Mám takovou prosbu, vím, že se podobná témata již řešila a vím, že google by mi toho našel hodně ale nevím moc kde hledat a co, takže než bych se k něčemu dopracovala, tak by že to přestalo bavit. Takže od začátku, moje mamka vyborně peče a odjakživa touží po cukrárně, ovšem nikdy nenašla odvahu aby si skutečně něco otevřela. Jelikož ji ale ted lámu i já, protože zase toužím po malé kavárně/čajovně, tak to vypadá, že by se i nechala přemluvit. plán je mít jen malou, rodinnou, příjemnou retro kavárničku s knihami apod. Bylo by to ve městě kde se bude otvirat nová vysoká škola, jsou tam střední školy a žádny podobny podnik, takže šance na uchycení by tady byla. Ale aby si mamka splnila sen, tak by jsme chtěly podavat ke kávě a čaji nějaké dobroty, nic stálého, jen každy den třeba 5 druhu nějakych zakusku, občerstvení, sušenka k čaji apod. A ted mě zajímá jak to je s pečením, hygienou a předpisy. Mamka je kuchařka, pracuje cely život v ruzném potravinářském prumyslu, tedy vzdělání na to má ale nechceme mít v kavárně i pekárnu, otázka je: Muže péct i doma? nemyslím ted v naší kuchyni ale kdyby jsme vyhradili jednu místnost v domě jako pekárničku? nebo se musí v těchto případech jídlo jen kupovat ?A nebo když tam vlastně bude kuchynka, tak muže tam byt treba jen jedna trouba a sporák a péct to na místě, jen takto v malém? děkuji, snad chápete jak to myslim
Já navštevuji jednu kavárnu, kde nabízejí "Domácí jahodový cheesecake" a slečna servírka nám říkala, když jsme si ho objednávali, že ho doma pekla do dvou do rána. Ale do jaké míry "se to smí" nebo ne, netuším...
samozřejmě můžeš péct i doma, ale jak říkáš, musíš na to mít vyčleněnou místnost a počítej s tim, že ti tam příjde kontrola z hygieny a samozřejmě musíš splňovat veškerý hygienický požadavky... stejně tak, když si tu místnůstku uděláš vzadu v kavárně, je to stejné
Já bych se raději zašla zeptat těm, co tomu rozumí - tj. Krajská hygienická stanice, obor bude asi výživy.
To já se zajdu zeptat. Spíš jsem chtěla vědět jestli to takto vubec jde, péct doma. Zatím je to plán, já jsem právě v zahraničí a vyřizovat to mužeme až se vrátím, protože mamka se sama nepustí do papírování a navíc snad dovezu domu nějakou korunku navíc, kterou využijeme
Doma peče hodně lidí, ale spíš "na černo", protože hygienické podmínky jsou v ČR dost tvrdé.
Cituji Edisopu: ovatKliknutím vložíte jméno do svého příspěvku.
Označením textu a kliknutím vložíte citaci.
Doma peče hodně lidí, ale spíš "na černo", protože hygienické podmínky jsou v ČR dost tvrdé.
Přesně tak !
Kdyby jsi chtěla péct doma ( stačí i jeden koláč týdně) musíš mít na to doma zkolaudovanou kuchyň, kde se nesmí míchat tvé osobní potraviny s potravinami určených na výrobu výrobků, musíš mít více lednic, protože nesmíš mít například vajíčka a mléko v jedné lednici. Alespoň dva dřezy ( další požadavky by ti řekli ) Denně zapisovat telpoty lednic, na každý výrobek napsat, kdy jsi ho otevřela atd. Prostě musíš mítzpracovaný systém kritických bodů HACCP. Potom by po tobě chtěli nějaké požadavky na přepravu tvých výrobků do provozovny. Myslím, že pokud chceš dělat jen malé množství, tak se ti to nevyplatí
Nejlíp tě vyjde domluvit se s někým, kdo peče poctivě, v okolí. Musela bys zajistit všechny hygienické podmínky a to je dost náročné, hlavně pro malou kavárničku.
Doporučuju se zaměřit na dobrou fair trade kávu, několik druhů, kvalitní čaj, čokoládu, mléčné koktejly...a o zákazníky nebudete mít nouzi
Reaguji na Lisa: no jsou tady dvě možnosti bud udeláme tedy jen krasnou kavarnicku a dobroty budeme nějaké kupovat a nebo to udělat naopak a mít větší pekárnu aby se to vyplatilo. Spíš to bude asi ta kavárnička vzhledem k místu Děkuji zatím za rady.
s těma hygienickejma podmínkama moc neporadím, ale co se týká propagace, tak pokud jste na nějakém místě, kde se třeba pořádají farmářské trhy, tak tam dost stánků začíná před otevřením vlastního kamenného - ať už se jedná o kavárny, "cupcakeárny" a podobně. Najdou si tak klientelu, pak si udělají webovky, kde se dá objednat pečení na zakázku... a pak pomalu přejdou k vlastnímu podniku. No, na mě tohle obvykle funguje
Bohužel u nás je podobné minipodnikání dost komplikované viz. http://rokjinak.blog.idnes.cz/c/416894/Chtela-jsem -prodavat-marmelady-aneb-proc-nemuzeme-pomalu-rust .html
Jednoduché to určitě není, je třeba plnit hygienciká opaření apod. ale rozhodně to jde...
Ale ke kavárně se dá určitě pořídit místnůstka na pečení a je to
je takhle sposuta lidí, kteří si takhle splnili sen. napadá mě třeba úžasná !cukrárna", která je vidět většinou na trzích apod. v Praze (https://www.facebook.com/votreplaisir.cz) Pokud vím, paní peče s manželem a vlastně nveím, jestli doma, nebo má vlastní malý provoz, ale každopádně to jde a velice dobře!
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.