Holky víte jak dělá nakládané zelí? Máme takovou keramickou nádobu přichystanou..uvítám jakýkoliv rady recepty
Ambra
tuhle jsem jedla nakládané zelí a bylo luxusní. Když jsem se ptala na recept, bylo tam Deko, cukr, voda...a čerstvě nakrouhané zelí
Myslíš zelí kvašené?
Koupit zelí hlávkové nebo už nakrouhané. V případě celého zelí ho očistíme, rozčtvrtíme, zbavíme košťálu, zvážíme a na krouhadle nakrouháme do vany(na plachtu), džberu, kbelíku... po dle množství zelí. Posypeme solí, kmínem, lehce promícháme a postupně plníme do kameninových nádob (soudků), které se běžně prodávají v obchodech s domácími potřebami. Zelí můžeme dát i do větších sklenic.
Při plnění krouhanku dusáme ručně tloukem, nebo ji ve větších kameninách sešlapáváme, abychom vytěsnili vzduch. Při dusání a sešlapávání se uvolňuje buněčná šťáva, kterou podle potřeby ubíráme, ale tak, aby naložené zelí bylo stále zatopeno
Při nakládání má mít zelí teplotu asi 20 °C a po dobu kvašení, která trvá 4–6 týdnů, teplotu 12–15 °C.
Po dobu kvašení kontrolujeme, aby zelí bylo stále pod vodou. Není-li, dolijeme je 2% solným roztokem (svaříme 20 g soli na 1 l vody a necháme vychladnout).
Po vykvašení přendáme nádobu do chladné místnosti a jednou za dva až tři týdny opět kontrolujeme, zda je zelí pod vodou a zda je ve žlábku soudku pod víkem stále voda, aby k zelí nemohl vzduch.
Pravda je že při kvašení zelí produkuje děsný puch! Ale výsledek stojí za to.
Zelí nakládané.
Suroviny dobře promícháme a nacpeme jich co nejvíce do skleniček.
Při použití prostředku DEKO není následující sterilace nutná, vzhledem k tomu, že obsahuje poměrně velké množství kyseliny benzoové.
Ambra
tak to nevím, ale deko jsem včera koupila a je tam návod na okurky s tím, že ve stejném poměru se dá nakládat cokoliv, tak to prostě asi zkusím, chtěla jsem to dělat o víkendu. Jo, a ještě byla v zelí zrníčka hořčičného semínka...
Jo a ještě do kvašeného zelí lze přidat křen, cibuli, jablka, vinný list...
Poměr deka je stejný jako na okurkovou zálivku.
LHL
jo to je pravda, teď si vzpomínám, že ta paní mi řikala, že tam dala i trošku křenu...Do toho nakládaného, kvašené nedělá.
Ježíš co to pleskám - do kvašeného i nakladaného zelí lze přidat křen. Vyštrachala jsem návod na nakládané zeli.
5 kg zelí,
1 sklenička nastrouhaného křenu,
1 kg cibule,
1/2 kg cukru,
3/4 l octa,
400 ml oleje,
1ks Deko
Nakládané zelí jako šlapané zelí? My máme takový ten kameninový soudek - nebo teda spíš sud a já každoročně šlapu zelí. Na dno se dá patka chleba, listí z vinné révy, trocha dubového listí, může být i trocha deka, pak vrstva pokrouhaného zelí, sůl smíchaná s dekem, kmín, oloupaná cibule a zase zelí a tak furt dokola a šlape se a šlape a vybírá samozřejmě ta voda, co se vyšlape. A kyselé zelíčko je pak fakt na celý další rok luxusní. Ty kupné hnusy bych nedala do pusy.
Cituji Lentilie: Nakládané zelí jako šlapané zelí?
no, ona ho nakládala tak, že ho nakrouhala, nacpala do sklenice, zalila, zavřela a hotovo...
Cituji Lentilie: Nakládané zelí jako šlapané zelí?
Cituji lucinkaf: ona ho nakládala tak, že ho nakrouhala, nacpala do sklenice
šlapané zelí = kvašené zelí = kyselé zelí = smrdí při kvašení ale mňam mňam = vydrží klidně rok
nakládané zelí = leje se tam DEKO = sladkokyselé zelí = nesmrdí = taky mňam ale nevydrží moc dlouho
LHL
jojo, já tomu rozumím, je to jako u okurek, jen jsem vysvětlovala, že ten recept s tím dekem, jak mi říkala ta paní, bylo na nakládané zelí, ne na kvašené...Ale asi jsem se jen blbě vyjádřila
Cituji lucinkaf: Ale asi jsem se jen blbě vyjádřila
Vůbec ne, v pohodě.
Myslela jsem to vysvětlení obecně. Aby se vědělo, že nakládané zelí je trošku jiné (nejen v chuti) jako zelí kvašené.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.