Ahoj, děsně mi chutnají nakládané zelené pepřové kuličky. Dávam si je pod maso, na salát atd. Tak 1-2x týdně. Je mi po nich ale vždycky nějak divně. Jsem jakoby nafouklá a mám divný pocit v žaludku. Můžou mi nějak škodit? Nebo mi prostě jen nesedí, třeba jako česnek?
z pohledu selského rozumu myslím, že nic se nemá přehánět. naše zažívání není zvyklé na ostré koření (jako třeba mexičani...) a přehánět to s ním určitě dobré není. podle mě to dráždí sliznice. můj brácha je epileptik, a ostré koření má zakázané (nevím proč, ale jeho nemoci to vadí)
Cituji Ativek: Tak 1-2x týdně. Je mi po nich ale vždycky nějak divně
Pokud je ti po nich divně,tak to asi nebude ok,nemyslíš?
A nakládaný perpř není určený k pravidelný konzumaci,ale ono je to těžký,když to chutná
Cituji Alyssa: Pokud je ti po nich divně,tak to asi nebude ok,nemyslíš?
Právě...Ale po česneku je mi taky divně, ale ten je zdravej.
Když je ti po něčem divně, tak to nejez. Včetně česneku, on je sice zdravej, ale tobě zkrátka nedělá dobře. Každé zvířátko ví, že když je mi po něčem špatně, tak už to znova nestrkám do tlamy/zobáku, jen člověk s tím má nějak problémy
Cituji _Ada_: Každé zvířátko ví, že když je mi po něčem špatně, tak už to znova nestrkám do tlamy/zobáku, jen člověk s tím má nějak problémy
Tos fakt řekla dobře..Já třeba zelenej pepř miluju,obzvlášť v omáčce ke steaku,mňam,mně osobně tyhle pálivý a kořeněný věcičky nevadí,mnohdy i dokáží léčit,působí proti rakovině a podporují metabolismus ( chili papričky ),ale je fakt,že se nic nemá přehánět
K pepři obecně : Stimuluje krevní oběh, zvedá krevní tlak a tím i zásobování orgánů živinami a kyslíkem. Subjektivně v nás tak vyvolává pocit přívalu energie a zbystření smyslů. Všeobecné zlepšení prokrvení orgánů zároveň zvyšuje naší citlivost na podněty a může tak posílit i náš požitek při stimulaci některých z nich ( pro zvýšení krev.tlaku není doporučen epileptikům..)
Přidáním pepře do jídla nejen ovlivňujeme jeho chuť, ale zároveň také pomáháme našemu žaludku s trávením daného pokrmu. Silice obsažené v tomto ostrém koření stimulují produkci slin a trávících šťáv, urychlují a usnadňují tak trávení jídla a povzbuzují chuť k jídlu vůbec. Pokud pepř přidáme např. k tučnému či jinak těžce stravitelnému pokrmu, pomáháme našemu zažívání a můžeme se preventivně vyhnout pocitům těžkosti v žaludku a pomalého trávení. Zároveň má i lehce dezinfekční účinky a působí též proti nadýmání..
Cituji Bardotka: můžeme se preventivně vyhnout pocitům těžkosti v žaludku a pomalého trávení. Zároveň má i lehce dezinfekční účinky a působí též proti nadýmání..
Tak já jsem asi zvířátko, u kterého to funguje naopak. Děkuji všem za názory.
Cituji Ativek: Tak já jsem asi zvířátko, u kterého to funguje naopak
No psala jsem,že né u každého tu funguje stejně..já bych mohla žít jako kovboj a jíst stále chilli a nic mi to nedělá)
Bardotka
Chilli taky miluju! Přítel o mě vždycky říká, že mám snad plechovou pusu. Všechno pálivý je moje - proto jsem si oblíbila i ten pepř...
Cituji Ativek: Všechno pálivý je moje
jj,moje řeč.Jak někde vidím fefronky,tak je beru a nejradši má pekelně ostrý feferony na pizze,mňamík.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.