Můžete prosím napsat i recept, jak děláte Vánoční hrachovou polévku?
Prababička ji dělávala, bohužel recept nemám, ale mám pocit, že se to trošku lišilo od běžné hrachovky.
Jinak my děláme rybí z kapra, ale letos bych právě chtěla udělat obě.
Vždycky děláme hřibovou polévku s bramborami a kroupami, rybí jsme nikdy nevařili.
Děláme rybí a pro ty, kdo jí nejedí ještě bramboračku s houbama. Dříve jsem jedla bramboračku, ale od té doby, co jsem se odvážila rybí ochutnat už jinou nechci
Reaguji na Minette: tak právě jsem dostala přednášku o naší hrachovce takže se pokusím nějak postup přípravy popsat.
1) hrách - zelený, loupaný, půlený (ale prý už není k sehnání, tak kupujeme žlutý, loupaný) - namočit den předem do studené vody
2) druhý den vaříme hrách v té samé vodě (+ přidáme ještě vodu aby toho bylo dost), přidáme kořenovou zeleninu (mrkev, celer) vcelku a 1 celou cibuli + sůl (pak už prý nejde dosolit)
3) při varu dávat pozor, aby to neuteklo a odebírat pěnu
4) po asi 20-30 minutách vaření vyndat kořenovou zeleninu a nastrouhat ji do polévky na "jemném" struhadle
5) rozmixovat hrách a taky ještě tu zeleninu (´pokud není dost hustá, zahustit buďto jíškou z másla a mouky nebo tou hotovou)
6) prolisovat česnek a přidat majoránku
7) na másle osmahnout kostičky do polévky
..a je to !
Cituji Lady Flame: Rybí. Ale já jí nejím, dám si max. tak dvě lžíce, aby se neřeklo...
Přesně. Naše tradice je rybí polévky, ale nemám ji ráda, tak jen omočím lžíci (abych netrhala partu )
Reaguji na chicwoman: ťažko poradiť...... vidíš, že iný kraj...iný mrav....v čechách je tradíciou rybia alebo hrachová..... u nás na slovensku je to práve tá Kapustnica...... zavedte si s priateľom svoju tradíciu... vyber takú, ktorú nerobíš často, alebo sprav proste len nejakú nedeľnú, sviatočnú....veď Vianoce niesú o tomakú máte polievku...či?
Reaguji na lenicka13:
Děkuju moc
Cituji Michalinda222: U nás tradičně jako každý rok hovězí polévka s domácími nudlemi
Tu míváme na Štěpána
Jedině rybí! (tedy pro mne), každý rok jí vařím kotel, letos 7 litrů.
Reaguji na chicwoman: záleží na tom co jíte a co umíš vařit, třeba ta rybí podle Santnerové nevychází moc dobře, má tam moc málo rybích odřezků, chce to nešetřit a mít prostě odhad, jinak bys mohla být zklamaná
a klidně si zaveďte vlastní tradici na thajskou kokosovou polévku, třeba, když vám chutná, nebo jakoukoliv jinou
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.