3 čajových tipů pro začátečníky

Zelený, oolong, japonský, matcha, yerba maté. Můžete se v tom množství čajů snadno ztratit. Proto jsme pro vás připravili průvodce čajových tipů pro začátečníky.

img

Rady pro začátečníky 

O anglickém čaji v 17 hodin slyšel snad každý. Asijské umění vaření čaje není jiné. Co někteří pravděpodobně slyšeli o ruském vaření chai v samovaru. U nás kultura pití čaje nikdy nebyla populární a neměla příležitost se příliš rozvíjet. Nejrozšířenější formou vaření čaje u nás je proto pouhé přelití expresního čajového sáčku vařící vodou a je to. Pokud tedy patříte k lidem, kterým tato zkratka nevyhovuje a chcete se vydat na fascinující dobrodružství prostřednictvím umění vaření čaje, podívejte se na našeho průvodce pro začátečníky. 

1. druh čaje závisí na stupni jeho zpracování 

V podstatě druh čaje závisí na stupni jeho zpracování. Stručně řečeno, obvykle čajové lístky procházejí v první fázi řízeným procesem vadnutí. Právě délka této fáze ovlivňuje aroma čaje. Dalším krokem je takzvané zastavení oxidace. Jedná se o zahřívání listů, například v troubě. Po ukončení tepelné úpravy se oxidace v listech zastaví. Na samém konci probíhá sušení. Po usušení listů by v nich mělo zůstat asi 2-3 % vody, aby se daly skladovat bez ztráty aroma. Více najdete na cajovy.blog

2. Druhy čajů: 

  • zelený čaj -Výše uvedený postup platí pro zelený čaj , který má jemnou rostlinnou chuť a žlutou nebo žlutozelenou barvu, někdy s medovým odstínem. Druhy zelených čajů jsou např. matcha nebo japonský práškový čaj, často používaný při čajovém obřadu cha-no-yu jako doplněk k pokrmům, jako jsou těstoviny, sušenky nebo zmrzlina.
  • žlutý čaj -Po uvaření má výrazný žlutý nádech a v chuti jsou občas cítit suché tóny. Někteří říkají, že chuť připomíná kombinaci kávy a čokolády.
  • bílý čaj -Pokud jde o bílý čaj, jeho příprava je ještě méně komplikovaná. Jeho listy se tradičně suší na slunci a celý proces je bez zástavy oxidace. Lístky bílého čaje časem jemně oxidují, proto lze tento druh čaje skladovat velmi dlouho - tehdy dozrává.
  • čaj oolong -Po zavadnutí se listy záměrně "poškozují", například jemným rolováním nebo pohazováním, aby se stimulovala jejich oxidace. Po této fázi se listy částečně oxidují a následně suší. Dražší druhy čaje oolong se suší ohněm a v některých případech i spalováním dřevěného uhlí.
  • černý čaj -Černý čaj (Hong Cha) je nejčastěji popíjený čaj. Proces jeho výroby se nijak výrazně neliší od ostatních - jeho listy se obvykle po fázi vadnutí svinují, aby se stimulovala oxidace. Následuje oxidace (v případě potřeby) a sušení. Jeho nálev je obvykle medově zbarvený nebo tmavší, až do odstínu vína. 

Dále to jsou například Pu-erh - červený čaj, rooibos, yerba maté nebo různé druhy ovocných čajů a bylinkových. Lékárnička na bylinky - jaké léčivé bylinky by v ní měly být?

3. Důležitá je správná příprava čaje 

  • Důležité je měřit čaj v gramech a nenechat se ovlivnit počtem čajových lžiček u sušeného čaje. Každý čaj má svůj vlastní stupeň kadeřavosti listů, což ovlivňuje jeho hmotnost.
  • Pro chuť nálevu má velký význam voda, na které je náš čaj založen. Zjistěte, která minerální voda dodává správnou úroveň mineralizace a tvrdosti vody pro čaj.
  • Dbejte na to, aby se voda v konvici nevařila. Při poslední fázi vaření (tzv. turbulentní var) voda ztrácí hodně kyslíku, což negativně ovlivňuje kvalitu nálevu.
  • Doba louhování závisí na velikosti listů. Čím jemnější jsou listy, tím méně času trvá páření. Proto je chybou ponechat sáček čaje v hrníčku déle nebo dokonce až do vypití celého nálevu.


Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.


Mohlo by vás také zajímat


NOVÉ
TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

Životní styl komerční článek

Hledáte ideální místo pro vaši letní dovolenou v roce 2024? Nechte se inspirovat naším výběrem TOP 5 destinací, které nabízejí dokonalou kombinaci čistého moře, krásných pláží, kulturních zážitků a zábavných aktivit. TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024.

TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.



NOVÉ
Bezpečnost a pohodlí v přírodě: pro venkovní aktivity vybírejte obuv s rozmyslem

Bezpečnost a pohodlí v přírodě: pro venkovní aktivity vybírejte obuv s rozmyslem

Životní styl komerční článek

Jaro je dobou, v něm mnoho lidí začíná po zimě sportovat a být více aktivní. Zároveň je to dobou obnovy energie a rozhodně také šatníku. Mnohé totiž může překvapit jarní deštník, nebo nebývale teplé či naopak studené počasí.