arrow
profile_image
nel
od 30. 1. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji jadina: sýry(výborný je Amálka,prodávají ho v Kauflandu),

taky jsem na něj narazila, je výborný - Ementál i Gouda

Včera podvečer vyšel v seznamu článek, s výsledkem studie bio potravin.Nemilé sdělení - přísun vitamínů či teorie, že jsou zdravější, se nezákladá na pravdě.
Jsem z toho hodně rozčarovaná, myslela jsem si, že dávám svému dítko to nejlepší, alespoň v mlečných výrobcích a luštěninách. Existuje vůbec věc v našem státě, co by odpovídala daným normám?

sarra
a jsi si jistá, že toto platí jen u nás? však ten výzkum nebyl psán v ČR. Takže asi to tak je na celým světě, prostě taková menší bublin a dobrej marketing. Každá máma přece chce to nej. Já moc bio nekupuju, občas kuře, vejce mám vlastní, zeleniny je chabej výběr atd atd.

Přesně tak, nešlo o českou bio produkci. Prostě myšlenka, že když to nepohnojím, bude to mít víc vitamínů, se ukázala jako mylná. Stejně mě pobavil test, kdy dávali ochutnávat bio a nebio jahody, rajčata a jablka a lidé měli říct, co je chutnější. Vycházelo to nastejno

arrow
profile_image
Martis
od 3. 12. 2008
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

sarra
Taky jsem ho ted četla a jsem z toho celkem překvapená

arrow
Neprodává v Bazaru

sarra
Pokud yb to ybla pravda, tak si stejně myslím, že biopotraviny kvalitnější jsou-už logicky z důvodů, že v nich nejsou zbytky hzormonů, očkovacích látek, pesticidů, zvířata měla výběh,...
Nejde jen o to kolik to bude mít vitaminů, ale celkově o kvalitu, o to, že do těla nedostanu škodlivé látky atd.

framboise
Bohužel i v této záležitosti to není pravdou. Použiji větu z odborného článku - Rozdíly mezi oběma druhy potravin byly v zanedbatelných množstvích látek, které pocházely z rozdílných hnojiv. Což já, jako laik usuzuji, že rozdíly škodlivých látek jsou minimální. A určitě se to nerovná ceně jimi dané, převyšující v některých druzích potravin i dvojnásobnou cenu. O to více je to smutné, že mám doma odborníka přes zemědelství - promovaného inženýrka, který mi vždy hlásál: mamino, jsou to zbytečné výdaje, bio a normální potraviny není v tom rozdílu. Hnojí se stejně, jen se sklízí v jiný čas. O co dáš více korunek, si raději odlož na supr dovolenou či na tvé thaiské masáže,čokoládové zábaly. Nevím co tomu dodat. Vím, že bych pokračovala stále dál, jídlo miluji, ochotna zaplatit více za kvalitu než za kvantitu. Teď už vím, za jakou kvalitu jsem vkládala investice. Nepatřím mezi zastáncem jen bio potravin. Kupuji, teda ted už mohu napsat kupovala, bio jogurty, mléko, máslo, zeleninu a někdy mouku na domácí chléb.
Vím, že nešlo o českou produkci, ale ted už opravdu pochybuji, že by měla býti jiná než ve světě.

arrow
profile_image
Chudobka
od 6. 1. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

sarra
My doma kupujeme tak polovinu věcí bio- a to hlavně jogurty, mléko, většinu ovoce a zeleniny- a hlavně u té zeleniny je rozdíl opravdu znát. Rajčata voní a nemají tak tvrdou slupku (ze které je mi někdy na zvracení), mrkev je šťavňatější. Ten článek na seznamu jsem taky četla, ale kvůli jednomu článku přeci nezačnu panikařit, navíc, když mi současný model vyhovuje..

já si myslím, že všechno tohle bio, ať už to jsou biopotraviny, biooblečení nebo biodiesel, je jeden velký marketingový tah, prostě prostředek, jak z lidí vytáhnout peníze, pokud tam nějaký rozdíl je, a jakože asi je, ale podle mě je to docela zanedbatelné, tak mi přijde, že ty ceny k tomu úměrné nejsou. A dkyž si člověk vezme, že kolikrát se prodávájí biopotraviny, hlavně biozelenina, která je dovezená z druhého konce světa - proboha co je na ní bio? Když budu chtít kvalitní zeleninu, vypěstuju si jí na zahradě, na balkonu, babičky taky rádi pěstují, ale určitě si jí nepůjdu koupit do tesca. Takže souhlasím se sarra, ty peníze radši dám do něčeho příjemnějšího. Jo, kdo chce utrácet za bio výrobky, ať to dělá, ať má z toho potěšení, já si klidně koupím obyčejné triko, zelenia z trhu mi taky nevadí a nebo jí posbírám na zahradě a mlíko? Ať je to bio nebo nebio, pořád to nemá s mlíkem nic moc společného, a to říkám i já, která tu obarvenou bílou vodu fakt miluje

arrow
Neprodává v Bazaru

sarra
Jak řekla jedna žena (slovenka Martina Mojžíšová): Potraviny si nevybírám podle výživové hodnoty, ale podle energetické povahy. Maso z kuřete, které běhalo po dvoře na slunku, je mnohem kvalitnější než to, které vypiplali pod žárovkami za šest týdnů.
Já kupuji taky bio i nebio -bio maso, ococe a zeleninu ne, jsou většinou dost drahé, ale jinak skoro vše. A taky myslím, že zde nejde jen o bio-kdo si dá bio bůček těžko bude na tom se zdravím, únavou atd. tak jako ten, kdo díky bio objeví nové potraviny jako kuskus, jáhly, bulgur atd. a přijme tak nějak bio+zdravý životní styl do svého života.
Navíc mi přijde, že hned vyjde článek jak je něco super, pak zas další který to vše odsoudí...prostě u tohoto se řídím svým rozumem-viz příklad s kuřetem.

arrow
profile_image
Chudobka
od 6. 1. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji lucinkaf: Když budu chtít kvalitní zeleninu, vypěstuju si jí na zahradě, na balkonu, babičky taky rádi pěstují, ale určitě si jí nepůjdu koupit do tesca.

No, to je samozřejmě nejlepší řešení, ale s mou spotřebou bych to na mém pidibalkónku uprostřed města moc nevychytala.

Cituji framboise: Navíc mi přijde, že hned vyjde článek jak je něco super, pak zas další který to vše odsoudí...prostě u tohoto se řídím svým rozumem-viz příklad s kuřetem

Cituji Chudobka: No, to je samozřejmě nejlepší řešení, ale s mou spotřebou bych to na mém pidibalkónku uprostřed města moc nevychytala.

no to jo, to je u bytů docela problém. Tetka si kvůli tomu pronajala zahrádku, jezdila si tam opěčovávat ty svoje plodinky a byla spokojená, ale zas na druhou stranu je fakt, že to taky zabere nějaký čas a málokdo si může dovolit uprostřed týdne být jeden celý den na zahradě a věnovat se jí. Kdysi jsme měli zahradu plnou záhonů, jenže když se to všechno sečte, práce, energie, hnojivo, ošetření, tak se to ani finančně moc nevyplatí. Proto máme jen pár záhonků se základníma věcma jako papriky, okurky, rajčata, jahody, nějakou tu jabloň, jednu hrušeň, švestku, višeň a broskev, rybíz, od každého jeden strom, to nám pro vlastní spotřebu stačí, je to vyhřáté sluníčkem, šťavnaté, sladké a k tomu jsme navíc před několika lety přidali i fíky a hroznové víno, tudíž nám už nechybí vůbec nic A co nemáme doma my, to mají naše babičky, které to baví a které nás milerádi zásobují

Já kupuji bio, pro dobrý pocit, prostě mi tak něják více chutná - u mléka, másla a zeleniny ten rozdíl znát je.

já to s bio produkty či zdravým stylem také nehrotím do krajnostíale takové bio máslo to se nedá srovnat s máslem normálním či s produkty k tomu podobné jako flóra nebo jak se vůbec jmenuje. O jogurtech nemluvě. Ale třeba na smažení či přípravu guláše (pro mé chlapy, jelikož já maso moc ne), připravuji jedině na domácím sádle. Vajíčka jsou od babičky a některá zeleninka ze zahrádky. Uzeniny pro malého a mě zcela zakázány.
Prostě jsem musela vložit příspěvek do omlázka , po přečtení článku mě polil smutek a vztek současně. Jsem asi idealista.

arrow
Neprodává v Bazaru

lucinkaf
Jenže takovou příležitost nemá doopravdy každý. My máme rajčata, mrkve, hrach, jahody, kedlubny, brokolici, pórek, salát, ředkvičky, cibule, česnek, hroznové víno, angrešty, rybízy, maliny, ostružiny, třešně, višně, jablka, hrušky, švestky, ořech ato všechno na zahradě po prarodičích, kteří zde posledních zhruba 40 let nepoužívali žádné postřiky apod., ale myslím, že ne každý může/chce/má příležitost/čas/... mít takovou zahradu.

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy otevřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené