Ahoj holky, chtěla bych se zeptat jak udělat těsto, aby se mi po upečení neudělal tzv. zokalec (jinak takové to zgrcnuté těsto, které se musí pak hodně žvýkat, jelikož je hodně tuhé). Vždycky dělám všechno dle receptu úplně přesně. Po upečení je výborné nadýchané, ale jakmile vychladne udělá se z něho toto((((( už nevím co s tím..děkuji za každou radu
já myslela, že "zokalec" je právě takové to měkčí, rozměklé těsto uvnitř něčeho, například vánočky . . .?
kotylion
Nevím, jestli jde o stejný problém, ale mě to dělá, když nechám těsto vykynout v pekárně na chleba. Po upečení je dobré, ale po zchládnutí zplihne a zgumovatí. Stalo se mi to jak z práškových tak z čerstvých kvasnic, takže kvasnicemi to asi nebude
myslím, že je to nějakej problém ať už s kvasnicema, nebo s jedlou sodou. Tohle se mi taky udělalo, když jsem těsto příliš vymíchala a bylo prostě totálně rozmíchané (třeba díky šlehači atd.). Pak se jaksi zdrclo a nezvedlo.
z kvasnic se mi to nikdy nestalo to teda čučím, ale jedou jsem zapomněla dát do buchty kypřící prášek a pak to teda byl zakalec ,ale vím aspoň z čeho
jinak se mi již nikdy nepodařilo
Možná blbost, ale napadlo mě, zda by to nemohlo být drcnutím, třebas jestli když vyndáš po dopečení formu/plech, jestli s tím nebouchneš o linku...jakože-DOPEČENO
Máma mi vždycky řikala, ať s tím nebouchám, že se to pak zdrcne, ale že by pokaždý...to je asi blbost, co...
Mně se to stává když dám těsto do trouby a po chvíli teplotu trouby ztlumím.Prostě těsto není zapečené a z brzkým snižením teploty "spadne".Teplota se má prý ztlumit až tak po 15 min.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.