Otázka je jasná. Když si udělám sypaný čaj (zelený, roibos, ovocný) a nechám ho odstát klidně do druhého dne (nechám v ledničce či na sektorce) a pak ho budu pít místo vody a šťávy je na tom něco zlého?
Slyšela jsem totiž názor, že sypaný čaj, který se nechá odležet do druhého dne by se pít neměl, protože se z něho dostanou ven špatné látky. Četla jsem to a nemůžu to dostat z hlavy. Takže jak to je? Já totiž mám moc ráda čaj a jsem schopná si udělat dva litry večer a pak to pít celý druhý den studený.
asi tě nechápu. to necháš ve vodě sítko s čajem? (to bych nedělala) nebo z čeho by se ty látky měly dostat? v samotné vodě, resp. čaji, se samo už podle mě nemá uvolňovat co, z čeho ani kam. fakt nerozumím, jak to myslíš
Reaguji na vilaamalka: Ne normálně udělám čaj, sítko vyndám a v článku (a následné diskuzi) co jsem četla bylo to, že se čaj jakoby "kazí".
Dlouho louhovaný čaj by se prý pít opravdu neměl, právě kvůli těm látkám, nedávno tady na to byla diskuze, ale už si nevzpomenu na název. Takže si spíš pořiď sítko, nechej vyluhovat doporučenou dobu a pak čaj klidně pij, kdy chceš.
Cituji netík: Ne normálně udělám čaj, sítko vyndám a v článku (a následné diskuzi) co jsem četla bylo to, že se čaj jakoby "kazí".
Hmmm, tak o tom jsem neslyšela, tak to neporadím :/
Reaguji na AlmaSinger: Jo jo tak to dělám, že nechám louhovat od 3-5 minut dle čaje a vyndávám. Dlouho louhovaný čaj mi ani nechutná (hlavně zelený pěkně zhořkne).
Reaguji na vilaamalka: Nemůžu to najít jsem se o to pokoušela a nevím kde to bylo. Byl to web něco jako omlazení. Četla jsem ho asi před rokem, ale to jsem čaje nepila v takové míře, vypustila jsem to z hlavy, ale teď sem si udělal roibos, že si ho zítra dám v posilovně a vzpomněla jsem si na to. Tak jsem ráda, že mi to vyvracíte v to jsem doufala, že v tom nic špatného není.
Cituji netík: Dlouho louhovaný čaj mi ani nechutná (hlavně zelený pěkně zhořkne)
na to já zase hrozně hřeším, mám ráda silný hořký čaj...
Cituji netík: Nemůžu to najít
škoda. ale podle mě je to OK, studený čaj snad jinak ani vyrobit nejde
Cituji vilaamalka: jinak ani vyrobit nejde
Právě, mám doma čaj zázvor s citronem ledový - a tam píšou že se má uvařit a pak tam naházet kostky ledu - jen právě nevím, jestli se to myslí k okammžité spotřebě, nebo jestli to můžu mít klidně dva dny v lednici a nalévat si (především v létě je fajn mít něco vychlazeného).
pokud se čaj louhuje dlouho, to znamená je tam dlouho sítko s čajem, pak je to špatně. Protože po 3 minutách u zeleného a po 5 u černého už se z čaje neuvolní nic dobrého. Naopak se uvolňují třísloviny.. Co to přesně je, jsem ještě nehledala, ale nic extra asi... Tedy pokud je jen odstátý, nelouhuje se, pak by to snad neměl být problém.. Možná je to špatné jen z nějakého čajomilského hlediska, že už čaj není chuťově tak dobrý, má se pít teplý.... a tak...
Reaguji na netík:
Já jsem minulý rok zakládala téma o správné přípravě zeleného čaje.
Tady máš jeden odkaz.
http://janbuka.webgarden.cz/zeleny-caj
Reaguji na netík:
vieme, že ten čaj stmavne, aj v ňom prebehnú nejaké oxidačné zmeny,aj chuťove je iný na druhý deň.Vždy si varím po litri a keď mi z večera zostane,pridám doň citr.šťavy,potom nestmavne a pijem ho napr. ráno.Ale nezdravé to nie je si myslím.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.