Co je vitamin D a jaké jsou jeho benefity?

Vitamin D, kterému se říká také sluneční vitamin, se tvoří v kůži působením UVB záření ze slunce. Můžeme ho ale získat také z potravin nebo doplňků stravy. Seznamte se s vitaminem, který je celým tělem milován!

img

Vitamin D má opravdu velké množství důležitých funkcí v organismu člověka. Přispívá k udržování normální hladiny vápníku v krvi a jeho správnému vstřebávání, což má zásadní vliv na kvalitu kostí a zubů. Podporuje vstřebávání a využití fosforu v organismu a napomáhá také ke správnému fungování imunitního systému, což je především během pandemie COVID-19 velmi prospěšné. Díky svému kladnému vlivu na procesy dělení buněk je důležitý i pro budoucí rodiče.

Vitamin D2 a D3 ? jaký je mezi nimi vlastně rozdíl?

Vitamin D není jen jeden ?kladný hrdina?, je to skupina sloučenin, která se skládá především z vitaminů D2 a D3.

Vitamin D3 (cholecalciferol), se přirozeně vyskytuje v produktech živočišného původu ? najdeme ho třeba v tučných rybách (např. tresky, sardinky, makrely, losos), rybím oleji, krevetách, ústřicích, hovězím mase, vaječných žloutcích a mléčných výrobcích.

Vitamin D2 se nachází v houbách rostoucích na sluníčku či v obohacených potravinách, ten ve výživových doplňcích se získává z kvasinek. Proto je vitamin D2 oblíbený i u vegetariánů a veganů. Má ale jednu nevýhodu ? jeho využitelnost je asi o 1/3 nižší.

Vitamin D se musí v těle nejprve ?aktivovat? ? v játrech se pomocí enzymů metabolizují na neaktivní formu, která se pak v ledvinách přemění na formu aktivní.

Podpořte imunitu vitaminem D

Jak si zajistit dostatek vitaminu D? Tělo ho získává z potravy a obohacené potravy, a také syntézou v kůži při dopadu slunečních paprsků. Slunečního svitu je v našich podmínkách po více než polovinu roku nedostatek, a běžná pracovní doba většině z nás ani neumožňuje se dostatečně dlouho slunečním paprskům vystavit. Proto se doporučuje jej dodávat organismu i ve formě doplňků stravy.

Můžete si vybrat mezi tabletkami či tobolkami, nově jsou ale k dostání i v příjemnější formě. Vitamin D3 od IBSA je v jedinečné formě tenkých filmů vyrobených exkluzivní technologií IBSA Film Tec?, které se snadno rozpouští v ústech. Není je třeba zapíjet vodou, což je obzvlášť žádané u osob s problémy s polykáním nebo dlouhodobě ležících pacientů. Rychle se vstřebává a nezatěžuje trávení. Už jedna dávka denně podpoří správné fungování imunitního systému, a navíc má příjemnou pomerančovou příchuť.

Navštivte svého lékaře, nechte si stanovit hladinu vitaminu D v krvi, a případně si doporučit vhodnou léčbu.

Zjistěte více na http://www.podporujemeimunitu.cz/

img

Vitamin D3 od IBSA, doplněk stravy



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.


Mohlo by vás také zajímat


NOVÉ
Propojení těla a mysli pomocí jógy a meditace

Propojení těla a mysli pomocí jógy a meditace

Životní styl komerční článek

Jóga a meditace jsou dva pilíře, které tvoří most mezi tělem a myslí, a nabízejí cestu k hlubšímu poznání sebe sama a zlepšení celkového zdraví. Jak přesně mohou jóga a meditace změnit váš život?

NOVÉ
Bezpečnost a pohodlí v přírodě: pro venkovní aktivity vybírejte obuv s rozmyslem

Bezpečnost a pohodlí v přírodě: pro venkovní aktivity vybírejte obuv s rozmyslem

Životní styl komerční článek

Jaro je dobou, v něm mnoho lidí začíná po zimě sportovat a být více aktivní. Zároveň je to dobou obnovy energie a rozhodně také šatníku. Mnohé totiž může překvapit jarní deštník, nebo nebývale teplé či naopak studené počasí.



TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?