Docela mi vrtá hlavou v poslední době, jaký je vlastně rozdíl v pečivu z bílé pšeničné mouky a té tmavší celozrnné. Když si třeba udělám normální bábovku, tak to problém pro tělo je, ale je tedy velký rozdíl, když ji upeču z celozrnné? Přibírá se po ní stejně?
Samozřejmě, že se po ní přibirá stejně - dáváš tam přece pořád stejně tuku a cukru Rozdíl je jen v tom, že ta celozrnná obsahuje cenné vitamíny, minerály a vlákninu narozdíl od bílé mouky. Konzumací bíle mouky tak příjimáš jen prázdné kalorie, kdežto celozrnná má ty zdravější kalorie - ale pořád kalorie.
Rozdíl je ve zpracování obilnin-bílá mouka je pouze z endospermu (to bílé uvnitř semene) a do celozrnné se namelou i obaly semene-obsahují i vitamíny, minerály a vlákninu, kdežto bílá mouka je čistý škrob=cukr.
Obsah energie je tedy stejný. ale celozrnná ti dodá i něco navíc než jen čistou energii z cukrů.
Cituji mademoisellem: cukr jsem vyměnila za fruktozu
Ale fruktóza je cukr...dokonce sladší než sacharóza (=běžný bílý cukr)
Mě se docela často stává,když jsem pekla jenom z celozrný, že mi těsto nechtělo držet při sobě takže jsem se naučila to dávat půl na půl nebo 3/4 celozrný a zbytek normalní mouky.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.