Cituji Monus: zamrazit celé porce a pak to jen šoupnout do mikrovlnky
lepší je jídlo zavařit,zmražené a rozmražené - následně ohřáté třeba u omáčky už není úplně chutné.
ohledně toho plánování - taky máme doma takový ty hlavní věci, jak popsaly holky předemnou, ale většinou se tak nějak domluvíme o víkendu, na co bysme měli v tejdnu chuť a přítel to pak nakoupí, takže se dá říct, že to plánujeme tak na tejden dopředu no.
Utratíme hodně nemáme děti ani domácí zvířátko, žijeme v bytě...za jídlo do ledničky tak cca 6 - 8 tis asi (vařím tak 2x týdně). Venku taky záleží jak který měsíc, ale je to někde mezi životním mininem a průměrnou mzdou a další jako hypo, auto to radši ani nebudu říkat možná bych hned dostala rady jak můžeme ušetřit
A k otázce slečny - Myslím si, že s částkou 17tis na měsíc se jakštakš vyjít dá...holt se člověk musí uskromnit, ale nemyslím si, že by neměl žít fajn život. Dost záleží i na výdajích na bydlení...neměli by být neúměrně vysoké výši příjmu.
To Laky.
Taky bych chtěla nakupovat v DE....ale je to daleko tak přebírám v ČR holt.
Cituji Monus: Omáčky téměř vůbec nedělám
Já dělám,ale moc nejím,teda nesním sama hrnec
Takže udělám fakt kotel,normálně zahustím dle druhu i přidám smetanu,horké naleju do zavařovacích sklenic /velikost sklenice dle požadované následné porce/ zavřu a ještě půl hodiny vařím klokotem ve vodě v hrnci - voda cca do 2/3 sklenic.Nechá se vystydnout a uloží do chladné spíže či lednice,vydrží min. dva měsíce a po otevření je jako čerstvé.
Jen nesmí být maso zavařeno s kostí....například kuře na paprice vykostit a nedávám do omáček houby.
Reaguji na Laky:
Ten nápad se zavařováním mě zaujal, vůbec to neznám. Akorát si pamatuju, když jsem byla malá, že rodiče zavařovali nějaké maso ze zabíjačky a pak ovoce teda. Zní to vážně jednoduše, nechápu, že jsem se s tím nikde nesetkala. Moc prosím ještě o pár rad a upřesnění:
- je potřeba aby byla sklenice plná po okraj, nebo stačí třeba do půl či 3/4?
- jdou zavařovat i řidší šťávy k masu a polévky?
- šlo by zavařit třeba rizoto, lečo apod., nebo je potřeba, aby bylo ve sklenici něco tekutého?
- vážně není potřeba nějaký speciální zavařovací kastrol nebo tak něco?
- používáš závitovky nebo jsou lepší zamačkovací víčka?
Cituji eritrin: je potřeba aby byla sklenice plná po okraj, nebo stačí třeba do půl či 3/4?
Plná po okraj,aby tam po zavaření nebyl prostě vzduch.
Cituji eritrin: jdou zavařovat i řidší šťávy k masu a polévky?
Mám vyzkoušený hovězí vývar normálně s masem a zeleninou,ale bez nudlí,to by se zkazilo.Řídké šťávy k masu nevím,ty se dělají s masem na pánvi,to nezavařuju.
Cituji eritrin: šlo by zavařit třeba rizoto, lečo apod., nebo je potřeba, aby bylo ve sklenici něco tekutého?
Lečo určitě,ale bez vejce a salámu,jen zelenina.
Rýže určitě ne.
Prostě omáčky a polévka.
Dá se s úspěchem zavařit upečené vepřové - plecko+bůček-,které se pečené na kostičky horké nacpe do sklenic - hodně napěchuje - uvaří a po vychladnutí je z toho chutná vepřová konzerva,jíst se dá studené i samozřejmě ohřáté.
Cituji eritrin: vážně není potřeba nějaký speciální zavařovací kastrol nebo tak něco?
Normální hrnec a voda do 2/3 sklenic bublající 1/2 hodiny.
Cituji eritrin: používáš závitovky nebo jsou lepší zamačkovací víčka?
šroubovací
Reaguji na Laky:
Těším se, až to vyzkouším, je to super zlepšovák. Za vyčerpávající odpověď moc děkuju
Moje mamka má příjem cca 15 000 kč a má 2 děti - mě a mladšího bratra. Oba ještě studujeme a dlouho ještě budem a studium není trovna levné v téhle době. Sice občas zaplatí nájem později, nebo 1 nezaplatí, protože prostě už by na něj neměla, ale díky tomu, že máme klidného domovníka, pak ten jeden nájem může postupně splácet. Už se stalo, že nezaplatila i dva za sebou - byl začátek školního roku a ten je na peníze fakt náročný, ještě když bratr šel do první třídy a já do prváku na střední. Rozhodně se nestydím, že na to zrovna neměla peníze, tak už to teď často bývá.. Spíš ji obdivuju, že se o nás dokáže postarat tak, že nám nic nechybí.^^
já nedávno pohrdala mým přítelem jak šetří a nakupuje v akcích...poté jsem si spočítala kolik prož.ru a nyní už v akcích nakupuju taky a ráda. ušetřím tím 2tis měsíčně a určitě nekupuju nekvalitní potraviny... u nás se ted Tesco s Kauflandem přetahuje se slevama ..takže když jsou v akci banány za 9 kč koupim banany, když pomeranče, koupim pomeranče...atd., uzeniny nejíme. Maso, vejce , brambory máme často domácí...nekupuju žádný "lahůdky" ..radši víc vařím z jednoduchých surovin- jogurtům 2 dny před zaruční dobou pokud je sním hned taky nemůže nic být nebo jo? prodavají je za půlku. Mám naklady na sebe 18 tis a nikde jinde než na jídle už ušetřit nemohu... leda bych doma třeba netopila
Cituji Monus: Pokud jdete do pronájmu tak je určitě lepší minimálně částečně vybavený, protože při případném dalším stěhování se ti věci už nemusí hodit do nového
Zařízený byt nikdy! Nábytek odporný, pomalu ze skládky, zablešený od bůhví koho, matrace u postele akorát tak na dodrbání mejch zničenejch zad, nevyhovující nábytek obecně. Ještě jsem snad neviděla zařízený byt tak, aby mi z toho hrůzou a hnusem nevstávaly vlasy na hlavě. Sice bych ocenila, kdybych do současného nájmu nemusela kupovat pračku a ledničku, ale ani tak té investice do nábytku a spotřebičů nelituju, lednici mám velkou, jak potřebuju, ne maličkou, pračka pere..
Cituji Kikulina: Zařízený byt nikdy! Nábytek odporný, pomalu ze skládky, zablešený od bůhví koho, matrace u postele akorát tak na dodrbání mejch zničenejch zad, nevyhovující nábytek obecně. Ještě jsem snad neviděla zařízený byt tak, aby mi z toho hrůzou a hnusem nevstávaly vlasy na hlavě.
Pojď se podívat k nám, my měli všechno už komplet zařízený novým nábytkem a vůbec byt po kompletní rekonstrukci Dokupovali jsme už jenom maličkosti v podobě mikrovlnky a konvice, tv a pc jsme si přivezli vlastní, prostě pohoda
Reaguji na Lady Flame: Taky si myslím, že to nemusí být vždy hrůza... podle mě je důležitý před koupí se na ten byt jít podívat a tak... extra staré a zatuchlé věci a nábytek bych taky nechtěla.. Ale dnes jsou už i byty po rekonstrukci s novým pěkným vybavením a některé i za příznivou cenu Chce to vážně hledat no...
Cituji Lady Flame: my měli všechno už komplet zařízený novým nábytkem a vůbec byt po kompletní rekonstrukc
nj. tam bude mimo jiné podstatné to "my", já jsem sama a můžu si dovolit jen malý byt v Praze, větší (a dražší) jsou možná zařízeny koukatelně, ale fakt, malé byty jsou většinou zařízeny dost otřesně, nebo nevyhovujícně, mně třeba naprosto nevyhovuje 99 % všech pater na spaní.
Cituji Hannia: Já mám třeba takovou vizi, že vždy uvařím hodně polévky (tu můžeme mít na 2-3 dny klidně) -máme ji rádi, hlavně zeleninovou , takže nebudu muset vařit denně a polévka se dá brát i jako večeře, když si k ní dáme nějaké pečivo a tak nic náročného..
Přesně tak to děláme o víkendech. V pátek uvařím velký hrnec polévky a máme ji na celý víkend jak k hlavnímu jídlu, tak třeba jako večeři.
Na jídle se opravdu dá ušetřit a kvalitu to neohrozí. Je plno surovin, které jsou kvalitní a přesto levnější než ty od vyhlášených značek, stačí sledovat etikety. A vzhledem k tomu, že na to mám čas a baví mě to, nedělá mi to žádný problém.
Co se týče tématu, my s partnerem nemáme ani stálé příjmy, ani výdaje. Když vyděláme daný měsíc víc, užíváme si, když ne, jedeme na úsporný režim.
A musím říci, že mi můj život přijde stejně kvalitní v úsporném režimu jako v režimu hýření - je mi jedno jestli jdeme do kina nebo se na film díváme doma a nevadí mi na víkend navařit a napéct místo návštěvy restaurace. Stejně tak jsem stejně nadšená z výletu v našem blízkém okolí, jako z výletu do zahraničí. Vše má něco do sebe.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.