Vetrniky s jahodovym kremem.
Zakladni odpalovane testo.
1 hrnek vody
3/4 hrnku hrube mouky
7 - 8 lzic masla nebo oleje
4 vejce
spetka soli
Krem.
1 hrnek rozmackanych cerstvych nebo kompotovanych jahod
6 lzic mouckoveho cukru
2 - 3 lzice rozehrateho ztuzeneho tuku
1/2 kostky masla (125 g)
1/2 kostky rostlinneho masla (125 g)
Poleva.
Stava z 1 citronu nebo 2 - 3 lzice rumu
6 - 8 lzic mouckoveho cukru
Priprava zakladniho testa.
Vodu uvedeme do varu. Vmichame spetku soli a maslo nebo olej. Kdyz zacne voda znovu vrit, pomalu do ni sypeme mouku a michame az je testo hladke a leskle a nelepi se na varecku. Pote je odstavime z ohne a nechame trochu vychladnout. Do vlaheho testa zapracujeme postupne vareckou vejce jedno po druhem a testo vzdy dobre propracujeme.
Zakladnim testem naplnime cukrarsky sacek s sirsim hvezdicovitym tvoritkem a na tukem vymazany plech nastrikame stejne velke bochanky (bochanky muzeme ze zakladniho testa take vykrajovat lzici). V horke troube je upeceme doruzova. Prvnich 10 minut troubu neotevirame, testo by "nevybehlo". Upecene jeste horke vetrniky rozkrojime. Po vychladnuti je naplnime jahodovym kremem a polijeme rumovou nebo citronovou polevou
Priprava kremu.
Maslo a rostlinne maslo uslehame ( nejlepe slehacem) do lehke peny. Vmichame do ni vychladly ztuzeny tuk a rozmackane jahody. Jahody musi mit pokojovou teplotu, jinak se krem srazi.
Priprava polevy.
Cukr treme se stavou z citronu nebo s rumem, az vznikne hladka poleva. Pokud je ridka prisypeme vice cukru.
Ze stejneho zakladniho testa se delaji take venecky a bananky.
Z teto davky je asi 40 kusu vetrniku.
Já dělám na slano, s pomázánkou podle fantazie-lučina,žervé,tvaroh,máslo,bylinky a je to výborný.
Brácha má czukrovku, takže ty slané jsou relativně vhodné i pro něj
jé, tak to musím zkusit, díky za recept, mám odpalované těsto moc ráda a ráda z něj peču.
super!
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.