Ahoj, jsem kuchařský začátečník a ráda bych připravila dort, ale mezi ingrediencemi je psaná tekutá glukóza a já vůbec nevím co to je. Chtěla bych se zeptat, jestli náhodou někdo neví, kde bych to mohla koupit? (Praha), případně jestli je možné to nahradit něčím jiným?
Děkuji.
Já bych si svařila cukr a vodu a vychladila - glukóza jednoduchý cukr, nemýlím-li se.
Cituji medouch: tekutá glukóza
= glukózový sirup a seženeš v prodejnách se zdravou výživou. Kdysi ( ale to už je fakt dávno) jsem ho koupila v Tescu na Národní, tak nevím, jak teď.
AdaZBrna
to nejde. Nebo teda samozřejmě jde, ale medouch potřebuje glukozu do dortu na zvláčnění. Obecně se glukózovým sirupem nazývá jakýkoliv škrobový sirup vyrobený z kukuřice, pšenice, rýže nebo brambor. V Čechách se pro výrobu sirupů používá zejména pšeničný škrob. A o ten škrob při pečení právě jde - narozdíl od rafinovaného cukru nekrystalizuje.
medouch
ještě mě napadlo: jednou jsem místo gluk. sirupu použila Glukopur. Je to vlastně 100% glukóza, mají ho v každé lékárně kilo za necelou stovku ( určitě se dělá i menší balení) . Do modelovací čokolády fungoval bezvadně, takže do dortu bych se nebála vůbec
Recept na domácí glukózu najdeš na internetových stránkách Dortomanie v sekci potahovací hmoty (nejdou mi zatím ještě vkládat odkazy). Taky peču a glukózu nedělám, pokud je někde v přísadách glukóza, dá se nahradit pšeničným nebo kukuřičným sirupem. K sehnání je ve zdravé výživě. Pokud jí potřebuješ do marcipánu, dá se nahradit i medem.
moc děkuju za rady, sem kuchařský antitalent takže žádné vlastní míchaní zkoušet nebudu, ale zkusím se mrnout v té zdravé výživě nebo DMku.. děkuji
Prosím,může mi někdo poradit kde seženu glukózový sirup?Nevíte jestli ho mají v nějakém větším supermarketu nebo v nějaké specializované prodejně?Děkuji.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.