Ahoj, mám čistě teoretický dotaz především na odbornice na výživu, studentky medicíny a potravinářství.
Existuje potravina, která má málo kalorií a při jejím trávení tělo spotřebuje více kalorií, než mu tato potravina dodá?
Takže přestože určitou energii přijímám, tak výdej při konzumaci takové potraviny převyšuje příjem?
Našla jsem totoníme-li tedy 100 g tuku (brrr, hrozná představa!), dostaneme do sebe 900 kcal a z toho se pouze 27 kcal spotřebuje na trávení. Čistý „zisk“ je tedy 873 kcal. O něco lépe jsou na tom sacharidy, na jejichž využití potřebujeme asi 8 % jejich energetického obsahu – 100 g cukrů tedy v sobě nese 400 kcal, z nichž se na trávení spotřebuje asi 32 kcal. Vítězně z tohoto měření jednoznačně vycházejí bílkoviny, s jejichž trávením má organismus nejvíce práce – spotřebuje k tomu celých 25 % energie, kterou obsahují. Snědením 100 g čisté bílkoviny tedy nezískáme 400, ale pouze 300 kcal. (http://www.epuls.cz/zdravi/192-14-tipu-jak-spalit -vice-kalorii)
ale jak je to se zeleninou? Myslím, že u každé potraviny je to stejně trochu jinak...?
Reaguji na JanieM:
Přesně tak, celer
obecně bych ti doporučila bílkoviny, nicméně na podporu trávení a čištění střev a dobré vylučování potraviny s vysokým obsahem nestravitelné vlákniny. Potraviny bohatá na vlákninu vydrží v žaludku déle, vláknina zvyšuje objem potravy, tudíž má sytící funkci,doufám,že jsem ti malinko pomohla.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.