Zdravím, nevíte někdo jaký je rozdíl mezi rajským protlakem a passatou? (krom toho, že passatu jsem viděla v půllitrové sklenici, kdežto protlak je většinou maličký )
To samé to zdaleka není! Passata je jenom z rajčat, přímo zpracovaných a protlak je z rajčatového koncentrátu a jsou v něj nějaká dochucovadla, jeho chuť je výraznější, ale ne autenticky rajčatová.
Passatu doporučuju do všech jídel italské kuchyně, protlak do českých jídel, např. rajské omáčky.
A koupím to normálně v marketu jako je Billa,Kaufland apod.? Nebo jen ve zdravé výživě?
Passatu mají ve všech supermarketech, i od privátních značek, takže za pár korun, ale dá se sehnat i v biokvalitě.
Protlak je a měl by být pouze z rajčat, maximálně ochucený solí. Třeba ten, co mám zrovna doma, obsahuje rajčata a sůl, ale vím, že se dají koupit i "obohacené" o nějaké konzervanty. Protlak má na rozdíl od passaty hodně koncentrovanou a tudíž omnoho intenzivnější chuť. Passata je něco jako rozmixované rajčata, chuť je méně výrazná, konzistence je řídší. Když se dělá omáčka z passaty, může se do ní přidat i trochu protlaku, pokud chce někdo výraznější chuť.
Natalie04
Protlak má výraznější chuť, ale ne opravdově rajčatovou, spíš kečupovou.
Do passaty jdou totiž rajčata hned po zpracování, v protlaku je koncentrát - tedy to, co vylisujou z rajčat, suší nebo ještě nějak zpracovávají. Ale jak jsem psala, obojí je dobré, každé na něco jiného.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.