Ahoj holky, potřebovala bych radu ohledně jídel, které nezatěžují trávení. Trpím syndromem dráždivého tračníku. V poslední době mi dělá zle čím dál víc potravin. Jsem nafouklá, trpím plynatostí, přeléváním střevního obsahu. Jím střídmě, myslím že i zdravě, ale dochází mi nápady co si vařit. Nemáte tip na nějakou kuchařku či web s recepty? Moc by mi to pomohlo..
Cituji EvianT: potřebovala bych radu ohledně jídel, které nezatěžují trávení. Trpím syndromem dráždivého tračníku.
A lékař ti nic neporadil? Nikam tě neodkázal?
Jinak teda já beru lactobacily a od té doby trávím rychleji, nebolí mě žaludek a nenafukuji se. Zkus to, pokud můžeš, netuším, co vše obnáší tvá nemoc.
Reaguji na EvianT: i já mám syndrom dráždivého trakčníku, zelenina je pro mně prakticky tabu, totéž mléko (jen mléko, zakysané výrobky po troškách jím), vyhýbám se kořeněným jídlům, pálivým také, snažím se omezit rafinovaný cukr. Omáčky, v kterých je smetana s moukou mi také nedělají dobře, takže ty jím taky jen výjimečně. Myslím, že je to hodně individuální, prostě musíš vysledovat, co ti nedělá dobře a tomu se vyhýbat, každopádně smarny ti dobře radí ty laktobacily, i já je jím, pro trávení jsou bezva.
Reaguji na EvianT:
Za dráždivým tračníkem většinou stojí špatná psychika.
Jednoduše to zjistíš podle toho, zda tě problémy pronásledují ve spánku. Pokud ne, na vině jsou opravdu psychické potíže.
Rozhodně by stálo za to, zaměřit se na tuto oblast.
Já doporučuji začít se řídit dietou podle krevní skupiny,nebo dietou, spíš úpravou stravy. Tenhle typ stravování je vlasně založený na snášenlivosti a právě lidem s trávícími poruchamy se doporučuje.
Kdyžto řeknu hodně zjednodušeně, tak každá ta buňka té či oné krevní skupiny si nese nějaký antigen. Stejně tak každá potravina má nějaký antigen. No a když do toho organismu vstoupí jídlo co má antigen, který ta krevní skupina nezná, začne se jí organismus bránit, vytváří protilátky a mám se třeba dělá blbě, máme průjem atd. Říkám to fakt zjednodušeně, ale myslím že princip se z toho pochopit dá.
Proto třeba někdo mlíko může kdykoli a nesnáší zeleninu a jiný to má při stejné nemoci opačně.
Ahoj holky děkuji za reakce,
zapomněla jsem napsat, že mám alergii na laktózu. Takže mléčné výrobky jsou pro mne tabu. Jj laktobacily beru denně již asi 5 let. Vím co mi dělá a nedělá dobře, ale v poslední době mi nedělá dobře snad nic
Ano, měla jsem teď stresové období, do toho jsem byla nemocná, takže zhoršení bude asi následkem.
Doktor..škoda mluvit, ten mi vždycky řekne ať se nestresuji a hotovo. Ať vyloučím, co mi dělá zle..takže podle něj asi všechno.
mimochodem jaké laktobacily berete? Já střídám swiss a apo-laktobacily. Zkouším různé bylinky, čajíky..ale nic moc nepomáhá. Nerada do sebe cpu chemii. Byla doba kdy jsem to řešila i přes antidepresiva, ale byla jsem akorát unavená a to byl celý výsledek.
Reaguji na Lentilie:
hmm, s tím cukrem, můj problém. Jak málo jím, tak mám neustálou chuť na sladké..zatím jsem to nedokázala potlačit, ale vím že to není dobré, ráj pro kvasinky. Napadlo mě navštívit nějakého výživového poradce, ale nevím jestli se zaměřují i na takové problémy, nebo řeší jen lidi co se snaží zhubnout...
zelenina jak která..já právě miluju zeleninová jídla, maso moc nemusím. Brokolice na všechny způsoby, špenát, květák..ale právě to je dost nadýmavé. Někomu dělá zle jen syrová, mě i ta vařená či dušená.
Zkusila bych i čerstvé zeleninové a ovocné šťávy, člověk do sebe dostane mnohem víc vitamínů, minerálů a enzymů a ještě se tráví podstatně lépe než samotné ovoce a zelenina. Samozřejmě jako doplněk pitného režimu a určitě nenahradit celodenní spotřebu ovozelu šťávami, nějaká vláknina je potřeba.
Zkus se třeba i částečně inspirovat veganskou stravou, popřípadě u vitariánů.
méně než
10 příspěvků
Cituji smarny: Jinak teda já beru lactobacily a od té doby trávím rychleji, nebolí mě žaludek a nenafukuji se. Zkus to, pokud můžeš, netuším, co vše obnáší tvá nemoc.
Tyjo, laktobacily bych asi zkusila i já. Nechci do sebe cpát léky. Jaký bereš?
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.