Omlouvám se všem, kterým můj dotaz bude připadat hloupý, nebo zbytečný.
Je tu mezi vámi někdo, kdo zná (z praxe) opravdu osvědčený způsob, jak u pečených kaštanů spolehlivě odstranit jejich vnitřní slupku nebo vlákna chcete-li, nebo ještě lépe - znáte někdo způsob jak kaštany připravit, aby na nich nezůstávala ta vnitřní slupka?
Četla jsem recepty a prohlédla videa, dle kterých by to mělo jít bez problémů. Přesto pokaždé s tou spodní slupkou bojuju.
Hledám skutečně vyzkoušenou fintu, jak na tu slupku vyzrát.
katany.jpg
Cituji SantaMaria: Přesto pokaždé s tou spodní slupkou bojuju.
Jsou málo upečené.
Dobře upečený kaštan jde "svléknout" i se spodní šlupkou prakticky na jedno prasknutí.
Reaguji na Laky:
Děkuju Laky. Napadlo mě, že jsou nedopečené, ale když je tam nechám déle, jsou tvrdé jako kámen. Nevím, jestli zvýšit teplotu a zkrátit dobu pečení nebo naopak, zkoušela jsem je předem nechat přejít varem, zkoušela jsem je připravit v páře. Dala jsem je péct na sucho i na vodě, nakrojit křížem i rovně přes celé bříško. Občas se nějaký povede, ale většina mi prostě zůstane v té slupce.
Záleží taky na tom jestli jsou kaštany čerstvé nebo vyschlé, pokud jsou čerstvé, loupou se krásně.
gaštany na tej strane kde je fliačik treba do kríža narezat, pečieme 30 min,alebo varíme 25 min.Treba ich šúpat za horúca, schladené sa lúpu zle.Ja horúce vložím do utierky a pritlačím, puknú a vylúpnu sa naraz.V Kauflande boli minulý týždeň pekné gaštany z Číny a boli dobré,do polievky z tekvice hokaido,zmizla raz dva.Mňam.
Cituji SantaMaria: Občas se nějaký povede, ale většina mi prostě zůstane v té slupce.
Špatná kvalita kaštanů.Někdy se stane,že jsou staré a vyschlé.
Podle mě je to tím, že jsou kaštany staré..taky se mi to občas stává,hlavně ted z kraje prosince, kde mi přijde,že obchody prodávají kaštany staré.
Někdy se zadaří no a jinde je prostě jen strčím do trouby a jsou paradní.
Například ted jsem koupila kaštany a byla jich půlka plesnivá
Pečené kaštany miluju a připravuji si je doma takto: každý kaštan na špičce lehce nakrojím a potom kaštany nechám cca 30 minut v hrnci namočené. Pak vařím zruba 20 minut. Po uvaření si na sporáku ( mám plynový) nechám rozpálit takovu tu litinovou plotýnku, která se dává na hořák a tam kaštany z obou stran opeču. Zhruba 7 z 20 kaštanů je plesnivých, ale to se bohužel nedá v obchodě poznat i když se snažím vybírat.
Jěště jeden tip - v Makru, u sušených oříšku občas mají kaštany hotové, oloupané a samozřejmě bez plesnivých. Jsou zatavené ve folii, v balení jsou 2 pytlíčky. Cena kolem 100,- Kč. Když si je dám ohřát po vybalení z folie na 2 min do mikrovlnky jsou bezvadné.
Reaguji na DankaTu:
Tohle příště vyzkouším, díky moc!
Do Makra nechodím, ani nevím kde poblíž je nějaký jejich obchod, ale rozhodně díky za tip - nevěděla jsem, že se dají koupit hotové (teda s výjimkou u stánku).
Reaguji na evilou: Reaguji na Sainka: Reaguji na Laky: to je bohužel pravda, v obchodě to člověk moc nepozná, jak moc je kaštan čerstvý nebo nezávadný..
Reaguji na mate: copak je to za polévku? Zní to zajímavě.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.