Zdravím, chtěla jsem si uvařit špagety se smetanovou omáčkou a s lososem, nicméně do receptů se dává bílé víno. Nikdy jsem do žádného jídla víno nepřidávala, a protože ho ani nepiju, tak nevím, jaké bych měla vybrat. Co udělá s omáčkou to víno a lze něčím nahradit? Pokud nahradit nelze, které konkrétně mám vybrat? Pokud máte nějaké tipy, jak s vínem při vaření zacházet a na co si dát pozor, ráda se poučím.
Tak pokud bych měla koupit víno jen kvuli jednomu jídlo tak na to asi kašlu Občas když jsem něco pekla s "rumem" taky to bylo bez rumu a bylo to dobrý.
Podle mě pokud ho tam nedáš nic se nestane, já krom kapky vína do bolognese snad nikam nedávala, radši si ho dám k tomu
Podle mně je tam víno proto, aby to bylo trochu nakyslé, takže bych volila suché víno. Ale vzhledem k tomu, že ho tam dáš trochu, tak si spíš vyber jaké ti chutná, ať ho pak můžeš dopít
Chutná to pak naprosto specificky, nelze ho vynechat, nebo se z jídla stane jiné. Většinou dává víno jídlu šmrnc, bez něho je takové utahané a bezduché. Nehradit samozřejmě nelze, má jedinečnou chuť. Přidává se buď červené, nebo bílé, to vždy záleží na ostatních surovinách. Na dušení hovězího a tmavé omáčky se dává červené, na lososa použij bílé. Vždy se dává ke konci vaření, lze i dodatečně. Po přidání se svaří (pokud se nejedná o dušení ve víně), alkohol se odpaří a jídlo získá specifickou chuť.
Koupit se dají malá balení od Chenet se šroubovacím víčkem, ideální na vaření. S ohledem na to, že se víno varem dost ,,zničí' je v zásadě jedno, jaké se použije, ale je potřeba se vyhnout kyselým patokům a doslazovaným/příliš sladkým druhům. Prostě nějaké obyčejné.
Reaguji na Ivettkaa: Na vaření jsou skvělá malá balení vína - takové pidiskleničky, zpravidla okolo 2dcl (dělá je např. Znovín). Nemusíš kupovat celou sedmičku, pokud vínko běžně nepiješ. Do omáčky s lososem bych dala buď klasické veltlínské zelené, nebo rulandské šedé. Pokud chceš mít omáčku spíš sladší, vyber třeba pálavu. A pokud víno vůbec nechceš použít, nahraď ho stejným množstvím vývaru s troškou citronové šťávy - chuť bude pochopitelně jiná, ale jde to.
Reaguji na Ziralka: Souhlasím. Přítel si víno občas dá (já nepiji), takže když má nějaké otevřené, trochu mu odliji a to třeba i tam, kam se nedává. A když otevřené není, tak není, nic se neděje a vaří se bez vína.
Cituji Luciaska92: S ohledem na to, že se víno varem dost ,,zničí' je v zásadě jedno, jaké se použije, ale je potřeba se vyhnout kyselým patokům a doslazovaným/příliš sladkým druhům. Prostě nějaké obyčejné.
To je velký omyl! Nekvalitním vínem zkazíš celé jídlo.
Na to pozor
Edit: Pardon, přečetla jsem si to zbrkle.
Cituji Alyssa: Nekvalitním vínem zkazíš celé jídlo.
Vždyť to proboha píše! Spíše už je vcelku fuk, zda použiješ sympatické víno české výroby koupené v marketu do stovky nebo nějaké opravdu špičkové kvality (kterého by byla i škoda).
Děkuji všem, zejména Luciasce a Karamelce. Zkusím nejdřív koupit to malé balení, uvidím, jestli s tím dokážu zacházet, aby to bylo k jídlu.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.