Cituji swist: To neznám... Na internetu jsem s kardamomem našel čaj a vánoční cukroví. Už jsem v kafi viděl ledacos - skořici, čokoládu, vaj. koňak, whisky, rum - ale kardamom zatím ne...
no já to už párkrát četla v nějakým časopise...stačí jen špetička a je to výborný doporučuju
Jelikož jsem pracoval v illy, tak jedině to
Dříve Nescafé nebo Jacobs. Obojí instantní. Dnes jen 2v1 od Jacobs ale jen někdy.
Podle mě dobrou kávu dělá i "mléko", miluji ILLY - malé espresso se smetanou.
Neplést si to s kapucínkem, ty opravdu nemám ráda.
Illy káva je lahodná.... Já miluju Frape Fredo a nebo Latte Machiato
Taky je dobrá káva přímo v obchodech Tchibo.
Za den tak 4 zvládnu. Ráno začínám rozpustným Velvetem-tu mám nejradši, ve škole dvě pressa, kolem čtrvrté odpolední turka a večer završím mým oblíbeným Velvetem, vše jen s mlíčkem
A mohl by prosím někdo vysvětlit jaký je rozdíl mezi turkem, vídní, espressem? Já kafař nejsme, ale jednou jsem v restauraci viděla, jak číšník nese na tácku nějaký kafíčko a byla na tom šlehačka posypaná čokoládou, měla jsem teda chuť spíš na tu šlehačku než to kafe
Piju caffe Latte, cappuccino, nescafe 3v1..
A v létě ledovou kávu se zmrzllinou, šlehačkou a skořicí
Cituji zucor: rozdíl mezi turkem, vídní, espressem?
Turek, jak se dělá u nás v ČR, je mletá káva zalitá horkou vodou. Každý Turek by se nad tím asi zhrozil, protože to je moc jednoduchá a taková "barbarská" příprava. Ale když použiješ pravou mletou arabicu, voda je vařicí a naleje se na kávu opatrně, tzv. na "tři trhy", to jest na třikrát, tak krásně napění a rozvoní se a je pitelná.
Pravá turecká káva se ale připravuje v džezvě, speciální nádobce na kávu, kam se dá mletá káva, cukr a nalije voda, a to celé se nechá třikrát přejít varem. To je pak opravdu "jiná káva!" Má to větší sílu a je to takové chuťově sjednocené.
Vídeňská, to je káva se šlehačkou, dnes v restauracích povětšinou vlastně preso se šlehačkou. A espresso je káva připravovaná ve stroji, kam se mletá káva dává do takové násypky, a pod tlakem (pres) se přes ni prožene vařicí voda (nebo že by až pára, která se zkapalní, to fakt nevím, co se děje uvnitř). Takovou kávu většinou vidíš pozvolna plnit hrneček, který stojí pod tou násypkou. Dobré stroje nespěchají, čím pomaleji se hrneček plní, tím silnější káva.
Ještě je káva překapávaná, na kterou jsou většinou takové domácí strojky. Kávu nasypeš do papírového nebo silonového filtru a na ni teče horká voda a do konvice se jímá káva. Ale to nemá tu sílu, protože tam chybí ten tlak. Je to vlastně jen pomalu přefiltrovaná káva.
No a pak jsou kávy nějak vylepšené ingrediencemi, třeba capuccino, kam se dává skořice a tuším, že i mléko, je takové hodně napěněné a krásně voní. Káva s různými alkoholy (třeba s whiskou - alžírská, s rumem, koňakem) a nebo i s tou strouhanou čokoládou na šlehačce.
Káva může být dlouhá (lungo, doppio), to jest dvojitá porce, a tak se pije déle, a nebo naopak corto, krátká, to bývá fakt silný extrakt v maličkém množství vody. Na jeden doušek až se z něj může srdce utrhnout.
Ráno 3v1 nescafe, či ledová káva. Jinak kafe spíš kupuji přiteli - rozpusná i nerozpustná. To je většinou Velvet, Illy, atd.
Pak máme v práci automat a to ani nevím, co nám tam dávají
Můj ranní rituál v práci byl dát si ke snídani rozpustnou kávu (nejradši mám Nescafe classic,nebo Jacobs Krönung) s mlékem, tohle si dám ke snídani i doma no a odpoledně "na chuť" pravého českého turečka do hranatého hrníčku Nescafe, je to takový nezbytný doplněk odpolední siesty (kupuju Douwe Egberts,nebo Jacobs obojí Aromu, moc mi totiž voní). A zalívám si ho na tři trhy, jako to popisuje Hašlerka. A k tomu občas zahřeším něčím sladkým, protože kávu piju hořkou
to je krásně vonavé vlákno
tak já se přidám. kávu doma děláme jenom ledovou - rozpustnou kávu smícháme s třinovým cukrem a zalijeme studeným mlékem. může se přidat i nějaký alkohol
jinak nejradši piju latte bez cukru v caffe neru nebo costa coffee a bezkonkurenční čokoládu mají v pekařství paul, na té opravdu ujíždím
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.