Ahoj, nemáte někdo osvědčený recept na kynuté těsto na koláče, buchty? Chtěla bych upéct koláče, které vydrží několik dnů vláčné a kde se dá jíst i těsto a ne jen náplň jako u těch máminých (to se nesmí říkat nahlas).
Díky za rady
http://www.toprecepty.cz/recept/13104-testo-na-kyn ute-kolace-bez-kynuti:-/
ahoj, už několikrát jsem pekla koláče z tohoto receptu!
Jsou moc dobré i po několika dnech. Jen dej OLEJ ne heru.
Dělám je dost placaté, takže jich mám hrozně moc, ale dají se dát do mrazáku a pak chutnají také bezvadně!
nenechává se vůbec kynout, prostě vytvoříme těsto a hned děláme koláčky - příprava je hodně snadná. těsto se vubec nelepí; lehce se s ním pracuje a je moc dobré. Pod receptem jsou i zkušenosti od těch, co ho vyzkoušeli. Já je dělala už asi 5x a vždy se povedly!
Reaguji na katuza:
a jak dlouho a na kolik pečeš? A dáváš to až do vyhřáté trouby? (já měla recept na kynutý bez kynutí, a dávaly se do studený trouby, než se rozehřála, tak těsto hezky vyběhlo. Bylo výborný, leč recept je někde v propadlišti dějin, tak hledám alternativu)
Troubu si tak 10 minut předehřeji. Moje trouba je docela silná, takže já začínám tak okolo 150-160 stupňů horkovzduch a pak snižuji, peču raději pomalu a hlídám barvu okolků. Když jsou světle hnědé, tak plech vyndám. Dělám koláčky větší- tak jako dlaň, a těsto dělám dost placaté, skoro jako pizza, vždy si dám na plech tak 12 koláčků, hodím je do trouby, vyndám plech a dám zase další. Zabere mi to tak 2 hodiny, ale výsledek stojí za to. Pokud ale budete dělat klasické koláčky, tak o asi půjde rychleji, já se s tím dost patlám. Jen ale použijte ten olej, jsou pak vláčnější.
Reaguji na katuza:
Tak jsme je dnes s holkou spáchaly a taky VŠECHNY ..ehm...sež.raly, na tátu zbyl jeden
Jsou mňam Akorát teda zítra musím upéct další várku, potřebuju zjistit, jestli jsou dobré i druhý den.
Každopádně díky, recept zapisuju
To mám radost, že se povedly!
A druhý den jsou také dobré a i třetí. Já je pekla asi před měsícem a dala si je do mrazáku, včera jsem si dva vyndala a jsou opravdu jako čerstvé. Taky taková pojistka pro nečekané návštěvy
Reaguji na katuza:
kolik jich je z jedné dávky??Asi je taky vyzkouším,vypadají mooooc dobře
je jich dost! Někdo jich má 25 někdo 40, záleží, jak velké děláš. Já dělám větší a mám jich tak okolo 30, ale přesně nevím, nepočítala jsem je
A můžete mi ještě popsat výrobu koláčku po lopatě? Mamka vždycky dělala doma jen kynuté na plech, jeden velký přeložený koláč a já si nevím rady s těmi menšími. Vykrojíte kolečko a na něj dáte tvaroh a povidla (případně jiné náplně) nebo vykrojíte 2 kolečka, mezi ně dáte tvaroh, slepíte a až navrch povidla? Netuším, jak na to.
Jo a ještě ohledně trouby, vy co máte elektrickou, dáváte na horkovzduch nebo na horní a dolní pečení? Díky za rady...
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.