My doma si potrpíme na domácí šípkový čaj, žádné sáčky nebo tak. Prostě hezky nasbírat, usušit a s medem vypít. Dnes mě ale překvapila babička, že šípky se po usušení musí proválet v utěrce (pokud se suší v celku tak i rozbít) a zbavit se tak chloupků, protože to má špatný vliv na srdce - máte někdo nějaké bližší info? Předem díky za odpovědi.
Reaguji na Ponyska: firmy, ktoré vyrábajú šipkový čaj,používajú šípky celé, drtené, aj s chĺpkami.Tieto sú pre srdce neškodné, babička nemá správnu informáciu.Šípkový čaj može niehoho zapekať.Šípkový čaj sa može pit dlhodobo, dokonca sa to doporučuje, nemá negatívne vedľajšie účinky.Nakoľko je obsah vitamínu C v nich kolísavý a tepelným spracovaním sa znižuje,je chutný aj lúhovaný za studena.
Ty chloupky jsou vážně asi svině. Mě před nima varoval dokonce doktor, protože já si taky dost potrpím na bylinkové a podobné čaje.
Bylo mi doporučeno ať je před sušením nakrájím na čtvrtky, a po vylouhování přelévám přes plátno. (používám starou plínku- čistou).
Já to tedy piji i s nimi... ale je pravda, že se mi občas zabodnou i do prstu - jako bych sáhla na kaktus... Zajímalo by mě, kde je pravda, taktéž nevěřím, že firmy šípek zbavují chloupků. Jinak já je suším v celku a pak je drtím.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.