Cituji KES: a určitě nezapomenout na OUZO ( ALKOHOL-lékořicový)
Jo jo ještě mám lahvinku v kredenci
v grecku som síce ešte nebola, ale milujem grécke jedlo!
v blave je reštika ktorú vlastní grék a gréci tam aj varia.tak som si tam dala krevety v paradajkovej omáčke so syrom, k tomu chlieb, manžel jahnaciu kotletu na grile....grecky šalát, nejaké ich víno...všetko mňam!
doma si robievam kura na paradajkách so škoricou!velmi chutné! to som odkukala z tv na nejakom kanáli, kde varili grécké jedlá....
mmch tie malé smažené rybičky majú kdekolvek v chorvátsku..tam som to jedla prvý raz......
Přesně! Všichni jsou velmi milí, rádi pomůžou, poradí. Pamatuju si, jak jsem sbírala volně rostoucí fíky ze stromu a přišla za mnou nějaká babička a vysvětlovala mi, že ještě nejsou zralé a že mám počkat 2 dny a pak si je mám dát se šunkou a medem, nebo nasladko se smetanou.
Cituji sabulebambule: Nejlepší je si nejen dávat stejné jídlo, jako místní, ale jít i do stejného podniku jako oni. Místními oblíbená taverna byla v zapadlé uličce, kde byly vytažené stoly přímo na silnici, auta naštěstí nejezdila.
naprosto souhlasím
Jestli nám přecejenom letošní dovolená vyjde, tak už jsem rozhodnutá, že to bude zase nějaký řecký ostrov.
Cituji AXIS: Nechybí tu Tygřice?
Holky já Vám nechtěla trhat patru
Tak mi jako vážně leze řecké jídlo už i nosem, nechutná mně z těch jejich restauračkových pochoutek ale lautr nic, všechno mají úplně na jedno brdo, na všechno dávaj stejný koření, ať je to pork nebo beef, kotopulo (kuře ), dokonce i na obalený řízek, čemuž si takto říkat dovolují jen oni, strkají místo pepře tu jejich zelenou hrůzu, omáčku neviděli ani z lodě, jedině tak tomato souce - taky skoro ke všemu, nebo teda sýrovou, ale na ni není vždy chuť, nebo Vám udělají luštěniny - dušenou mrkev albo čočku, ovšem jen tak - bez masa, brambor, vejce.. Polívky jim taky nic neříkají, místo toho jsou předkrm makarony se salsou, po níž se Vám chce kolikrát na velkou, ještě než pozřete první sousto druhýho chodu.. no sranda
Vím, že k mé velké škodě si nepošmáknu na rybách, které teda hanit nebudu, zkoušela jsem takový ty malinký rybičky a opravdu mňam, jinak si je chválí všichni, vůbec na mořské plody jsou esa, to jako jo.
K salátům - no, myslím, že tohle si zvládnem udělat i samy, jejich typický řecký salát není nic těžkého, když máte dobrý suroviny jako tmavý olivy a jejich panenský olej + feta sýr, ale ten se prodává myslím aji u nás, krom toho jen okurka, rajče, červená cibulka, popř. paprika a obvyklé koření. Další druhy salátů mi přijdou strašně suché a "nedodělané".
Co bych doporučila - tzatziki, koupit třeba v supermarketu a jen tak na bagetku nebo místo tatarky k jídlu, jsou moc dobrý ( i když po čase dost začnou sedět na žaludku)
Pak jak píšete souvlaki - spíš vepřové nebo jehněčí, ale jsou opět suché, někde je ale dělají tak, že je ještě namočí do oleje, na požádání k nim podají kelímek s kečupem třeba, anebo nej jsou ve velké bagetě se salátem a rajčetem polité hořčicovým dresingem.
Dále gyros - ten se asi nedá nemilovat , z jakéhokoli masa, taky ho milujem v pitě.
Pak mají dobré i zapečené těstoviny s mletým masem a sýrem - to je taky taková jejich specialitka, i když přesně neznám název..
No a kdo má rád sladké - tak vynikající je jejich mléčná čokoláda Lacta, Cookies, a laskominy v cukrárnách - různé mini koláčky nebo taštičky z listového těsta na medu, čokoládové buchty.. a hlavně dorty! Po těch se můžem utlouct, hlavně je mají čerstvý a krásně nazdobený a nejsou drahý.
Ještě si dáváme na pláži takový kruh z těsta hodně podobnému koblize, hojně posypané cukrem - není přeslazený a přitom zasytí.
Někde dělají i špičkovou pizzu, ale nemáme moc dobrou zkušenost s takovou tou express.
No asi tak, na dovče týden, dva, si papíno určitě vychutnáte a zamlaskáte, ale jíst to delší dobu.......
Cituji Kokinecka: Jelikož v řecku píší azbukou tak jsou vždy jídelní lísty v angličtině a narozdíl od jiných zemí se zde téměř všude domluvíš anglicky.
No, asi by neškodilo trošku vzdělání. Azbuka vychází z velkých písmen řecké abecedy...takže vývojově je Azbuka až po řecké alfavitě..
lucisek1111 ... jinak v Řecku je dost typický systém ukázat za co si zaplatíš..nevíš, nějak naznačíš a pokud jsou to ti praví, tak Ti samozřejmě jídlo ukáží..pokud bys chtěla nějaké fráze, tak Ti můžu pomoct, ale raději bude lepší AJ aby na Tebe pak nemluvili řecky
Cituji Tygřice: Ještě si dáváme na pláži takový kruh z těsta hodně podobnému koblize, hojně posypané cukrem - není přeslazený a přitom zasytí.
Lukumades
Cituji colette11: Dobrá je tsipura
česky se jí říká Pražma královská a dělají ji někde i v ČR a dá se koupit v Makru
Cituji colette11: Taky stojí za ochutnání grilovaný sýr haloumi - ten hlavně na krétě.
ten je taky bezva...ale je to kyperský sýr..dá se koupit docela snadno i v ČR a pak udělat na pánvi lépe jak v restauraci
Miluju řecký salát a nejvíc tu jejich červenou cibuli v něm, taková se tady sehnat nedá...Ale do Řecka jezdíme každý rok, takže ani letos o to nepřijdu
galexandros a ostatní co si všimly mé chybky
Mno jo tak to není azbuka ale je jí to hodně podobné. Samozdřejmně že vím že toto nám moc neznámé písmo vzniklo v Řecku a pak se šířilo dál a časem a místem se postupně měnilo až z toho vznikla azbuka. Budete se divit ale vím že k nám právě z řecka přišel Konstantin a Metoděj a vytvořili Hlaholici která byla tvořená z malých písmen té řecké abecedy a jejich žáci ji předělali a vytvořili Cyrilici a ta byla tvořená z Velkých písmen řecké abecedy. Prostě jsem nevěděla jak se přesně té řecké abecedě říká proto jsem použila slovo azbuka (a skoro to azbuka je)
Všem se vám moc omlouvám za toto malé nedorozumění netušila jsem že to bude takový problém.
A jinak teda k tomu jídlu
Začnu jejich saláty - salát z račjat okurků cibule a oliv si můžu udělat i doma v řecku mi vadilo že to doslova plavalo v olivovém oleji. Olivový olej mám ráda, ale v snesitelné míře. Dále je v řeckém salátu balkánský sýr ten byl jediný co mě v tom opravdu chutnalo. Kupuji si ho i u nás ale prostě ten pravý řecký je lepší
Další jejich specialitkou je Feta sýr - ten jsme si koupili jednou k vínku, ale jedno sousto tohoto sýru mě opravdu stačilo. nevím jak to mám popsat ale přišlo mi že mě to štípalo do jazyku jako by v tom byli nějaké bublinky nebo co. Ale možná jsem si koupila nějaký špatný nevím no.
Ale ještě mě tam chutnal jeden sýr nevím jak se jmenuje ale donesli nám ho jako předkrm místo salátu a byl takový mazlavý (mazal se na malé kousky pečiva) a byl takový ostrý a ten mě opravdu chutnal.
Dále pryskyřicové víno Recina (nevím jak se to píše přesně) mě také moc neuchvátilo mám raději sladká vína
14 dní co jsem tam byla na dovolené se to dalo snést to jejich jídlo, ale pořád bych to jíst nemohla. Stejně jsem docela často místo večeře v hotelu šli na pizzu do blízké pizzerie tu tam měli uplně dokonalou a dávalí k ní výborné červené víno to jsem si opravdu pochutnala
Mno tak já nevím ale do toho salátu mě dali sýr co chutnal jako u nás balkánský sýr, ale byl trošičku lepší asi proto že byl čerstvý. A ten Feta jsem si kupovala u nich v obchodě kde na obalu bylo napsané Feta a ten byl uplně hnusný. Možná jsem jen koupila nějaký špatný
Tak já teda nevím no
Souhlasím s Kokineckou, do řeckého salátu dávají Fetu. A jejich pravý řecký salát s naším se nedá srovnat, už jen ty výborná rajčata a sýreček
Právě jsme se vrátili z Řecka, a co mi strašně moc chutnalo, bylo Stifado - z hovězího masa (něco jako guláš) a Musaka, mňamy. Vínečko mají taky výborný a jídlo pak zapíjet Rakijí, kterou přinesou po zaplacení i s nakrájeným ovocem - super! Řecko jsem si zamilovala
Martis
tak to asi nesouhlasíš se mnou až na to že jsem si taky řecko zamolovala ale jejich jídlo moc ne
prosím tě co to je Musaka? Moc by mě to zajímalo. chtěla jsem si to dát, ale protože mě to jejich jídlo moc nechutnalo tak jsem na to nenašla odvahu. Taky proto že vůbec netuším co to je
Musaka je z mletého masa - vespod je osmahnutý lilek, na něm to mleté maso a ještě zalité jakousi omáčkou a celé pak zapečené v troubě. Co vím, spustě lidem to moc chutná . A jaké jiné jsi zkoušela?
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.