Zdravím
Už nějakou dobu zvažuji pořízení tlakového hrnce a nejsem si jistá, že ho potřebuji. Nemám s ním vůbec žádné zkušenosti a tak nějak ve mě zatím budí strach, že bouchne Láká mě představa úspory času při vaření, ale dočetla jsem se něco o rozdílu v chuti při klasickém vaření a vaření v "papiňáku" - je na tom něco pravdy? Mohli byste mi doporučit nějaký konkrétní tlakový hrnec? Co vše v něm vaříte? Jak velký je časový rozdíl?
Tlakový hrnec mám jako kombinaci 5v1 od Fagoru a je to nejužitečnější nádobí které používám.
Je to kvalitní nerez vhodný i na indukce, bezpečné a jednoduché uzavírání a kromě funkce jako tlakový lze použít i jako normální. Struhadlo, vaření těstovin v sítu, fritování používám méně, ale i to lze.
Rozdíl v chuti? Žádný. Co lze vařit v tlakovém hrnci? Možností je hodně, já v něm dělám převážně husté omáčky.
Cituji Veselka10: Rozdíl v chuti?
Velký
Je rozdíl zda se maso vaří v tlakáči nebo pomalu několik hodin dusí v troubě,stejně tak polévka z masa je velký rozdíl v chuti když se vaří několik hodin pomalu.
Cituji DragonLady: Láká mě představa úspory času při vaření,
Ano,čas ušetříš,ale chuť je jiná horší.
Já v tlakáči vařím jen omáčky z hovězího, to maso je dřív měkké, čas ti to určitě ušetří, ale ta chut je trošku jiná...guláš z tlakáče a pomalu dušenej na plotně se podle mě nedá srovnat..
Reaguji na Tiakia: Pokud dělám polévku nebo vývar.. to je jedno, tak tu nikdy nevařím v tlakovém hrnci, jednoduše protože pak nejde o vývar.. ten se musí táhnout., ale udělat si základ omáčky s masem v tlakovém hrnci je naprosto ok a maso zůstává křehké a nevymáchané.
Cituji Tiakia: Velký
Je rozdíl zda se maso vaří v tlakáči nebo pomalu několik hodin dusí v troubě,stejně tak polévka z masa je velký rozdíl v chuti když se vaří několik hodin pomalu.
To je pověra. Rozdíl v chuti je zanedbatelný, až nulový.
V papiňáku máti vaří i brambory, někomu to připadá jako pitomost, ale každému, jak to vyhovuje. Luštěniny se tam uvaří mnohem rychleji, mnohem rychleji maso. Já tam vařím sem tam vývary a maso. Jsem mlsná koza a mám senzorické zkoušky a rozdíl prostě nejde poznat a nepoznal to nikdo ani na slepém testu (tj. ti kdo to ochutnávali nevěděli co je co).
Cituji Kikulina: rozdíl prostě nejde poznat a nepoznal to nikdo ani na slepém testu
to teda jde...
Já tedy taky papiňák podezřívám z horší polévky, pár týdnů jsme byli bez něj, vařila jsem vývar v normálním hrnci a zdál se mi dobrý, skoro nechápu, proč jsem si papiňák zase koupila, s vařením nikam nespěchám...
Ale ty brambory, to mi není jasné, jak pozná, kdy jsou hotové? Mně by asi nebavilo čekat, až tam klesne tlak, abych do nich mohla píchnout a pak ho znova zavírat a dovařit je? Asi je to o praxi, ale já bych si nezvykla...
Cituji DragonLady: co si myslíte o elektrických tlakových hrncích?
Kamarádka si ho chválí,ona je hodně zaměstnaná a nemá moc času vařit tohle nějak nemusí hlídat a vaří rychle.
Tak jsem si nakonec pořídila tento elektrický hrnec. Zatím jsem s ním spokojená, hlavně se nebojím, že mi bouchne, jelikož sám hlídá tlak a odpouští páru
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.