Nejlepší letní osvěžení: Vodní meloun

Jaké jsou benefity konzumace melounu z pohledu zdraví, ale i hubnutí? Vzali jsme si meloun po drobnohled.

Minimum kalorií

zoom

Vodní meloun je nízkokalorická potravina s obsahem řady důležitých přírodních látek. Patří mezi ně kyselina listová, vitamíny ze skupiny B, lykopen, vitamín A a C, vláknina, železo, fosfor, selen, jód, zinek, vápník a další.

Maximum vody

Díky vysokému obsahu vody, která tvoří až 91 procent, je vodní meloun jednou z nejoblíbenějších potravin během horkého léta. Osvěží, skvěle chutná a pro nízký obsah kalorií se hodí i do redukčního jídelníčku.

Meloun jako ionťák?

Vodní meloun je bohatý na elektrolyty (sodík a draslík), což z něj dělá přírodní iontový nápoj. Pokud se tedy po sportu či během něj zakousnete do šťavnatého melounu, hydratujete buňky a snadněji udržíte vodní rovnováhu.

Výborný antioxidant

Červený meloun obsahuje lykopen (najdete ho také v rajčatech), který patří mezi významné antioxidanty, které chrání organismu před vlivem volných radikálů. Podle odborníci lykopen pomáhají snižovat i riziko vzniku onkologických onemocnění.

Náš tip: Melounové gazpacho

Vyzkoušejte studenou polévku z rajčat a melounu. Je to chuťová bomba a dokonalé osvěžení!

Ingredience:

  • dužina z vodního melounu (cca 1 hrnek)
  • 1 až 2 rajčata
  • 1/3 červené cibule
  • necelá polovina okurky
  • 1/2 středně velké červené papriky
  • česnek dle chuti
  • pár lístků čerstvé bazalky
  • 1 malý svazek koriandru
  • 5 kostek ledu
  • olivový olej
  • šťáva z citrónu
  • sůl a pepř

Postup: Všechny hlavní ingredience včetně ledu rozmixujte pomocí výkonného mixéru. Rozmixovanou směs dle chuti osolte a opepřete. Přidejte citrónovou šťávu. Pak zalijte několika kapkami olivového oleje a znovu promixujte. Hotovou polévku podávejte chlazenou s kousky zeleniny nebo semínek. Můžete zakopnout trochou olivového oleje a podávat s pečivem.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.

NOVÉ
TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

Životní styl komerční článek

Hledáte ideální místo pro vaši letní dovolenou v roce 2024? Nechte se inspirovat naším výběrem TOP 5 destinací, které nabízejí dokonalou kombinaci čistého moře, krásných pláží, kulturních zážitků a zábavných aktivit. TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024.



NOVÉ
Bezpečnost a pohodlí v přírodě: pro venkovní aktivity vybírejte obuv s rozmyslem

Bezpečnost a pohodlí v přírodě: pro venkovní aktivity vybírejte obuv s rozmyslem

Životní styl komerční článek

Jaro je dobou, v něm mnoho lidí začíná po zimě sportovat a být více aktivní. Zároveň je to dobou obnovy energie a rozhodně také šatníku. Mnohé totiž může překvapit jarní deštník, nebo nebývale teplé či naopak studené počasí.