Ahoj, překvapilo mě, že jsem tu podobnou diskuzi nenašla... Všude čtu, že přírodní kosmetika je plná bakterií, že ikdyž je při výrobě používáno sterilních náčiní a správných postupů, ve vzduchu se přirozeně nachází choroboplodné látky, které do produktu vstoupí a bez konzervantů se začnou množit... Že domácky vyrobená kosmetika by se měla ihned uchovat v ledničce... Že produkty obsahující složku vody začnou množit bakterie do několika hodin od výroby... Pro informaci jsem psala do Saloos, ptala jsem se na Bio kokosovou péči, jestli mám uchovávat v ledničce a nabírat kosmetickou špachtlí... Odpověděli: "určitě by to bylo nejlepší. Uchovávat produkt v chladu a nezanášet do něj nečistoty, aby nedošlo k množení bakterií a následnému zkažení produktu"... Tak teď nevím, jak je to s esenciálními oleji, tuhými přírodními šampony apod.? Měl by někdo odborné informace? )
Reaguji na denisanapl: tomu se mi nechce věřit . Já žiju v přesvědčení, že v produktech bez vody (jako třeba právě kokosák) se bakterie ani množit nemůžou, a ty s vodou zas obsahují šetrné konzervanty - rozmarýnu, zimolez nebo bezpečné "chemické", které tomu zabraňují... takže to je podle mně nesmysl, kromě toho, že se mi ještě žádný přírodní produkt nezkazil před expirací (v rozsahu měsíců až rok)
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.