Ja kupujem monini. Ale v TV vraveli, že pre europsky trh sa olej doupravuje, aby mal vždy rovnakú chuť. Prý drobný pestovateľ má každý rok trocha chuť odlišnú od tej predchádzajúcej. Veľkoprodejci vraj vykupujú zbytky, ešte vytlačia olej a pak tam niečo pridávaju práve pre tu typicky rovnakú chuť.
U nás sa napr na farmárských trhoch predáva olej v plechovkách, aj v makre sú rozne druhy. Rada by som zakúpila olivový olej, ktorý používaju italky. To je ako s medom. Od včelára 100%, v obchode upravený..Poradíte? Dekuji
Já bych doporučila jít přímo do nějakého krámku s italskými pochutinami a pídit se po oleji s co nejnižší kyselostí. Já takhle kupovávala v obchodě s řeckými delikatesami řecký olej Sitia s kyselostí, tuším 0,3. Předem jsem si o tom něco načetla a byla jsem navýsost spokojená. Ty naše Monini a Borges atd... to jsou v podstatě sajrajty oproti "opravdickým"oliváčům. Ale na standardní využití je kupuju taky.
Je pravda, že není každý panenský olivový olej stejný.
U některých levnějších značek jsem měla dokonce pocit, jako by byl rafinovaný.
Mě chutná španělský Franz Josef Exlusive. Ten má výbornou olivovou chuť i barvu.
Prý nejlepší a nejkvalitnější olej na našem trhu je Olio extra vergine di oliva
http://www.global-wines.cz/biserno-olio-extra-verg ine-di-oliva-toscano-igp
Skvelé, díky moc.
Cituji Rafaelka: Rada by som zakúpila olivový olej, ktorý používaju italky. To je ako s medom. Od včelára 100%, v obchode upravený..
Je to přesně tak, jak jsi napsala... Med je nejlepší koupit od známého včelaře a olivový olej od někoho, kdo ho sám vyrábí a prodává (dává) známým apod. Takhle to asi bude fungovat např. v tý Itálii, jak píšeš... zrovna jako u nás s medem My si letos přivezli takový olivový olej z Řecka a je fakt skvělej, lepší než ze supermarketu a to jsme jich vyzkoušeli dost, i drahý...
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.