Ahojte. Dnes ma môj oco trochu naštval, ked som povedala, že v ladničke je celý nerozbalený syr Eidam a evidentne chytil pleseň. že no a čo, odkrojím to a zjem. Povedala som že to je nezdravé, že sa to nesmie ale on si aj tak tvrdí svoje a kludne by to zjedol. Neviete mi to niekto dôveryhodne, trochu odborne vysvetliť (aby som mu to mohla pretlmočiť) prečo je to nezdravé alebo neviete o nejakom odbornom článku? Iná je pleseň na plesňových syroch, ale táto viem že je nezdravá, no neviem to zdôvodniť. Ďakujem
plíseň = houba je tedy prorostlá celým sýrem, stejně jako normální houba a její podhoubí, takže odkrojení nestačí. A proč je škodlivá? Odpovím otázkou Proč jsou škodlivé třeba muchomůrky? Prostě obsahuje škodlivé toxiny (mykotoxiny). Nevím, jestli je to odborně, ale takhle bych to vysvětlila já.
hele tady píšou o "plísňových", ale platí to pro všecky sýry. "Expert radí: Plísňový sýr, ne plesnivý. Když si koupíte plísňový sýr, automaticky předpokládáte, že se setkáte s plísní. Ale plísňový sýr není totéž co plesnivý. Do těchto sýrů se přidává pouze povolená "kulturní" plíseň."
Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/i-luxusni-syr-mohou-napa dnout-nebezpecne-bakterie-fwk-/test.aspx?c=442935
ha a tady jeětě lepší! http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/7226/_s.155 /10202?docid=112077
Jo, tohleto odkrajování taky nechápu... člověk si tím moc nepomůže, protože ta plíseň už je stejně všude.
Moje babička, která plíseň také řešila stylem - zvrchu se to sundá, spodek se sní - je dodnes i v dosti pokročilém věku čiperná, můj otec snědl spoustu podezřelého se slovy, že tomu nic není.... a nikdy mu nic nebylo. Já se oklepu nad čímkoliv podezřelým a je mi předem špatně. Tak co je tady vlastně špatně, popište chybu!
Jak už tady bylo řečeno, plesnivé potraviny se nemají konzumovat, protože plísně často produkují mykotoxiny. U nich je problémem spíš chronická toxicita než akutní - sníš to, ale nic se ti hned nestane, ale problémem jsou pozdější následky - např. mohou způsobovat nádory jater, močového měchýře, působí toxicky na plod...
To samozřejmě neplatí pro sýry s ušlechtilou plísní (hermelín, niva..). Ta totiž nemá schopnost produkovat mykotoxiny
Reaguji na poella: jasně, to tvrdí "odborníci". Jenže moje babička například nikdy nejedla nepoškozené zdravé ovoce, protože nejdříve se jedlo to nazobané, naplesnivělé či jinak poškozené. Stejně tak se nikdy nevyhodil plesnivý kompot, prošlá konzerva - protože to prostě je škoda atd.Vezmeme-li tedy v potaz, kolik škodlivin do sebe za svůj více než 80letý život dostala, je s podivem, že je velmi zdravá, že. Zatímco její vnouče, dbalé na všechna doporučení, trpí alergií, astmatem a dalšími zdravotními problémy. Chci tím naznačit, že někdy spíš platí přísloví, že dobré prase všechno spase
Reaguji na Suleka:
Tak já myslím, že většina odborníků by ti také řekla, že záleží na mnoha faktorech...proto jsem tam psala, že mohou způsobovat . Je to stejné jako s kouřením - někteří kuřáci taky nedostanou rakovinu plic, i když kouření je v tomto ohledu velmi rizikový faktor a přít se o to se mnou snad nebudeš .
Určitě záleží také na citlivosti daného jedince, na tom jak velkou dávku zkonzumoval během celého života...ale to, že jsou mykotoxiny škodlivé jsou prostě fakta .
Cituji Suleka: kolik škodlivin do sebe za svůj více než 80letý život dostala, je s podivem, že je velmi zdravá, že. Zatímco její vnouče, dbalé na všechna doporučení, trpí alergií, astmatem a dalšími zdravotními problémy.
Když tohle je sporné...životní podmínky před 80 lety byly zcela odlišné (životního prostředí, vlivy působící již při těhotenství)....
Dva z mých prarodičů rakovinu dostali, ale zda to bylo způsobené příjmem mykotoxinů nebo zde působily jiné vlivy to těžko říct . Ale rozhodně bych nebezpečí mykotoxinů nezlehčovala
Reaguji na poella: Jasně, a o tom to je. Vy a Panda08 jste na to káply. Proto bych tatínkovi ponechala jeho mírně oplesnivělý sýr, popřála mu dobrou chuť a nekazila sobě ani jemu náladu
Cituji mroskvicka: Nicméně občas se objeví názor, že těhotné ženy by tyto druhy sýrů neměly konzumovat
Tyto sýry v těhotenství nemají konzumovat zejména kvůli možnému nakažení listeriózou...
Jinak jestli ti můžu poradit, tak bych se moc neřídila článkama o potravinách právě na OnaDnes nebo podobných serverech, protože ti redaktoři tam o potravinách vědí pěkný *** a občas tam mají fakt perly
záleží na tom jakou má plíseň barvu (resp. co je to za plíseň) ale pkud se jedná o bílý povlak tak ten se odkrojit dá (a zbytek potom zkonzumovat) bez újmy na zdraví..
u plesnivých potravin záleží na tom jakou mají sktrukturu...uzavřenou či otevřenou...například chleba má otevřenou strukturu a tudíž když už vidíme plíseň okem je celá hmota prolezlá spórami a "podhoubím" ale třeba nahnilé jablko nebo sýr lze okrojit a sníst..není to z mé hlavy, jsou na to výzkumy
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.