Vím, že diskuze zní, jak ho nejrychleji usušit, ale dovolila bych si diskuzi rozšířit - co s ním? Nějaké recepty, jak šípek využít?
Reaguji na chick:
sušený šípek je vhodný jedine na varenie šípkového čaju.
Obsah vitamínu C je v šípku veĺmi kolísavý a záleží hodne od spôsobu sušenia,lebo vysokou teplotou sa ničí, preto je vhodné sušenie v sušičke.
Máma z toho párkrát zkoušela i marmeládu, ale je s tím hrozný práce, pokud tam člověk nechce ty zrníčka...
Marmeláda z čerstvých šípok:
Dobre ich umyjeme, môžu byť aj prejdené mrazom,dobre vyzreté.Potom ich uvaríme domekka
aby sa šupky rozvarili.Potom ti rozmixujem krátko,kostky sa nerozbijú, sú tvrdé,aby vznikla kaša, ktorá sa potom prepasíruje,aby kostky ostali v sitku. Na kilo hmoty, kilo cukru, jeden pektogel a varím klasicky ako marmeládu s pektogelom.Pracné je len to pasirovanie,varím s trochou vody.Je ale výborná a nevyrovná sa tej z obchodu ani po členky.
Ak máš málo hmoty, urob to v pomere.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.