Ahojte holky, měla bych dotaz: já jsem typ, který všude platí hotově a přítel zase všude kartou a bavili jsme se na téma, jak se nechává v restauraci spropitné, když se platí kartou. Vůbec teda netuším jak to funguje. Nechávají se pak peníze hotově nebo se při placení řekne částka včetně spropitného a personál si to naťuká do termínálu a zaplatím částku včetně spropitného?
Takže já mám 2 zkušenosti.V luxusní restauraci pod zámkem Hluboká jsme se výborně najedli a částka byla vyšší než v peněžence.Tak jsem řekla té hrozně příjemné obsluze,že bych potřebovala platit kartou,ale že nevim,jak se nechává zpropitné,že jsem byla moc spokojená.A on mi řekl,že to je smůla,ale že pokud se platí kartou,tak se platí ta částka,co byla naůčtovaná, že to zpropitné není možné.Takže jsem zaplatila pouze částku co jsem projedla.Tam mě to zrovna mrzelo.
Měla jsem z toho ale příjemné ponaučení,že pokud někde nebudu spokojená tak prostě budu platit kartou a nemusím nic řešit.
Druhá situace byla v Olomouci,v celkem vyhlášené pizzerii na náměstí.Jídlo bylo fakt děsný, takže jsem si řekla, že jim nedám ani korunu navíc.K mému překvapení při placení jsem se dozvěděla od místního číšníka, že tam můžu přidat ještě zpropitné.Což mi celkem spadla brada.Takže ve výsledku fakt nevim jak to je,možná záleží na typu toho přístroje...
Taky v tomhle nemám úplně jasno.. V jedné pizzerii když platím kartou, tak číšník zadá celkovou částku a pak tam je ještě jeden krok spropitné, které tam zadávám já. Akorát jsem moc nepochopila, jak se ty penízky k nim pak dostanou. Jinde jsem kartou platila pouze celkovou částku, ale bylo mi hloupé jim nic nenechat, tak jsme na stole nechali pade..
Podle mě záleží na tom terminálu. Někde to nejde a někde ti podají ten přístroj, abys naklapala spropitné. Ale myslím si, že pokud budeš moc spokojená, můžeš dát spropitné v hotovosti a jídlo zaplatit kartou, oni sis s tím poradí .
Já to dělám jako Markvitka.
I když platím kartou, tak u sebe nějakou hotovost vždy mám. Kartou zaplatím přesnou částku účtu a z peněz co mám sebou jim dám spropitné.
Když, už jsme u toho tak mám jeden dotaz. Pravidelně cca každý týden někdy jednou za 10 dní chodíme do restaurace na vínko nebo občas něco k jídlu. Já jako studentka nemám moc peněz navíc vždy mi to výjde tak tak kolik mám dávat spropitné? Vím kolik se dává normálně, ale na to bych neměla jak by jste to řešily vy?
No někdy ti na ten terminál přímo nacvakají vyšší cenu i se spropitným nebo pokud to nejde, tak jednoduše zaplatíš jen částku za jídlo atd. + dáš obsluze spropitné v drobných (proto je lepší mít sebou kovovky hodnot 10, 20 nebo 50 Kč. Přítel vypomáhá v lepší restauraci a nikdo z čístníků nepovažuje tento styl dávání spropitného za špatný nebo že by se za to člověk měl stydět
Díky všem za odpovědi
Didonka: spropitné se dává ve výši cca 10 % z útraty, ale samozřejmě záleží jak jsi byla spokojená. Já se většinou těch 10 % držím, ale když jsem spokojená hodně (rychlá a milá obsluha), tak dám víc a když jsem nespokojená tak dám méně.
Pracuju jako servírka a někteří zaplatí kartou a spropitné nechájí hotově, a někteří zadavájí částku i dyžko do toho terminálu (máme teda terminál ktery jim nabídne možnost "spropitné" a i když to zaokrouhlí rovnou při podávání karty tak tam tuknu částku co říkal a spropitné už jenom vymáčknu.. a třeba k nám se to dostane tak, že:dam př. vyjede mi z kasy učet za 400, host da 500, večer až vyjiždím tržbu tak je tam 400, tudíž 400 odevzdám stovka je moje..
Cituji marketakr: Takže jsem zaplatila pouze částku co jsem projedla.Tam mě to zrovna mrzelo.
A co ti bránilo nechat jim spropitné v hotovosti?
Reaguji na Malina:
Cituji marketakr: částka byla vyšší než v peněžence
Myslím, že právě to byl ten důvod..
Já jsem se tedy ještě s terminálem nabízejícím i zadání spropitného nesetkala, tudíž když platím kartou, mám nachystané ještě drobné, stejně tak jak jste tu někdo psal..
Teď jsem si uvědomila, co jsem napsala) No jo, přepracovanost..) Ale třeba neměla marktekr drobné, tak proto.
Celkem zajímavá diskuze o výši spropitného
http://www.czporadna.cz/39018/jake-standardni-spro pitne-restauraci
Osobně bych jim nechala nějaké spropitné na stole při odchodu.
Reaguji na Didonka:
Záleží, jak přesně to spropitné bereš. Já osobně spíš jako takovou pozornost a díky za to, že buď byli milí, anebo tam chodím často a líbí se mi to tam, a to dávám taky jenom opravdu všimné. Pokud nedělám opravdu velkou útratu a nemusí se okolo mě pořád točit, tak nemám důvod dávat nějaké velké částky. V podstatě spíš tak nějak zaokrouhluju, aby mi nemuseli při útratě např. 180,- Kč vracet dvacku do dvoustovky apod. Třeba v USA je dýško jaksi společensky povinné a dělá cca 10 %, jestli se nepletu. Což si myslím, že je celkem odpovídající.
Fakt je, že když např. můj otec zvládne dát číšníkovi spropitné 3,- Kč (ne proto, že by byl nespokojený, on prostě nemá potřebu platit něco navíc, než co dostal), tak na mě jdou mdloby. Ale pomalu ho v tomhle směru vychovávám
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.