Cituji Lesslee: pokusit se nejdřív o nějakou přípravu na VŠ tohoto typu...
Což je gymnázium .. na veterinu,medicínu a tak je potřeba biologie,chemie a další,to na jiných školách v osnovách není až tak obsaženo.
Tím pádem zkus ještě přehodnotit a uvidíš.Není to moc reálné,ale není to nemožné.
znám pár lidí s učňákem co nakonec mají VŠ..a taky jsem na VŠ měla pár spolužáků, co měli jiné původní zaměření, a rozhodně to neměli snadné..nicméně je potřeba zvážit, že veterina opravdu není jen o tom, že má někdo rád zvířátka..je to třeba i odrodit krávu apod.
každopádně, hodně štěstí..ještě mě napadlo jít po střední na nějakou VOŠ nebo nějaký Bc. obor blíže k vysněnému oboru a pak to teda po zvážení všech úskalí, rizik apod.zkusit na VŠ
Cituji Lesslee: šli na veterinu z obyčejné zemědělky a dostali se...
.......ale ne kuchařka i když zkus to,hodně štěstí přeju.
Kamarádka má teď stejný problém a neche to vzdát za žádnou cenu, také chce na VŠ jiného zaměření. Chce si najít nějaké kurzy a další rok se jen připravovat na přijímací zkoužky a podat přihlášku až další rok, tak co třeba zkusit tuhle cestu? Ikdyž to asi bude hodně náročné, ale znám i ty kterým se to podařilo...
Reaguji na lentilka248:
Obor na kterém jsem je právě příprava na VŠ, já bych třeba nikdy s maturitou nešla na "obyčejného" kuchaře. Většinou v tomhle oboru je jedno jestli má člověk výučný list, nebo maturitu, protože ta práce je prostě pořád stejná. Maturita mi v tomhle oboru prostě připadá jako nic.. Neříkám, že někdo nemůže dostat někam na nějaké hodně dobré místo, ale znám hodně kuchařů, kteří mají maturitu a pracují v mini hospodách s minimálním platem. Znám i takové, kteří se dostaly do perfektních hotelů, do zahraničí a tak.. ale tady prostě tolik možností není
Reaguji na Laky:
Já vím.. Myslela jsem to tak, že na zemědělce se biologie a ostatní předměty, co jsou potřeba, asi taky probírají podrobněji než na jiných školách
Reaguji na RockAngel:
Taky bezva nápad Myslím, že budu muset ještě hodně přemýšlet. Mám ale ještě trochu času, tak snad něco vymyslím.. Nechci zase litovat, že jsem se špatně rozhodla..
Cituji Lesslee: Maturita mi v tomhle oboru prostě připadá jako nic..
Ono ti to jen tak nepřipadá,ono to tak je sice budeš kuchař s maturitou,ale co dál že?Stejně budeš někde vařit a až budeš mít dost praxe,tak z tebe může být šéfkuchař
Cituji Lesslee: Obor na kterém jsem je právě příprava na VŠ
je hezké,jak na učilišti blbnou žákům hlavu jen aby byl plný stav žáků na tom kterém učebním oboru.
I když ony už dnes i prodavačky říkají,že studují tak se není čemu divit.
Přehodnoť to,zjisti si podmínky na VŠ na kterou bys chtěla a jdi do nultého ročníku na přípravku,jít na gympl znova od prváku je nesmysl.
Šanci máš, nevzdávej to. Dobré by bylo jít po maturitě do nultého ročníku. hodně štěstí. Jinak mám známé co byli na učnáku a mají Ing. a jsou i lidi co uplně změní obor například ze stavárny na medicínu s tím jsem se taky setkala.
Cituji Laky: je hezké,jak na učilišti blbnou žákům hlavu jen aby byl plný stav žáků na tom kterém učebním oboru.
No, říkají, že budeme mít dobré základy na to, aby jsme v tomhle oboru mohli podnikat apod. Nevím, tenhle obor s maturitou je v našem okresu jedině na naší škole, takže nevím, jak to mají jinde a tak..
Učíme se vést podnik, vedeme fiktivní firmy, management, marketing, administrativu.. Tohle učňovské obory nemají, tak snad by nás to neučili, kdyby nám to bylo k ničemu..
Já dělala medinu, což je podobné(příbuzný dělal veterinu a přišlo, že toho mají ještě víc, než my na medině!) a abych ti pravdu řekla, problém s chemií a fyzikou měli i spolužáci, co se dostali ze zdrávky(vesměs všichni z ročníku, kdo nešli z gymplu se na poprvé nedostali, šli do nuláku a dostali se až druhý rok), takže si nedovedu představit, jak z gastronomie budeš zvládat vysokoškolskou chemii a fyziku. Takže bych zkusila nulák. Nebo jinou školu, třeba nějaká zdravotnická voška? Tam chodí lidi z různých středních škol. Přijde mi to jako zbytečná ztráta času, jít na další střední.
Cituji Lesslee: právě proto jsem hned nechtěla jít na VŠ a pokusit se nejdřív o nějakou přípravu na VŠ tohoto typu..
chybí ti tedy rok... ten ti na přípravu nestačí? Je vše o silné vůli a chtění. Pokud o to hodně stojíš, najdi si doučování, napůjčuj knížky a víkend co víkend se uč. Hlavně nezabíjej další 4 roky. To je zbytečná škoda. Minimálně to zkus. Když se nedostaneš na VŠ a nevyjde to, tak jdi klidně znova na SŠ. Upřímně si myslím, že to je blbost. Můžeš jít na rok někam na brigádu a během toho se zase učit a učit. Jsou předměty, které pro samuky nejsou, ale zrovna ty tvé se dají naučit. Nebo si sežeň doučování - nějakého studenta. Pořád by jsi ztratila jen rok. Ne 4.
Cituji Bajca111: Teda s prominutim ty jsi pěkně nafrněná bl*bka
protože říká pravdu? Víc takových blbců!
Cituji Irida: takže si nedovedu představit, jak z gastronomie budeš zvládat vysokoškolskou chemii a fyziku.
je to o silné vůli... musela by ale makat. Zadarmo nic není. Což je u dost lidí velký problém. Neumí se hecnout a svůj veškerý volný čas obětovat šprtání a doučování věcí, co ostatní už dávno umí.
Ale znám i lidi, co změnili obor. Ale pak sakra makali, aby vše dohnali. Je to dost o intelektu, ale hlavně o silné vůli a ochotě to dohnat. A dřepět doma na zadku. Pořád. I když ostatní slaví, paří, relaxují, opalují se, jezdí na výlety atd.
Takže věřím, že to jde. Jestli ale na to má zakladatelka povahu už posoudit nemůžu.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.