Pochlubte se, jak upravujete listový špenát.
Téma o špenátu tu je, ale zajímá mne jaký je rozdíl, mezi úpravou čerstvého listového a kupovaného mraženého.
Jak ho upravit, když ho chci sníst za syrova a co z něj vykouzlit tepelnou úpravou-tedy ne rozmixovat na protlak.
A jak ho správně skladovat, nebo zamrazit, když ho mám hodně?

Já používám čerstvý špenát při přípravě jedné dobroty podle Apetitu v řeckém stylu.
Listy se spaří horkou vodou a přidá se k nim vajíčko, kostičky fety, čerstvá máta a citronová kůra - tato směs se klade na placky z listového těsta a peče dozlatova. Je to úžasné letní jídlo!

arrow
profile_image
misa_sisa
od 25. 4. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

já ho dělám buď to těstovin nebo jako přílohu třeba k rybě. Trochu cibulky, česnekem nešetřím, zpěním na másle s trochou olivového oleje, nesmí se připálit a pak vhodim listy špenátu bez stonků, osolím, opepřím .... přiklopím a nechám pár minutek podusit. Pokud je špenátu hodně, tak podleju trošičkou vody, která se vypaří... a po takovym špenátu se můžu utlouct Buď třeba se smetanou a kuřetem k těstovinám a nebo jen tak k rybě.

arrow
profile_image
bobkova
od 13. 10. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

taky zbožňuji čerstvý špenát k těstovinám. na cibulce, česneku, se smetanou a sýrem. třeba taky s nivou super.
a nebo zapečený špenát. na pánvi osmahnout cibulku, česnek, přidat špenát, osolit a okořenit dle libosti. vymačkat ze špenátu vodu, dát do zapékací misky, přilít smetanu, může být se sýrem, nahoru kolečka mozzarely, šup do trouby. a jím to zase s těstovinama.

arrow
profile_image
Julie24
od 18. 11. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Pokud jsou listy špenátu velké, tak je použuji na špenátovou polévku (nejčastěji s kozím sýrem), k těstovinám, jako špenát se smetanou nebo do špenátového quiche.

Z menších mladých listů dělám salát - s olivovým olejem, s kozím či řeckým sýrem (tarimo či jak se jmenuje) nebo s piniovými oříšky.

Cituji Julie24: špenátovou polévku

Prosím o receptík

arrow
profile_image
Julie24
od 18. 11. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji prskafka: Prosím o receptík

já jí dělám podle toho, co zrovna doma mám ... jsem taková flexibilní kuchařka ... ale zhruba takto:

- zpěním cibulku na olivovém oleji (často i pórek a šalotku) - přidám kurkumu, pepř a česnek
- zaleju vodou, přidám nasekaný špenát a vařím na mírném ohni, dokud se špenát neuvaří
- odstavím z ohně a tady nastává ten alternativní krok, přidám to, co doma mám nebo to, na co mám chuť: buď mléko nebo smetanu nebo sýr (výborné je to s kozím camembertem) a pak koření - nejčastějí muškátový oříšek a koriandr (někdy zase oregáno a provensálské koření) a vše umixuju do krásné krémové konzistence

Někdy ještě nakrájím kozí sýr na malé kostičky a polévku jím "pocukruju", jindy nasekám nadrobno rajčátka a polévku "porajčátkuju" a obazalkuju ...

arrow
profile_image
lentilkah
od 19. 5. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Já když dělám cokoliv se špenátem, tak mimo klasických ingrediencí(sůl, pepř, česnek) dávám špetku muškátového oříšku. Pěkně zvýrazní.

občas udělám těstoviny se špenátem, žampiony a slaninou, někdy ještěi s kuřecím masem. Ale většinou ho dáváme do sandwichů jen tak, bez jakékoli úpravy

Každopádně z čerstvého špenátu získáš mnohem více chuti i vitamínů. Rychle bych ho ale spotřebovala a přebytky rozdala. Já osobně jsem totiž odpůrcem mražení čehokoliv, nepotřebuju mít doma něco nasysleno, když v obchodech je pořád čerstvé zboží. Taky mě přesvědčil výzkum mojí známé - zkoumala obsah živin v mražené zelenině, různé značky, ceny a zjistila, že jediné, co v té zelenině zůstane, je vláknina. Takže jestli si dáte k obědu pytlík mražené zeleniny nebo papír, vyjde to nastejno.

arrow
profile_image
aandrejjkaa
od 9. 6. 2012
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Nejčastěji dělám listový špenát k těstovinám, k nokům, jako příloha ke kuřecímu masu.

arrow
profile_image
mau-mau
od 14. 3. 2012
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Čerstvý listový špenát je tak skvělý a tak zdravý, že je hřích ho jakkoliv tepelně upravovat. Nejlepší je sytový do salátu.

arrow
profile_image
Leea
od 31. 8. 2008
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Jako rychlá večeře je dobrá omeleta se špenátem: čerstvý špenát na pánev, na to rozšlehané vajíčko, může být i šunka, osolit, opepřit, hotovo.

arrow
0%
0    0
Nebyla hodnocena

Taky nejčastěji dávám špenát k těstovinám - oliv. olej, česnek - dozlatova + pokrájené listy špenátu, nechat podusit + cherry rajčátka, bazalka. zamíchám do těstovin a je to lahoda !

arrow
profile_image
anhola15
od 17. 10. 2015
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

méně než
10 příspěvků

Špenát určitě nejlépe syrový třeba v salátu nebo jako přílohu k masu, ponechá si tak chuť a hlavně vitamíny. Nedávno jsem četla ná internetu(http://kralovstvizen.cz/), že je dokonce propěsný i při prevenci srdečních onemocnění, takže za mě určitě ano. Osobně dělám nejčastěji salát se špenátem, rajčaty, ledovým salátem,paprikou, slunečnicí, sezamovým semínkem a mozarelou.

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy uzavřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené