Chemie v koupelně I. - AHA kyseliny

Tímto pojmem nejsou označovány chemikálie, po jejichž použití budete osvíceni náhlým prozřením. Jde o alfa-hydroxylové kyseliny, skupinu ve vodě rozpustných kyselin, které se přirozeně vyskytují zejména v ovoci (původ kyseliny se často odráží v jejím názvu), mléce či cukrové třtině.

img

Alfa-hydroxylové kyseliny se přirozeně vyskytují zejména v ovoci.

Mezi nejpoužívanější AHA kyseliny patří kyselina glykolová a kyselina mléčná. Jsou tvořeny malými molekulami, proto snadno pronikají do pokožky. K dalším AHA kyselinám se řadí kyselina citronová či kyselina jablečná.

Proč je milovat...

Hlavním benefitem AHA kyselin je chemický peeling - způsobují odlučování odumřelých kožních buněk chemickou, nikoli mechanickou cestou. Mohou také podpořit produkci kolagenu a elastinu a tím zvýšit pevnost a pružnost pokožky. Při dlouhodobém používání napomáhají minimalizovat následky stárnutí kůže či její poškození slunečním zářením - dochází k ústupu jemných vrásek a linek, hrubé kůže či pigmentových skvrn. 

...a nenávidět.

AHA kyseliny neoplývají pouze samými pozitivy a při jejich používání je třeba pamatovat na nežádoucí doprovodné efekty: mohou dráždit pleť a způsobovat fotosenzitivitu. Výsledkem je pak zčervenání kůže, pálení, svědění, vznik pigmentových skvrn či dokonce jizviček.

Jak na ně

Přípravky obsahující AHA kyseliny je proto vhodné používat nejlépe večer, tak aby působily v noci. Pokud nezbytně musíte takový produkt aplikovat ráno či během dne, důrazně se doporučuje pleť chránit před slunečním zářením prostředkem s vysokým ochranným faktorem. Podrážení pleti předejdete tak, že zpočátku budete přípravek s kyselinami používat pouze jednou v průběhu dvou či tří dnů. Pokud jej vaše pokožka bude dobře snášet, můžete zkusit četnost užívání zvýšit.

Trocha chemie

Koncentrace kyseliny by neměla překročit 10 % (ideální je 5 - 8 %) a pH výsledného přípravku by se mělo ideálně pohybovat mezi 3 a 4. Aplikaci vyšších koncentrací kyselin přenechejte raději vyškolenému dermatologovi či kosmetičce, kteří používají koncentrace od 20 % až dokonce po 70 % (v těchto případech už je ovšem třeba počítat s pořádnými vedlejšími efekty, kůže v místě aplikace bude vypadat jako extrémně spálená i několik týdnů, než se pod ní “vyloupne” vaše nové krásnější já).

Nenechte se napálit

Trh je přímo přesycen produkty obsahujícími AHA kyseliny. Nevyhazujte peníze zbytečně. Ideální jsou séra obsahující některou z kyselin. Po jejich nanesení a vsáknutí můžete přes ně aplikovat ještě jiný krém bez AHA kyselin, kterým pleť vyživíte, zklidníte a zvlhčíte. Naopak úplně zbytečné jsou produkty určené k čistění pleti s obsahem AHA kyselin (gely, pěny apod.) - kyseliny totiž pro kýžený efekt musí na pleti působit, což v tomto případě nestihnou, neboť jsou prakticky okamžitě spláchnuty vodou.




Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.

NOVÉ
Jaké vychytávky pořídit do vaší ložnice?

Jaké vychytávky pořídit do vaší ložnice?

Životní styl komerční článek

Ložnice je místo, kde začíná a končí váš den. Je tedy dobré, abychom jí věnovali spoustu pozornosti a vytvořili v ní harmonickou atmosféru. K tomu nám dopomůže vhodný nábytek i pečlivě vybrané interiérové doplňky. Jestliže se v tom zrovna nevyznáte, nemusíte zoufat. Níže vám dáme užitečné tipy na vybavení vaší ložnice. Inspirace je tu!



NOVÉ
Sandály na podpatku? Boty pro zvláštní příležitosti

Sandály na podpatku? Boty pro zvláštní příležitosti

Životní styl komerční článek

Sandály na podpatku jsou nezbytným kouskem v šatníku každé ženy, která se chce cítit sebevědomě a elegantně při zvláštních příležitostech. Tyto boty kombinují komfort a styl, což je činí ideální volbou pro různé slavnostní události, od svateb po formální večeře a významné oslavy. Níže se podíváme na tři klíčové aspekty sandálů.