Ochrání nás vitamín D před koronavirem?

Lékaři, výživoví poradci a celá řada dalších odborníků tvrdí, že vitamín D dokáže snížit infekčnost a hodně se o něm mluví také v souvislosti s koronavirem. Jaký vliv mají zásoby vitamínu D v těle na průběh infekčních onemocnění, jakým je i COVID-19?

Vitamín D doporučuje dokonce i MZČR

Pokud navštívíte stránky Ministerstva zdravotnictví ČR, které byly vytvořeny za účelem sdílení informací ohledně koronaviru, najdete tam mimo jiné článek o tom, že vitamín D je zásadní pro imunitu, obzvlášť v době pandemie Covid-19. Existují však konkrétní studie o tom, že by nedostatek vitamínu D způsoboval těžší průběh nemoci, či naopak by mohlo mít podávání vitamínu D pozitivní účinky již v průběhu onemocnění koronavirem?

Dle výzkumů pomáhá vitamín D lépe zvládat infekce

zoom

Vitamín D pomáhá v boji s koronavirem

Je prokázáno, že vitamín D je skutečně velmi důležitý pro správné fungování našeho organismu. Existuje několik různých studií a výzkumů, které pozitivní účinky vitamínu D ve spojitosti s koronavirem potvrzují (např. Eugene Merzon a kol. 2020; Harvey W. Kaufman a kol. 2020; Linda L. Benskin, 2020; Marta Entrenas Castillo a kol. 2020). Pro aktivaci imunitních procesů v těle, a tedy pro lepší zvládání infekce, se přitom doporučuje mít hladinu vitamínu D 100–125 nmol/l. Jde o hodnotu, která se měří v laboratoři z krve. V Česku však této hodnoty dosahuje málokdo. Nedostatkem vitamínu D prý trpí 60–75 procent české populace.

Jak zvýšit množství vitamínu D v našem těle?

Nejlepším a nepřirozenějším způsobem, jak vitamín D získat, je pobývat na sluníčku, jenže to bývá během podzimu a zimy náročné. Přitom ze slunečního svitu jsme schopni přijmout až 90 % vitamínu D, z potravinových doplňků pouze 10 %. Pokud navíc dáváte přednost rostlinné stravě, může být příjem vitamínu D ve formě doplňků ještě o něco náročnější, protože nejobvyklejší zdroj vitamínu D je živočišného původu (nejvíce se ho nachází v rybách – treska, tresčí játra, sleďové filety, sardinky, losos, či v mléčných výrobcích). Z rostlinných forem je možné přijímat déčko z hub nebo potravin, které jsou ozařovány ultrafialovými paprsky, například rostlinné mléko, cereálie, margarín. „Co se týká vitamínů v cereáliích, je to složitější. Někteří výrobci přidávají do cereálií vitamíny uměle, jiní výrobci už od toho upouštějí. Cereálie jsou zdraví prospěšné třeba pro svůj obsah vlákniny. Pokud však chcete do těla dostat zároveň s cereáliemi i vitamíny, doporučuji do nich přidat čerstvé ovoce,“ říká Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita. Na stránkách MZČR najdete navíc doporučení týkající se doplňků stravy z lékárny. Podle něho rozlišujeme dva základní typy déčka: D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekalciferol). D3 je přibližně čtyřikrát účinnější než D2. K dispozici jsou kapky, tabletky, tobolky, gumoví medvídci a další.

Dejte přednost přírodní formě vitamínu D

zoom Zvětšit

UV paprsky dokáží aktivovat tvorbu vitamínu D i v zimních měsících

Pokud se rozhodnete suplementovat vitamín D z doplňků stravy, dejte přednost těm, které jsou přírodní, bez umělých barviv, různých stabilizátorů a dalších přidaných látek. Mým osobním doporučením je čerpat vitamín D prostřednictvím slunce, ačkoliv ho máme v zimním období málo a odborníci tvrdí, že tímto způsobem není možné do těla dostat potřebné množství. Pravdou je, že síla slunečních paprsků je během zimních měsíců slabší než v létě, přesto však UV paprsky dokáží aktivovat tvorbu vitamínu D v pokožce. Stačí se denně vystavit slunci na pár minut, nebát se vyběhnout na chvíli ven v šortkách, i když teploměr ukazuje třeba pouhých pět stupňů nad nulou. V létě na sluníčku je sice příjemněji, ale věřte, že pobyt na čerstvém vzduchu je zdravý v jakémkoliv ročním období. Navíc se tímto způsobem můžete otužovat a tím posilovat svou imunitu, zocelit tělo i ducha a zlepšit svou vytrvalost. Kromě toho se při otužování vyplavují endorfiny, které zlepšují náladu.

Vitamín D zlepšuje náladu

Vyšší hladiny vitamínu D v krvi jsou spojeny nejen s nižší mírou infekce způsobené virem SARS-CoV-2 a nižším rizikem závažného průběhu onemocnění, které obnáší hospitalizaci, intenzivní péči nebo v tom nejhorším případě i úmrtí. Vitamín D působí na tisíce genů a ovlivňuje řadu aspektů imunitní funkce. Kromě toho je na dostatečném množství vitamínu D v těle závislá dobrá nálada, což se obzvlášť v této době náramně hodí. Co myslíte?



Komentáře

VeronikaEma
Neochrání a ani nezaručí mírný průběh nemoci!
Jana
Reaguji na VeronikaEma: Tak jisté není nikdy nic. Ale nějaký ten vitamín na škodu nepřijde a pobyt na čerstvém vzduchu už vůbec ne.
VeronikaEma
Reaguji na Jana: Každopádně. Jen píšu odpověď na otázku v titulku. Vitamín D je bezesporu důležitý bez ohledu na pandemii.
VeronikaEma
Reaguji na Jana: Každopádně. Jen píšu odpověď na otázku v titulku. Vitamín D je bezesporu důležitý bez ohledu na pandemii.
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?

NOVÉ
Nejnovější trendy v plážové módě

Nejnovější trendy v plážové módě

Životní styl komerční článek

Léto klepe pomalu na dveře a vy ještě netušíte, co budete v parných dnech na pláži nebo u bazénu nosit? Nevadí! Na následujících řádcích si totiž posvítíme pěkně zblízka na aktuální trendy v plážové módě. Prozradíme vám, jaké plavky, obuv i doplňky společně kombinovat, aby byly vaše outfity dokonalé.



TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?