Letos mám k dispozici značného množství bílého a zeleného chřesťu. Tuto zeleninku naše rodina miluje, jen docházejí inspirace k její úpravě. Uvítám jakýkoliv osvědčený recept, děkuji. Nejvíce u nás získal recept - zapékaný chřesť v anglické slanině s pepřem, pokládán na bramborech a zasypán strouhaným sýrem.
Mnam taky ho miluju - hned bych si ho dala. Jinak si ho dělám stejně jak ty jen bez pepře (dávám náký grilovací kořeni) a bez brambůrek -jen na to dám sýr. A třeba k tomu toustík - vynikající véča .
Dělám chřest jako přílohu k různým grilovaným masům, nejlíp jde k rybám a vepřovému. Chřest jenom oloupu, povařím v osolené vodě a servíruju s kouskem másla a pokapaný citronem. Je tak nejlepší.
Dá se z něj udělat i dobrý slaný koláč - na listové těsto pokladu kousky chřestu, posypu sýrem feta a okořením tymiánem. Můžou se na to přidat olivy a kraje koláče někdy potřu vajíčkem.
říká se tomu chřest bez háčku a miluju z něj polévku se smetanou. Jen udělám jíšku, zaleju mlékem, povařím v tom chřest, zahustím maličko jíškou, zaleju smetanou, osolím a dám muškátový květ a nějakou zelenou bylinku a pepř...
Mi moc chutnal steak z tuňáka s hroznovým vínem a přelitý portsko-roquefortovou omáčku a jako přílohu bílý chřest dělaný v páře.
Ahoj, já jsem vařila bílý chřest s holandskou omáčkou a vůbec nám to nechutnalo, nevím jestli jsem něco udělala špatně. Chřest jsem jenom oloupala a povařila v osolené vodě, ale byl trošku nahořklý a táhly se z toho takové nestravitelné nítě, takže nevím....nechutnalo to z rodiny nikomu
Cituji mayeenka: říká se tomu chřest bez háčku
Vím...je to tak i v názvu, jen v textu se chybička vloudila . Vyzkouším ten slaný koláč, zní to poutavě. Děkuji za přiložené recepty.
Cituji Evelyn: nahořklý a táhly se z toho takové nestravitelné nítě,
, zpracovávám chřest každým rokem a zatím se mi nestalo.
Taky jsem měla problém s těmi "dlouhými nestravitelnými nitěmi", jako Evelyn. Víte, co s tím? Anebo jsem prostě koupila chřest už přestárlý?
Cituji Frasonka: Taky jsem měla problém s těmi "dlouhými nestravitelnými nitěmi",
No nejspíš je to taková vlastnost chřestu protože jsem se v TV dívala na soutěž o vaření a stěžovalo si na to víc lidí. No nic, vyzkoušela jsem to, pro mě osobně to teda vůbec žádná pochoutka není a už ho nikdy nekoupím.
Ahoj
Taky jsem dneska vařila chřest v páře a byl také takový nahořklý, niťovitý a nedal se moc krájet...., ale je pravda, že jsem jen odstranila ty dřevnaté konce...vy ho i loupete?třeba škrabkou?
já pro Vás mám báječný italský recept který doma dělám v chřestové sezóně velmi často - rizoto s chřestem, bílým vínem a parmezánem: koupíme kvalitní rýži, tu na dostatečně velké pánvičce uvaříme a během varu podlíváme střídavě zel. vývarem a bílým vínem (pokud možno kvalitnější). Když je rýže měkká (nikoliv rozvařená) přidá se do ní na kousky nakrájený chřest, zamíchá, lehce provaří, poté pár kousků másla, zamíchat a na konec nastrouhaný parmezán (proto tam je to máslo - aby se parmezán v rizotu krásně roztekl a nevytvořil hrudky). Poté servírujeme na talíř a na vrch ještě posypeme parmezánem - buon appetito
Reaguji na gioia: To je super recept.. když se podaří pravé italské rizoto, tak je to úplná bomba
Miluji chřest,ale nikde ho nemůžu sehnat.Teď jedině v Bille,ale jen bílý.Chtěla bych zelený.Nevíte kde v Ostravě a okolí se dá koupit??
Připravuji v parním hrnci a posypu kořením s chilli.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.