkendu, zastavte se na náměstí Plaza de España na oslavách Santo Domingo de Fiesta, kde si můžete spolu s místními zatančit tradiční merengue a bachatu.
Další tipy se dočtete na stránkách www.GoDominicanRepublic.cz.
Komentáře
Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit