arrow
profile_image
Lasička_
od 13. 3. 2012
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Ahoj holky,
jelikož jsem po škole a práce se mi rýsuje až od ledna, přemýšlela jsem, jak si do té doby přivydělat. Napadlo mě pečení cukroví na zakázku - peču ráda a mé okolí si mé výtvory pochvaluje Zajímaly by mě proto vaše praktické zkušenosti a připomínky.

Pro ty z vás, které s něčím podobným máte zkušenost - jaký byl o cukroví zájem a jak jste o sobě daly vědět? Inzerátem v domě na nástěnce, na Facebooku, přes kamarády? Kdy jste cukroví předávaly zájemcům (my třeba pečeme cca 2-3 týdny před Vánocema, slepujeme ale až pár dní před).
A ještě dotaz na vás, které si cukroví kupujete - kolik jste ochotny dát za kilo? A co v takovém balíčku očekáváte, jaký je váš nejoblíbenější druh?
Děkuji za případné rady a názory!

arrow
profile_image
farahh
od 22. 7. 2012
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Reaguji na Lasička_: kupuju od sousedky, dává mi krabici různých druhů, co peče i spoustě dalších lidí, preferuji linecké a platím za to 500,- Kč. zdá se mi to dost málo a ani nevím jestli na tom něco vydělá. možná jí pomůže že má domácí vajíčka z vlastného chovu.

arrow
profile_image
Enelya
od 8. 10. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Ahoj, asi bych pekla pro kamarády a pro kamarády kamarádů, protože bys z toho mohla mít problém - různé hygienické směrnice atd...
Kdybych objednávala takhle cukroví, dala bych třeba 6/700 za kilo, pokud bys používala kvalitní suroviny.. Také záleží na druhu cukroví, nějaké se skládá prakticky jen z mandlí a oříšků a je třeba dražší než jiné cukroví, např. moje oblíbené myslivecké knooflíky, kde je jen mouka, sádlo, cukr a kakao.. Ale zase aby se knoflíky povedly, tak se dělají docela dlouho..
Jaké druhy? To bych se domluvila s cukrářkou, jaké má ona v nabídce a jaké já mám ráda.. Např pro mě by byly vanilkové rohlíčky docela zbytečné, zas tak extra je nezbožňuju...

Reaguji na Lasička_: Na netu se pohybuje cena od 300+ za kg cukroví, jaké bude záleží na tobě, ale mělo by být od všeho něco(10-20druhů). Jednodužší i složitější - linecké a jiné slepované, rohlíčky, kokosky, pusinky, marokánky, laskonky, včelí úly, perníčky, různé kuličky(rumové, kokosové), marcipánové brambory, různé trubičky plněné krémy, věnečky, kremrole, různé máčené v čokoládě apod. A samozřejmě cena se pak odvíjí od té částky, co jsem psala výše, čím složitější cukroví, tím dražší.

arrow
profile_image
Falcon
od 8. 11. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

letos poprvé přemýšlím, že taky něco koupím, protože asi nebudu stíhat, tak jak bych si představovala…kupované cukroví je ale drahé, většinou tak 400 Kč za kilo, ale spíš více…záleží na tom jakou směs budeš nabízet, linecké je teoreticky levnější než něco kde je třeba hromada oříšků a tak podobně…taky je rozdíl jestli budeš péct z másla nebo z "másla"… přivýdělek je to fajn, ale jelikož jsou ty suroviny dneska fakt strašně drahé a 1500 Kč za kilo ti nikdo asi nedá, tak že bys na tom trhla velký peníze asi nečekej to bys opravdu musela péct měsíc v kuse a obrovské objemy…

známá občas cukroví kupovala a měla tam většinou linecké těsto na sto způsobů, klasika, namočené v čokoládě, s kakaovým krémem, ve tvaru hvězdiček, koleček, srdíček… prostě jedno a to samé dokola, jenom trochu obměněné, to byla většinou tak půlka krabice, protože to je relativně jednoduché a pak něco kokosového a něco ořechového, vanilkové rohlíčky a zbytek bych udělala podle toho co umíš, třeba úlky nebo marokánky nebo nějaká trubičky, perníčky něco skořicového nebo karamelového a tak…

inzerát bych si dávala někam na internet, ale máš co dělat podle mě…nejvyšší čas …samozřejmě bych se do toho pustila jedině pokud máš doma vybavení, formičky, trubičky, cukrářskou pistoli a všelijaké udělátka, jinak by tě ta investice vyšla na víc, než by sis za ty jedny vánoce vydělala…

cukroví bys měla k zákazníkům rozvézt nebo jim umožnit si ho někde vyzvednout, většinou to bývá tak kolem dvacátého

jinak jenom doporučuju zvážit, jestli na to opravdu budeš mít nervy, protože je to něco jiného než péct pro rodinu, a jestli seš schopna zaručit dobrý výsledek, když už někdo dá třeba 700 Kč za kilo cukroví většinou chce perfektní kvalitu a ne nějaký hrudkovitý krém a každý vanilkový rohlíček jinak velký

arrow
0%
0    0
Nebyla hodnocena

Reaguji na Lasička_: nějaký ten pátek peču pro známe a kamarádky. Jako nějaký peníz na tom určitě vyděláš, ale je s tím opravdu hodně práce. U nás se pohybuje cena cca 300-350 /kg. Většinou je tam nejméně 12 druhů, většinou víc. Musí tam být opravdu různé druhy nejen linecké. S tím bych spíš šetřila. Inzerat bych spíš rozhodila jen mezi známe třeba na facebook.
Jedním rokem jsem pekla asi 70kg cukroví a můžu říct, že už nikdy víc. Cukroví se předává v tom týdnu před vánoci. Většinou co nejpozdějí, aby jsi krémy měla co nejčerstvější.
U nás jsou oblíbené vanilkové rohlíčky, linecké, různé košíčky, pařížské rohlíčky, marokanky, masarykovo cukroví, rafaelo a v poslední době makronky, ale ty musí být uplně čerstvé.

arrow
profile_image
Ivčáááá
od 18. 3. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

0%
0    0
Nebyla hodnocena

Osobně bych do toho nešla. Já peču každý rok a moc ráda (atmosféra, tradice, prostě ty svátky zbožňuju), ale je to opravdu náročné a nedokážu si představit, že bych si tím měla vydělat. Peču cca 12-14 druhů, každý druh je opravdu jiný, ne jak už bylo psáno linecké na 6 způsobů. Dnes se ceny cukroví pohybují od 300-700 Kč/kg (momentálně jsem dělala rezervaci na vánoční večírek do práce za 470Kč/kg a to je taková střední kvalita - Brno). Chce to vypsat si z receptů suroviny, jejich množství, pak to vše sečíst, nakoupit (a že je to pálka - beru jen másla, vysokoprocentní čokolády, kvalitní babiččinu mouku, dobré sušené ovoce atd., vejce a ořechy mám domácí.) Jeden až dva dny dělám těsta, ty ve foliích odpočívají v lednici (jsou pak chutnější), další 2-3 dny vykrajuji, tvaruji, vyrábím a pak peču a těsně před Štědrým dnem míchám krémy, polevy, zdobení a cukroví "kompletuji". Za ty roky mám nakoupeno pomůcek, formiček, uděláte za desítky tisíc, pokud doma nic nemáš, tak to bude další investice. Myslím, že jsem dobrý plánovač i matematik a stejně si nedokážu představit to nachystat tak, aby to bylo dokonalé, krásné, chutné, napečené včas a já na tom vydělala

arrow
profile_image
Lasička_
od 13. 3. 2012
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Opravdu moc děkuju za všechny příspěvky, holky!
Procházela jsem si Aukro a různé další stránky a koukám, že nabídka je opravdu obrovská. Pravda, že dělání tisíců druhů cenu dost zvedne, hlavně takové suroviny jako ořechy, čokolády, atd... Tak mě ještě napadlo omezit nabídku pouze na perníčky - vystačila bych si jen s jedním těstem a bílkovou polevou, což by ušetřilo spoustu práce i nákladů. Myslíte, že by o ně byl zájem? Pečete/kupujete perníčky, nebo si vystačíte pouze s cukrovím?

arrow
profile_image
Lasička_
od 13. 3. 2012
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

A ještě dotaz - jak je to s právní stránkou takového prodeje? Koukala jsem, že třeba v inzerátech nabízejí perníčky pouze jako "dekoraci" - zřejmě se nesmí prodávat potraviny? A kdybych třeba na vchodové dveře nalepila letáček s nabídkou, nemůžu z toho mít problémy? Co je v tomto ohledu bezpečnější - internet, nebo letáčky?

arrow
profile_image
Falcon
od 8. 11. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

není to teda přímo můj obor , ale v zásadě pokud to bude soustavná, opakující se činnost za účelem výdělku, tak by sis měla zřídit živnostenský list, pokud vyděláš nad 20 000 Kč, měla bys to zdanit…

praxe je samozřejmě taková, že to spousta lidí dělá dlouhodobě načerno, ale je to jenom o tobě, jestli si to riskneš, zrovna nedávno jsem četla někde jinde na diskuzi, že to tak holka dělala, fotky dávala na fb a někdo ji napráskal a dostala pokutu…ale pravděpodobnost, že se ti to stane je fakt malá, navíc by to musela být soustavná činnost, což asi nebude, pokud chceš jenom jednou upéct perníčky…

co se týče hygienických norem je to zhruba tak jak píšeš, pokud bys měla opravdu výrobu perníčků k jídlu, tak bys musela mít výrobnu, potravinářský průkaz a splňovat spoustu hygienických norem, proto se to právě obchází tím, že se uvádí, že jsou to perníčky dekorativní…

ale jak říkám, tohle jenom teorie, lepší bude, když ti tu napíšou holky něco z praxe…

edit: a souhlasím s mystique s příspěvkem pode mnou, perníčky bych si takto samostatně koupila jedině pokud by byly perfektně nazdobené...

arrow
0%
0    0
Nebyla hodnocena

Perníčky si obcas na vánoce koupím, ale musí to být opravdu špičkově nazdobené. Jinak to nemá moc smysl.
Potraviny a cukroví nemůžeč vyrábět a prodávat pokud na to nemáš oprávnění. Vyučená jako cukrář a k tomu schválená výroba. Doma nic pect správně nemůžeš.
Perníčky pokud jsou nazvané jen jako dekorace, tak se na to nevztahují tyto přísné pravidla.

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy uzavřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené