Používáte olivový olej na tepelné úpravy? Pominu teď chuť - je to zdravé nebo je to uplně jedno (ve srovnání se slunečnicovým) - máme Extra Virgin, ale ten do studené kuchyně - pak máme Olivový olej, který je jak na studenou tak teplou kuchyni (je to olivový olej z pokrutin = získaní při tvorbě olivového oleje - takže dá se říci, že zbytky ).
Já ho používám i do teplé, dneska jsem na něm dělala maso. Slunečnicový máme sice taky, ale ten moc nepoužívám, maximálně na vymazání plechu pod buchty. Podle mě je to zdravější než slunečnicový i přes tu tepelnou úpravu.
Tenhle nesmrdí ani jako teplý ale řízky na něm nesmažím.
...
Nejlepší jsou olivové oleje carapelli, je v nich nejméně kyselin. Jinak olivový olej má vyšší teplotu a dobu, kdy se přepálí, takže na smažení je určitě zdravější, neb slunečnicovej se přepálí dost rychle a pak to už moc nezávadný není. Jinak mi třeba běžně také děláme věci na sádle, je to taky lepší a zdravější než slunečnicovej olej a třeba do guláše i na chuť je to lepší.
tak kup rafinovaný olivový olej a můžeš na něm smažit ..je žlutší, většinou v plastové litrovce..na virginu bych rozhodně nesmažila..protože tam probíhají reakce,které nejsou žádoucí..tuk vhodný na smažení by měl projít rafinací
To já smažím na tom co jsem popisovala v úvodu - výlisek - slunečnicový olej se tu nevyskytuje - řízky dělám v troubě a když jsou přírodní tak na tomhle olivovém oleji (z pokrutin).
Bramboráky apod. nejíme - no vůbec co je mastné ne-e a když dělám palačinky apod. tak na másle a nebo na ničem, protože máme super pánev a na ní se nepřichytí vůbec nic.
Hranolky apod. taky v troubě.
Cituji Adka: Na olivovém oleji smažím vše. Je skvělý hlavně na cukety a lilek.
Cituji dipendenza: Tady je výborný článek, který ti vše osvětlí: http://www.vinaextra.cz/extra-virolivoil/
Souhlas. Také používám oliváč ne vše, vlastně ani jiný olej doma nemáme.
Já mám extra virgine a používám ho taky na všechno.Nevím teda jak by chutnaly třeba řízky smažený na něm,ale pokud jenom něco restuju tak ho normálně používám.V Itálii ho taky používají na všechno,že je určen jen pro studenou kuchyni je blud
Reaguji na netík: Kupuji olivový olej extra panenský a používám ho jak na studenou tak i tepelnou úpravu.
Pokud dělám třeba řízky apod., tak ho míchám se sádlem...řízky mají úžasnou chuť.
Slunečnicový olej téměř vůbec nepoužívám. Naposledy jsem ho tedy použila na smažený květák, protože mi bylo líto vyhodit takové množství oliváče se sádlem. Do bábovek apod. používám heru, samotnou nebo v kombinaci s olivovým olejem.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.