Holky, co budete dobrého chystat na Silvestra?? Mě napadá jen klasika...chlepíčky, jednohubky (česneková pomazánka), plněný hermelín,sýrové roládky a z listového těsta šnečci. Máte nějaký tip na dobrou mňamku??
A co budete mít na obídek 1.1.?
Napadá mě vyrobit těstoviny s různými druhy omáček, třeba tři čtyři co máš nejoblíbenější... Není to zrovna chlebíčková klasika (ty taky musí být), ale jíst je na Silvestra důležité!
U nás ještě nebude chybět talíř s uzeným a jitrničkama s okurkem a chlebíkem, ať mají chlapi i něco masitého
sonicka
Já taky dělám nečky z listového těsta, to je ňamka. A jetě párečky pečené v těstíčku mi taky přijdou jako docela fajn nápad.
Včera dělali Kluci v akci fajn fingerfoody (jednohubky), s tygříma krevetama, s tatarákem atd., vypadalo to luxusně a nic moc těžkýho
Tady to je:
Tatarský biftek trochu jinak – na pařížský způsob
8 porcí
800 g hovězí svíčkové
2 čerstvé žloutky
100 g cibule
100 g sterilovaných okurek
100 g žampionů
40 ml smetany
30 g majonézy
50 g dijonské hořčice
100 g květů kapary
hrst petrželové natě
sladká mletá paprika
drcený kmín
chilli
čerstvě mletý pepř
sůl
na podávání
tousty z bílého pečiva nebo hranolky
Maso a mlýnek vložíme do lednice a necháme dobře vychladit.
Očištěné maso nakrájíme na velké kostky a dvakrát ho semeleme na středně hrubé šajbě.
Maso smícháme se žloutky, najemno nakrájenou cibulí, okurkami, žampiony, zalijeme smetanou, zjemníme majonézou, hořčicí, kapary, nasekanou petrželkou, paprikou, kmínem, chilli, pepřem a solí.
Smažené olivy s citronovou majonézou
4–6 porcí
700 g směsi černých a zelených oliv bez pecky
120 g pecorina nebo čedaru
špetka chilli
hrst petrželky kudrnky
2 stroužky česneku
na obalení
hladká mouka
2 vejce
strouhanka
olej na smažení
na podávání
300 g majonézy
šťáva z jednoho citronu
Olivy naplníme směsí jemně strouhaného sýru, smíchaného s jemně sekaným chilli, petrželovou natí a česnekem. Obalíme v trojobalu (mouka, rozšlehané vejce, strouhanka) a usmažíme dozlatova. Podáváme s majonézou ochucenou citrónem
Tygří krevety s kari na máslovém toustu
4 porce
krevety
20 ks tygřích krevet
4 lžíce olivového oleje
špetka kari
sůl
Krevety očistíme a opečeme zprudka a krátce na olivovém oleji až krevety změní barvu, ochutíme kari a solí.
bageta
20 g másla
hrst petrželové natě
2 stroužky česneku
1 bageta
Bagetu rozkrojíme na půl, potřeme máslem, které necháme změknout a rozmícháme s jemně sekanou petrželkou a česnekem. Necháme zapéct do křupava pod grilem, nakrájíme na trojúhelníčky.
salát
2 žloutky
lžička dijonské hořčice
střik vinného octa
½ lžičky krystalového cukru
mletý pepř
sůl
100 ml oleje
10 ml sladké chilli omáčky
1 ledový salát
na podávání
100 g parmazánu
Žloutky s vinným octem, cukrem, hořčicí, pepřem a solí pořádně rozmíchejte a za stálého míchání přilévejte v malých dávkách olej. Vytvořte majonézovitou emulzi, do které přimíchejte ještě sladkou chilli omáčku a vmíchejte na jemné nudličky nakrájený salát.
Na kousky baget klademe lžíci salátu, krevetu, propíchneme párátkem, posypeme hoblinkami parmazánu.
A kdy budete dělat ty chlebíčky a jednohubky, v ten den, den předem nebo myslíte, že kdyby se to udělalo už dneska, že by to vydrželo do čtvrtka?
Tak chlebíčky atd. budu 100% dělat až na Silvestra. Pokud něco dělat předem, tak jedině různé pomazánky. Ty vydrží, ale u chlebíčků bych se bála, že oschnou a nebude to ono.
Jinak my děláme: (ne všechno. Spíš na co je ten den chuť)
chlebíčky
česnekové jednohubky
plněné vajíčka (uvařené natvrdo se rozpůlí, žloutek se smíchá s hořčicí, cibulkou... co kdo má rád a dá se zpátky do půlek uvařených vajec)
tatarák
šneky (listové se šunkou a sýrem)
toasty s kaviárem
sýrové prkýnko
carpaccio s hoblinkami parmezánu
plněné brambory (uvařené brambory ve slupce rozpůlit, vydlabat - k tomu přidat najemno nakrájené co kdo rád. Třeba salám, česnek, cibulku, zakysanou smetanu, sýr... Naplnit zpět do brambor a hodit na chvilku zapéct do trouby).
+ nějaké mňamky jako olivy, oříšky, chipsy
Cituji vendelinka1: myslíte, že kdyby se to udělalo už dneska, že by to vydrželo do čtvrtka?
Ve středu si můžeš připravit pomazánky, ale mazat vše až těsně před akcí.
Jinak naše parta chodí o silvestra na venkovskou zábavu a každá holka přinese něco. Já budu dělat vojenskou pomazánku(namlýt šunkový salám, sýr a vajíčka, přidat cibulku, kyselou okurku a papriku na malé kostičky- přidat gervais, majonézu a tavený sýr, osolit, opepřit dle chuti a lehce zašlehat), dále je v plánu šunková pěna-uvítám recept a také pomazánka ze sardelky.
Většinou se dohodneme co která uděláme, kámoška dělá chlebíčky a česnekovou pomazánku, někdo nosí pečené-no nakonec se toho sejde dost.
Na mimibazaru jsou super recepty na chuťovky a pomazánky. Já mám vyzkoušeno http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=3442 a http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=3444 a fááákt super.
Jinak všem děkuji za inspiraci
Cituji Jaana: sýrovou pomazánku
Já dělám tuto: tvrdý sýr nastrouhat (větší část najemno, zbyteček nahrubo), 2-3 kostky taveného sýra smetanového (nebo lučinu nebo pom. máslo), majolku, kyselé okurky nastrouhané najemno, cibuli, sůl, pepř.
Na Silvestra chlebíčky, myslím, že se u nás sejdou domácí i objednané. Poslední den v roce mám pracovní, tak to vypadá tak, že se vrátím navečer z práce, vypiju Bohémku, sním pár chlebíčků, prohodím pár zdvorilostních fráz, vypiju další Bohémku a ponechám hosty napospas Karlu Gottovi v TV a zalezu se prospat .
Ale ty tygrí krevety od lululu1987 stojí za uvážení ....
Na Nový rok děláme chřestovou krémovou polévku a kachnu na jablkách a pomerančích.
losos se špenátem v listovém těstě specialitka moc chutná
listy špenátu
losos bez kostiček
listové těsto
na pánvi si zesklovatím cibulku dám povařený listový špenát ( kdo nemá může použít i normální mražený, podusíme doměkka , trochu osolíme opepříme.
Losossa si nakrájíme na tenké asi 1cm pruhy.
Rozválíme listové těsto po celém povrchu rozprostřeme špenát pak klademe od kraje v několika řadách lososa, poté zavineme jako štrúdl kraje přimáčkneme k sobe , pomašlujeme hodně vejcem a hustě posypeme sezamovým semínkem a dáme péct zhruba 30 - 40 minut já nechávám spíš těch 40 minut aby byl pěkně vypečný, po vychladnutí krájíme na tenké kousky ( jako štrůdl já je ještě v půlce přeříznu.
Je to moc dobré
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.