Zdravím vás.. ráda bych od vás získala rady a recepty jak tepelně upravit zeleninu, léto už skončilo a v chladnějším počasí nemám na studené saláty a syrovou zeleninu ani pomyšlení, ale vzdát se jí úplně nechci.. Dělám samozřejmě zeleninové polévky, nebo kuřecí maso "alla parmigiana", čínu se zeleninou a pod., ale inspirace pomalu dochází.. Budu ráda za každý příspěvek a tip na to, jak máte třeba rádi zeleninu vy.. Díky
nakrájím zeleninu na kostičky(cuketa,rajčata,paprika,lilek)posypu kořením co mám ráda-dávám třeba koření na kuře+pár kapek oliv.oleje a dám grilovat do trouby,pak zakápnu balsamik.octem.(nemusí být)a trochu to promíchám v misce ať se trochu spojí chutě,je to dobrý k masu jako příloha nebo jako salát s pečivem...
zapečená cuketa - podélně rozkrojit, pomocí lžičky trochu vydlabat dužinu. Tu nakrájet, smíchat s kořením, výrazným sýrem, kukuřičkou...(cokoliv dle chuti) a ty "lodičky" naplnit, posypat sýrem a zapéct. Dobrá náplň je i mleté maso předsmahnuté na cibuli, rajčata z konzervy, koření...
Nebo lilek nakrájet na kolečka - na každé pár plátků rajčat, balkánský sýr, středomořské bylinky a zapéct. Na plech rovnou přidávám upéct brambory a paráda. Příteli přihodím kuřecí steak na přírodno a jsme spokojení oba.
Rozškvařit na kostičky špek, na to fazolové lusky, osolit, opepřit, podusit do skoro měkka. Přidat česnek, zakysanou smetanu, kopr, ocet. Dochutit, hotovo. A třeba s vařenými bramborami, či bez.
Pak mám ráda takový eintopf různě namíchaný zeleninový. Prostě vývar, event. i kousky masa a v tom povařit na kostky různou zeleninu. Je to takové rustikální a ujížděla jsem na tom, když jsem byla těhotná.
Dušená kapusta... moje milovaná. Opět špek vyškvařit, na to vydatně cibule nadrobno, osmahnout, kmín, uzenina může, nemusí být, sypací paprika. Zalít vodou, nadrobno nastrouhat bramboru pro zahuštění, přihodit na kousky nakrájenou kapustu, osolit, či omasoxovat a dusit doměkka. Dochutit hodně česnekem a majoránkou... tou až úplně nakonec. Ňam.
Pečená dýně. Dýni hokaido omýt, překrojit, vydlabat, nakrájet na měsíčky, poklást na plech, pomazat oliv olejem s česnekem, nějakou bylinkou, nebo s gril. kořením, lehce osloit a péct do zlatova a hnědé kůrčičky. Horké k roztrhání dobré.
A ovšem mrkvička na másle. Jako dítě jsem ji nesnášela, teď se můžu utlouct + plátek masa na přírodno pěkně se šťávou, indiánská rýže.
Nebo klidně jen tak s celozrnným rohlíkem. A je to za pár korun.
Tak já vzheldem k tomu, že miluju česnek, tak si udělám třeba kuřecí steak a k tomu lehce povařený mražený hrášek, fazolky, kukuřice a někdy i baby karotka a pak do toho zamíchám oříšek másla pro chuť a roztlačím stroužek česneku. Mňam
Reaguji na wmichaela: dýně to jsem ještě nikdy nezkusila, teď na podzim dobrý tip
V zimě ujíždím na polévkách, např. čočková dělaná ve vývaru z uzených žeber je super
"mexická": orestnu na cibuli na půlkolečka paprikovou klobásu, pak na půlkolečka mrkev, přidám červené i bílé fazole, loupaná rajčata z konzervy, chilli papričku ať to zahřeje, občas kukuřičku...pěkně provařit, kerblík apod. a je to
díky dámy za vaše příspěvky.. mám doma masožravýho muže, takže musím i přemýšlet, jak zeleninu zakomponovat do "normálních jídel" a zatím se to úspěšně daří.. cuketu i kapustu mám ráda, mrkev taky můžu (naštěstí jsem si jí v jídelně moc nedávala, takže netrpím žádným školním traumatem ).. lilek a dýni jsem měla jen v jedné úpravě a moc mě to neoslovilo, ale dám tomu ještě šanci..
mexická polívka vypadá lákavě, pikantní jídlo miluju, nejradši bych chilli papričky a česnek cpala všude
někdo zeleninu i nakládá a zavařuje a pak přidává do jídel a omáček.. máte s tím nějakou zkušenost? a co nějaké méně obvyklé druhy zeleniny, jako například patizon, čekanka, fenykl.. pokaždý je okukuju, ale nevím, jak bych je nejlíp upravila, máte něco osvědčeného?
Já jsem nedávno dělala zeleninové karbanátky, přítel si dal k tomu tatarku a spokojenost byla na obou stranách a to je taky masožravec.
Reaguji na Shanti: Fenykl je pro mne dost aromatický, zvlášť, když je tepelně zpracovaný. Ale někdo ho má rád třeba pod maso. Patizon si pamatuju z dětství, mamka ho obalovala a zvláště když byl mladý, tak byl výborný. Čekanku mám moc ráda syrovou, miluju nahořklé chutě, dělám z ní saláty. Zapékanou jsem si zkoušela jen jednou, ale nijak mi to nic neřeklo. Jinak dělám i vegetariánské varianty na plněné papriky nebo zelné listy. Je to také moc dobré. Hodně vaříme zeleninu v parním hrnci a z toho je to dobrůtka. I prostě jen tak uvařená. Podle nás doma má pak lepší chuť než když se vaří normálně ve vodě.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.