Každý svého štětí strůjcem a každý si můžeme dělat co chceme, je to naše volba, naše právo. Všichni máme právo na svůj názor, to pro začátek.
Ten můj, kterým nikoho neodsuzuji a je mi upřímně jedno, co ostatní lidí doma konzumují a co nakupují, je následující:
Zdravá strava může pomoci a nemusí. Jsou lidé, kteří mají například rakovinu či jiné nemoci "vrozené". Kdyby se o sebe lépe starali, třeba by se tyto nemoci neprojevily anebo by se projevily, tak jako tak. Nikdo z nás, ani ten největší zastánce zdravé výživy nemá jistotu, že mu tento způsob stravování skutečně pomůže ubránit se vážným zdravotním problémům. Tím, ale neříkám, že nemá cenu se "snažit".
Žijeme celkově v nezdravém prostředí, voda, vzduch, málo pohybu, elektronika, stres a mnoho dalšího způsobují civilizační choroby. Strava k nim samozřejmě také přispívá, ale jsou lidé, kteří se celý život "cpou" hamburgery a dožijou se velice vysokého věku a naopak. To neovlivníme.
Já osobně jím celkem zdravě, vařím domácí stravu a snažím se používat suroviny vypěstované mými rodiči a prarodiči, kteří nepoužívají chemikálie. Na druhou stranu nejsem naivní, vím, že mohu onemocnět nehledě na stravu. Ale nechci zbytečně něco "podělat" tím, že můžu mít dispozice k určité nemoci, která by se neprojevila, pokud bych ji nevyprovokovala nezdravou stravou. Ale že bych se striktně ničemu vyhývala, tak to taky ne. Až budu mít děti, budu jim dávat domácí stravu, plnou zeleniny, kvalitního masa a dalších surovin. V pořadu v tv /Maminka/ jsem minulý týden slyšela nějakého oborníka na výživu miminek, říkal, že to - na co člověk umře a jaké bude mít nemoci - se rozhoduje do 1. roku života. Že v tomto věku se utváří predispozice k nemocem. A ovlivníme to především stravou. Neříkám, že je to nějaké dogma, ale byl to zajímavý poznatek či názor, jak kdo chce.
Cituji Ambra: nikdy nikdo nezaručí, že dítě bude zdravé, ale ovlivnit to jako rodič můžu na 100%
co mu dávám jíst.........
Nemůžeš,můžeš mít jen pocit,že to ovlivňuješ.-to si myslím já.
Neříkám,že je dobrý dítě cpát jen hambáčema,salámem atd...to ne.Ale prostě ho nechat jíst i to,co mamince se příčí.
Naopak mám zkušenost,že děti ,co jim maminky nedovolí skoro nic a cpou je podle sebe zdravě- jsou na tom pak hůř než ty,co si občas ten párek dají.
A nejlepší je,když pak dítko přijde např.ke kamarádce a tam doslova vše "nezdravé" vyluxuje..
Cituji True: Naopak, zvláště domácí zelenina obsahuje mnohonásobně více dusičnanů, než kupovaná
Když si jí pohnojíš hnojivem zakoupeným v drogerce a nastříkáš něčím proti plísni nebo bydlíš vedle dálnice či v centru Prahy, tak možná i ano. Jinak kupovaná zelenina běžně obsahuje větší množství dusitanů, než je povolené množství.
Reaguji na True:
já je pěstuji v bio půdě...rajčata a bylinky
takže myslíš, že v hypermarketech je ovoce a zelenina lepší jo? ehmm no tak co k tomu říct...
Reaguji na Zanet96:
jasně dej dítěti klidně párek....ale ať je tam aspoň 90% masa ne?
ne 26% a o to tady jde , ne o uzeniny jako takové....
Jím to, co mám ráda, to co nemám ráda, to nejím. Žít věčně stejně nebudu, tak co. Jak jednoduché
Někteří lidi mi fakt přijdou pošahaní, to bych asi nesměla jíst vůbec nic... Fakt si tu některé myslíte, že je všechno jen z jídla? Ono stačí jíst v rozumné míře všechno... A ty bio zeleniny a podobné věci v sobě mají prokazatelně více hnusu než normální stříkaná zelenina a ovoce. Postřik se umyje nebo se oloupe se šlupkou, z rozboru bio potravin se ukázalo, že jsou plné plísní atd., které jsou pro tělo mnohem horší...
Jinak jsem fakt ráda, že existují lidé, co mi v obchodě koukají do košíku. Včera by se asi pokochali, protože jsem připravovala sendviče a koupila jsem hermelínovou pomazánku z majolky a dokonce i slaninu
je neuvěřitelné, že i v takovémhle tématu se dokáží lidi urážet a napadat
jinak souhlasím s tímto:
Cituji martinam: Každý svého štětí strůjcem a každý si můžeme dělat co chceme, je to naše volba, naše právo. Všichni máme právo na svůj názor, to pro začátek.
Ten můj, kterým nikoho neodsuzuji a je mi upřímně jedno, co ostatní lidí doma konzumují a co nakupují, je následující:
Zdravá strava může pomoci a nemusí. Jsou lidé, kteří mají například rakovinu či jiné nemoci "vrozené". Kdyby se o sebe lépe starali, třeba by se tyto nemoci neprojevily anebo by se projevily, tak jako tak. Nikdo z nás, ani ten největší zastánce zdravé výživy nemá jistotu, že mu tento způsob stravování skutečně pomůže ubránit se vážným zdravotním problémům. Tím, ale neříkám, že nemá cenu se "snažit".
Reaguji na Ambra:
Souhlas s tím,že pokud pěstuješ zeleninu,ovoce doma-tak je to o 100% lepší,než kupované v obchodě.
To samé maso atd....
Ani ta chuť se nedá srovnávat.A je fakt,že z kupovaných rajčat a paprik je mi zle a okamžitě oteču(proto máme zahrádku a dokud to jde,máme své vlastní) a jak je to ze zahrádky,mohu to jíst na tuny a je vše OK
Holky, tady se to ale rozjelo Ale musím říct, že v něčem se zakladatelkou souhlasím - ono je jedno, jestli radši jíte špekáčky nebo zeleninu, ale kvalita jídla obecně se v posledních cca 20 letech strašně zhoršila. Tuhle jsme nakupovaly s kamarádkama potraviny na cestu do vídně, chtěly jsme koupit maso v konzervě a některé ty konzervy mají jen 30% masa!!ˇSehnat balenou šunku s obsahem masa nad 60% je taky umění. Do špekáčků a párků se přidává mouka, takže už nemají tu chuť jako dřív, všude se cpe místo mléka a smetany rostliný tuk. A co já osobně nesnáším je hláška "ještě krémovější" - protože to znamená, že opět zprznili některou z mých oblýbených sladkostí. Je mi 24 let, když jsem byla malá, mohli jsem tahat tatranky celý den v batohu na sluníčku a neroztekli se. teď jsou ty "ještě krémovější" pěkný humus. Z Vlnek (sušenka) jsem strašně ráda szndavla tu vrchní oplatku a pak ukusovala náplň - teď to nejde, protože je rozblemcaná "ještě krémovější", to samé hořické trubičky plněné kakaovou náplní - dřív jsem oloupala oplatku a zbyla mi tuhá, nemazlavá tyčka, teď to zamaže prsty a nedrží, protože je to "ještě krémovější". Vanilkový polárkový dort z rostliného tuku je pěkný humus, skoro to nemá chuť. Tohle mě osobně štve.
Jinak my teď začali kupovat zeleninu na farmářských trzích a je to tedy super. Je to obyč zelenina, žádné bio, ale člověk se třeba konečně dostane k českému česneku, odnese si krásný květák nebo cukety, jahody krásně voní a chutnají, nejsou to ty nechutné španělské, prostě fakt rozdíl. A navíc podporujeme české výrobce . Táta si tam někdy koupí špekáček a klobásu - bez mouky - a je to fakt o něčem jiném než to, co člověk koupí v hypermarketu. Z Česka se totiž stala potravinová popelnice Evropy a my jim to tu s klidem baštíme.
Reaguji na martinam:
s článkem souhlasím, tak to vše bylo původně myšleno
jezme klidně všechno, včetně uzeniny atd. ale ať to proboha áspoň co se týká kvality ! stojí za to!
nejde o zdravou stravu jako takovou, ale o kvalitu i třeba lidmi oblíbených uzenin....
Cituji Ambra: jasně dej dítěti klidně párek....ale ať je tam aspoň 90% masa ne?
ne 26% a o to tady jde , ne o uzeniny jako takové....
Teda,ty jsi rozjetá Dala jsem to jako příklad a i tak,mám známou masňačku a u ní si ten párek dáme
Krm se zdravě a své děti taky,ok,to je v pořádkuPokud to bude vyhovat vám všemjen se hold smiř,že zdravou výživou často život nezachráníš ani neprodloužíš.
Ale někomu úprava jídelníčku může pomoci,to ano..ale to je zas něco jiného
Cituji Ambra: jasně dej dítěti klidně párek....ale ať je tam aspoň 90% masa ne?ne 26% a o to tady jde , ne o uzeniny jako takové....
Přesně tak. S tímhle naprosto souhlasím.
Reaguji na bakalářka:
přesně moje řeč.....
pamatujete točenou "poctivou" zmrzlinu? smetanovou? mńammmmm to bylo labůžu
teď: skoro všude prodávají zmrzlinu, která chutná jak umělina a je skoro vodová....tfuj...
no jo, na té poctivé točené, by totiž vzhledem k ingrediencím neměli takovej kšeft že jo...
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.