Ahoj holky, zamilovala jsem si avokádo, je zdravé a má netradiční chuť. Nemáte nějaké recepty co z něj připravit? Tip na nějakou dobrou pomazánku, nebo kde všude se dá použít?
Já mám moc ráda avokádový dip (třeba k tortillám): na dvě porce půlku avokáda, cca 2 lžíce zakysané smetany (od oka), 1 lžíce oleje, stroužek česneku, trochu citronové šťávy, sůl, pepř. Avokádo se rozmašíruje vidličkou, k tomu se přidají tyhle ingredience, rozmíchá se to a je to moc dobrý
Já jsem psala tady do jiné diskuze recept na avokádovou pomazánku
Takže vydlabu si avokádo a rozmačkám co nejvíc to jde vidličkou (zkoušela jsem i mixovat, jde to taky. Na jedno avokádo si nakrájím půlku cibule najemno a dvě menší rajčata na drobné kostičky. Smíchám všechno dohromady, lehce osolím a opepřím čerstvě namletým čtyřbarevným pepřem. Připravuji si k tomu buď "topinky" v troubě na pečícím papíru bez oleje nebo knackerbrot. Obojí možné potřít česnekem
Moc dobrá je i pomázanka - rozmačkané avokádo, smíchné s cibulkou na jemno a asi 2 vařenými vajíčky, lehce osolit a je to mňamka
já dělám jednoduchou pomazánku jenom se solí a citronovou šťávou,trochou oleje a podle chuti česnek a dávám si to třeba na topinky,jednoduché,ale chutné
holky,a kde berete dobré avokádo? kdykoli jsem si koupila v obchodě, byla to jen naprosto hnusná zelená hmota
Cituji imoen: kde berete dobré avokádo?
Musí být zralé....mělo by mít tmavé fleky a má být měkké.
Cituji imoen: holky,a kde berete dobré avokádo?
joo tak tohle je hodně těžke opravdu dobre avokado najdu malokde. Nejlepši jsou z Mexika, ty jsou opravdu nej nej avokada, ty bych mohla jist na tuny .
Taky jsou dva druhy, jeden druh je takovy hladky na povrchu a druhy je vrasčity. Osobně mam zkušenost že ty vrasčite jsou lepši krasně měknou a chuťově jsou dobre, ty hladke jsou tvrde a vetšinou z tvrdeho stadia jdou rovnou do shnileho, takže nevychytaš to slastne měkke stadium. Ale neni to pravidlem.
Foxie
JJ, s tím mám právě problém, nevím, kdy je to avokádo dostatečně zralé a když to pár dní nechám, tak už je nahnilé.
Jak mám asi zhruba dlouho počkat, když si domů donesu avokádo tvrdé? Poradí mi někdo, prosím? Díky.
Cituji luxinka: Jak mám asi zhruba dlouho počkat, když si domů donesu avokádo tvrdé?
zabal ho do hnědého papíru a nech 2-3 dny při pokojové teplotě. Včera zrovna byla v TV nějaká reportáž o avokádech, a tam říkali,že avokáda se sklízí nezralá,uchovávají a převáží sepři teplotě cca 6 stupňů - a takto se dostanou do obchodů, tzn. nezralá. Taky tam radili koupené avokádo dát do plast. krabičky společně s nějakým zralým ovocem (banán,jablko..), že se nějaký ty "zrající látky" (nevím,jak už to říkali) se jakoby na avokádo přenesou a ono hezky dozraje. Ale já balím do papíru,aza 2 dny je OK . Taky záleží na tom,jakdlouho už leží vtom obchodě, každopádně kupovat jen pevné, zdravé,nepoškozené plody
Ahoj,
Problém je v tom, že avokáda co se prodavají tady u nás nejsou určeny na quacamolo (avokádovou "pomazánku"). Pro tento pokrm se v Mexicu prodávají specialní druhy- jsou černé, malé a hlavně už v obchodě jsou měkké. Jinak rozhodně nedoporučuji tvrdé avokádo mixovat, to v syrovém stavu opravdu není dobré. Když už tak ho pěkně potlouct a pak nechat několik dní při pokojové teplotě dokud není na omak měkké.
Cituji luxinka: Jak mám asi zhruba dlouho počkat, když si domů donesu avokádo tvrdé?
Ono to neni o tom jak dlouho ale jake je avokado na omak. Musi byt měkke, jenže ty hladke co se u nas prodavaji často změknou až začnou hnit A tento druh opravdu neni vhodny na quacamole a jine pomazanky, spiš na jidlo jen tak nebo do salatu.
Jinak pokud je avokado měkke a takove jak ma byt, tak kamaradka mě naučila jist ho na toastu. Utoustujes svuj oblibeny sandwich z toustoveho chleba a pak ještě na teply toast daš platky avokada, trochu je rozetřeš, dle potřeby opepřiš a osoliš. Vim nekomu to muže znit hrozně ale je to
Salát z avokáda:
Avokádo pokrájím na malé kostičky, stejně tak krabí tyčinky a uvařené vajíčko. Smíchám s majonézou, trochu osolím. Podává se s pečivem.
Není to zrovna dietní recept, uznávám, ale moc dobrý
Avokádo jako sladká přesnídávka...rozmačkáme zralé avokádo a zralý banán a přidáme polévkovou lžičku tekutého medu, promícháme a papáme...můžeme přidat třeba i mandle... avokádo je velice zdravé, dle nových výzkumů má vliv na regeneraci jater...ze své osobní zkušenosti doporučuji, měla jsem horší jaterní enzymy a po dietě (i se zařazením avokáda) se vše srovnalo...takže dámy, pokud berete antikoncepci nebo jiné léky (trvale), raději bych to do jídelníčku zařadila...někdy je úsměvné, jak si prodavačky pletou avokádo s mangem...kupuju oboje a vždy v tom mají hokej...
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.