Potřebuji koupit nový jídlonosič (starý hliníkový už nevyhovoval), ale nevím jestli je praktičtější plastový nebo nerezový. Chci se zeptat se kterým máte lepší zkušenost- je nutné, aby vydržel převoz v autě- ty plastové mají každý své víčko (a dají se koupit jednotlivě i náhradní díly), ty nerezové mi připadají zase kvalitnější. Váhám i nad velikostí-prodávají se od 0,6 l až po 1,5 l- je to na jeden oběd. Dík za názory i případné odkazy.
Mamka má plastový a je spokojená. Koupila ho v Globusu asi za max. 150 Kč, bílé misky, červená víčka a slouží už 3. rokem a dobře. Co je náchylné na zničení jsou právě ta víčka - u toho, co měla dřív praskla v těch drážkách. Jak píšeš, dají se ale koupit nová zvlášť a nebo rovnou nový celý jídelák, protože ty plastové nejsou tak drahé.
Nerez určitě hodně vydrží, ale mamka to nechtěla, protože kov pak nemůže dát do mikrovlnky, ona si to jídlo ohřívá doma přímo v té misce, když nestihne třeba v práci dojíst. Plastový je lehčí, levnější, lze ho dát do mikrovlnky, na druhou stranu můžou prasknout ta víčka a ze zkušenosti vím, že pokud je třeba gulášovka, tak se to z té misky nedá pořádně vydrhnout a je pak zabarvená, takže tu jednu dáváme vždy dolů, aby do ní dávali polévku a nezabarvili jinou.
Cituji Amour: protože kov pak nemůže dát do mikrovlnky,
Myslím, že to je velké plus.
Reaguji na sequanka:
Určitě bych si vybrala ten plastový.
Já neradím tak ani tak, ale ohřívat jídlo v plastových miskách obvykle pak vede k tomu, že jsou od toho jídla hnusně zabarvené, co tuhle zkušenost mám, vždycky si to přendavám do skleněné misky a teprve v té to ohřívám.
Reaguji na sequanka: Používala jsem občas plastový a byla jsem s ním celkem spokojená. Nicméně nějakou dobu necháváme dovážet tchánům obědy a tam jsou používány nerezové a když to můžu posoudit obojí, tak znovu už bych koupila pouze nerezový.
Je pravda o něco těžší, ale není to zase takové drámo. Hlavní je, že je to prostě odolnější materiál než plast, nepřejímá pachy, zabarvení, snadněji se udržuje a je prakticky nezničitelný.
Plast se může zkroutit nebo poškodit jen tak nebo v myčce či v mikrovlnce, ohřívat se dá jen v mikrovlnce.
Nerezu nevadí myčka ani mikrovlnka (samozřejmě nerezová)/trouba/indukční deska.
Platový je asi praktičtější, lehčí, dá se užívat i do mikrovlnky. Na druhé straně, pokud se chystáš na nějaký outdoor, tak ten nerezový zase využiješ jako hrnce na vařič...
Jasně že nerezový, ten je na vše a na věčné časy Absolutně nerozbitný, pořád jak nový, dobře se udržuje...plast bych si nekoupila...
no ještě bych dodala, že z nerezového se mastnota bude čistit mnohem snadněji, než z plastového
Cituji Freius: Heh?
To jako proč?
Nejsou jen obyčejné smaltované mikrovlnky. Jsou i nerezové, které umožňují používat mimo běžného nádobí určeného do mikrovlnky i nádobí nerezové.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.