arrow
profile_image
moninagr mojeid
od 3. 1. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Zajímal by mě původ jak názvu tradičních jídel, jejich historie a příběh. Pište jakákoli jídla, která vás napadnou, mám ráda zajímavosti, které se člověk jen tak někde nedozví.

Cornish Pasty (Cornwall, Velká Británie):
Jde o směs masa, brambor a zeleniny zapečených v těstu. Těsto je ve tvaru D, kdy je okraj spletený do "copánku". Za okraj ho chytali horníci, kteří ho dostávali od manželek jako oběd do práce. Vyjedli vnitřek a kraj těsta, který byl od jejich rukou špinavý vyhodili.

Cornishpasty007.jp.jpg

Reaguji na moninagr:
Dobrý nápad a hezké téma.

Cituji moninagr: Za okraj ho chytali horníci, kteří ho dostávali od manželek jako oběd do práce. Vyjedli vnitřek a kraj těsta, který byl od jejich rukou špinavý vyhodili.

Děkuji za milou zajímavost, přidám kousek Itálie.

Obávám se, že následující příběh už všichni znají.
Pizza Margherita spatřila světlo světa v roce 1989 při příležitosti návštěvy královny Margherity v Neapoli, kdy neapolský kuchař Raffaele Esposito chtěl na počest královny vytvořit pokrm, který by svými barvami reprezentoval italskou vlajku, a tak na neapolská koláč položil položil plátky mozarelly a italská vlajka i pizza Margherita byly na světe – červená (rajčata), bílá (mozzarella) a zelená (lístky bazalky). Na počest královny Margherity se této matce všech pizz začalo říkat pizza Margherita.

Pizza_Margherita.jpg

arrow
Neprodává v Bazaru

méně než
10 příspěvků

Mě by zajímal dort Molokov

arrow
profile_image
moninagr mojeid
od 3. 1. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

A ještě jeden, na který jsem přišla dnes: Beránčí vlna- Lambs Wool:

Středověký nápoj, který se v Anglii podával na Tři Krále. Skládá se ze svařeného cideru s kořením, který se zakryje vyškrabanou dužinou, která se vypeče z jablek v troubě. Ta vzhledem připomíná ovčí vlnu.

Plus verš z večera Tříkrálového (ne Shakespearovského, ale i tak ):
Next crown the bowl full
With gentle lamb's wool
Add sugar, nutmeg and ginger,
With store of ale too;
And thus ye must do
To make a wassail a swinger

Po uvaření se pár kapek dalo i jabloním, aby zas nesly.

lambswool.jpg

já znám příběh, jak vznikl Bakewell tart ( Derbshire, UK) a pak Melton Mowbray pork pie ( Leicestershire, UK)

Bakewell tart

Melton Mowbray pork pie

arrow
profile_image
Karamelka12
od 29. 6. 2012
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Americké cookies vznikly omylem, když si kuchaři na kouscích sladkého těsta zkoušeli správnou teplotu trouby. V Americe je zpopularizovali Holanďané.

AMERIC2.JPG

arrow
profile_image
moninagr mojeid
od 3. 1. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Reaguji na ironie:
Tak sem s ním, prosím

arrow
Neprodává v Bazaru

méně než
10 příspěvků

Frgály vznikly tak, že to byly klasické koláče, které se nepovedly-zmetky, které se dávaly dětem No a nějak se to ujalo

arrow
profile_image
Mifulka
od 21. 2. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

0%
0    0
Nebyla hodnocena

úžasné téma,s tou pizzou Margaritou jsem to vůbec nevěděla

připojuji se:

Hranolky

Domníváte se, že hranolky pocházejí z USA? Či si myslíte, že jejich anglický název »french fries« odkazuje na Francii coby místo jejich vzniku? Mýlíte se! Rodištěm hranolek je Belgie. Obyvatelé této země si v letních měsících smažili jako přílohu k jídlu malé rybičky, ale v zimě se museli spokojit s kousky osmažených brambor.

arrow
profile_image
BellaEJ
od 9. 1. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Také něčím přispěji, když máme po těch Vánocích.

Vánoční kapr je středoevropské specifikum. Už od středověku se mohl jíst v době půstu, protože stejně jako ostatní ryby nebyl považován za maso. V českých zemích bylo odpradávna značně rozšířeno rybníkářství a kapra si mohli dovolit i nemajetní lidé. Některé prameny uvádějí, že se kapr na vánočním stole objevil už v 17. století, ale ve větší míře se u nás o Vánocích konzumuje až od konce 19. století. Štědrovečerní kapr se stal jedním ze symbolů českých Vánoc.

arrow
profile_image
moninagr mojeid
od 3. 1. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Cituji darig: Frgály

Tady ještě dodatek k frgálům (článek na Novinky.cz):

„U jejich názvu jde vlastně o nedorozumění,“ překvapila nás kdysi Milena Habustová z Valašského muzea v Rožnově pod Radhoštěm.

„Když jsem před mnoha lety prováděla ve valašských dědinách svůj první výzkum, ptala jsem se zdejších žen taky na frgály. Rozhořčeně mi sdělily, že jim se vždy vdolky povedou. Jako frgál se totiž hanlivě označoval jen špatně upečený či deformovaný koláč. Původně se toto valašské pečivo nazývalo pecák nebo lopaťák.“

Reaguji na moninagr:
omlouvám se, tady to je

Bakewell tart (puding )
lístkové těsto, jahodový džem, smetana
Jednou byla majitelka hospody zaneprázdněná, a proto pověřila mladou pomocnici pečením koláčků. Recept byl jednoduchý, z lístkového těsta tvarovat košíčky a plnit je. Mladá pomocnice byla nepozorná, zapomněla koláčky naplnit jahodovým džemem a smetanou. Po vyjmutí z trouby zjistila, že udělala chybu. Upekla jenom lístkové těsto (košíčky ) bez náplně. Aby situaci zachránila, upečené a vychladlé koláčky rychle potřela džemem a smetanou.

Melton Mowbray pork pie
těsto, veprove, teplá voda, želatina...
Zapečené vepřové maso v těstíčku vzniklo v městečku Melton Mowbray. Na netu jsem kdysi četla, ze bylo objeveno když se v okolí Melton Mowbray konaly hony na lišky. Na této lahůdce si převážně pochutnávali podkoní a sluhové. Až později si jídlo oblíbili lovci a šlechta. Postupně se jeho obliba rozšířila po celé Anglii.

arrow
profile_image
leniesek
od 7. 5. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

0%
0    0
Nebyla hodnocena

Reaguji na Adka:

A nebylo to roku 1889?

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy uzavřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené