Cituji Ziralka: dobré jídlo i s omezenými zásobami
To mi přijde hrozně důležité.. Protože s návodem a dostatkem peněz se dá uvařit vše, ale vyčarovat z pár surovin chutné jídlo je docela umění..
Za mně: Rajská omáčka i polévka, segedinský guláš, knedlo, vepřo, zelo, sekaná, zelňačka, kuře na paprice, králík, pečené kuře - je toho strašně moc (ale to jsou má nejoblíbenější jídla, která umím uvařit ve dne, v noci .-D ).
Cituji Mireia: Která jídla by podle vás měla umět uvařit každá dobrá kuchařka?
Ta, která jsou v kuchařkách od R. Vaňka: Poklady klasické české kuchyně a Kouzlo kuchyně Čech a Moravy
a pak ta jídla, která každému prostě chutnají
Osobně bych to moc nezobecňovala, protože záleží na chutích každého. Nač umět svíčkovou, pokud ji v rodině nikdo nejí (znám takový případ) a mohla bych pokračovat. Takže spíš je důležité umět to, co vím, že ostatním chutná, případně jak psala Ziralka, umět si poradit i s málem, co člověk najde ve spíži, či v lednici.
S dostupnými recepty už není problém uvařit cokoliv, na co má člověk chuť - a časem vyplyne, která jídla či jejich varianty blízkým nejvíce chutnají. Takže za sebe to beru tak, že všechna Když dostanu/dostaneme na něco chuť, mrknu na pár receptů, projdu si je a porovnám, pro některý se rozhodnu (klidně je pokombinuji) a uvařím.
A základem jsou kvalitní a poctivé suroviny, pak je vše dobré - milý nemá moc rád rozmočenou rohlíkovou žemlovku, ale když ji udělám s osmahlými tousty přelitými máslem a pár lžičkami rumu, červenými jablky, ořechy, plnotučným tvarohem s vanilkou a celé to nechám zapéct dokřupava, většinou sní i porci, kterou má mít na další den
Didli
to nevím proč konkrétně od něj? Je plno receptů od různých lidí a věřím tomu, že ne všem by jeho jídla chutnala nejlíp a nejvíc.
Reaguji na SlečnaXY:
ha, ha, evidentně jsi jeho kuchařky viděla tak max. v knihkupectví.
Prosím jmenuj ty různé lidi, které mají takto dokonale popsané recepty jako Vaněk a chutnají přesně tak, jak mají, bez žádných "babicovin" a pod.
Já už mám pár let navaříno, vaření je moje velké hobby, takže dokonale poznám, jak co má chutnat a zda je to uvařené, tak jak má. A za recepty od Vaňka dá každá kuchařka ruku do ohně. Zkus si podle něj třeba vývar, kuře na paprice-což jsou recpety, co zvládnou i puberťačky a pak hodnoť
Cituji Didli: recepty jako Vaněk a chutnají přesně tak, jak mají, bez žádných "babicovin" a pod.
Vaňkovo recepty jsou super, sama mám jeho kuchařky doma, ale přijde mi, že do všeho dává zbytečně moc tuku a cukru....ale když toho uberu, chutná to dobře...
Reaguji na pampalatrala: Dobrý den, taky máme Vaňka v oblibě, ale pokus o rajskou se moc nevydařil, byla opravdu hoooodně sladká http://www.ostruzina.cz/dezert-nebo-hlavni-jidlo/
Příště taky dost uberu
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.