Zajímalo by mě, zda se dá vůbec koupit měkký salám (občas je potřeba, do pomazánek, atd.), který by neobsahoval kuřecí separát a nebo, pokud není kuřecí, tak mraky éček? Popravdě jsem žádný takový ještě neviděla, pokud potřebuju udělat pomazánku, koupím šunku vcelku v Lidlu, má 97% masa, zajímalo by mě, zda je nějaký takový i měkký salám vcelku, kvalitnější
Zajímavá diskuze o uzeninách bez fujtajblů je tady: http://www.zdravapotravina.cz/diskuse-nazory/potra viny/jakto-ze-existuji-uzeniny-bez-e250 Osobně bych teda radši zůstala u té 97% šunky... Jinak zkusit se zeptat v uzenářstvích, ve farmářských obchodech atd.
Reaguji na Rabbit Heart: Ono v uzeninách na mě čučí jak na blba, když se zeptám na složení, na diskuzi mrknu, farmářské obchody tu nemáme, jsme maloměsto, já žiju sice na vesnici, ale možnost tady koupit domácí uzeniny nemám...
Reaguji na TheKitty172: No jo, blbě čumět, to většině prodavaček jde fakt dobře Tak potom leda vymyslet jinou pomazánku
Cituji Rabbit Heart: zkusit se zeptat v uzenářstvích
Cituji TheKitty172: Ono v uzeninách na mě čučí jak na blba, když se zeptám na složení
Hele na to kašli. Na mě čumí jak obsluha, tak zákazníci za mnou, ale ani to mě neodradí. Vždycky se zeptám, co tady mají alespoň s 90% masa a oni mi je pak ukáží. Dělám to tak i u sýrů, protože i na ty si v téhle době musí dávat člověk pozor.
Reaguji na TheKitty172: Nekoupíš. Pokud to tak chceš, kup si maso, jemně pomel a uvař stejně jako šunku. Nicméně počítej s tím, že bez použití rychlosoli či jiného podobného přípravku bude výsledný salám zašedlý, hnědavý. Pokud má mít tu pěknou barvu, bez přídavků to nejde.
Cituji TheKitty172: koupím šunku vcelku v Lidlu, má 97% masa,
v celku asi tady ne, ale v Lidlu je dost slušný měkký salám ten lyonský, jinak lze na ty účely co chceš, celkem úspěšně používat párky, kde si složení zjistíš snadno
Reaguji na KrásnéToulání: u godhaje jak od kterého výrobce a též - bývávalo, údajně to býval nejlepší měkký salám
k E250 a E249, ty jsou v masných uzenářských výrobcích nezastupitelné, nejen kvůli barvě, ta je příjemným vedlejším efektem, jde o to, že jako jediné látky zabrání v množstvích, které jsou pro člověka neškodné růstu bakterií rodu Clostridium, mmj. tedy i Cl. botuli, který produkuje botulotoxin, tzv. klobásový jed, což je jedna z nejjedovatějších látek na světě a má tu smutnou vlastnost, že se varem nerozpadne,
jsou masné výrobky ve kterých není, ale ty jsou konzervovány jiným mechanismem, např. vysokým obsahem soli, uzením, fermentací, kde pak dojde k konkurenční inhibici, tj. že ty žádoucí MO zabrání růstu těch nežádoucích
V potravinách musí mít popis složení vážených výrobků, je na to předpis, obvykle se to řeší tak, že se vytiskne seznam složení prodávaných výrobků, který se dává na požádání zákazníkovi k nahlédnutí. Sice už v potravinách nedělám, ale tohle by mělo platit pořád- problém je, že je to tam samý brigádník, (mizerný plat), a podle toho to pak vypadá.
méně než
10 příspěvků
Cituji Kikulina: botulotoxin, tzv. klobásový jed, což je jedna z nejjedovatějších látek na světě a má tu smutnou vlastnost, že se varem nerozpadne,
Rozpadá se při 70 stupních. Nejčastější otravy jsou právě ze špatně tepelně opracovaných konzerv. Omlouvám se, je to OT.
K tématu_buď bych se smířila a vybrala nejmenší zlo, nebo bych nekupovala. Pokud to není základní surovina, kterou se člověk živí, jednou za čas 100g neublíží.
godhaj? kvalitní? nene... dyť ten svítí barvou a ta nejnižší cena? tohle podle mě se salámem už dááávno nemá nic společného.
souhlasím s názorem, že měkký salám z masa a ne separátů, soji, strouhanky a kdovíčeho nekoupíš.
Cituji darig: Rozpadá se při 70 stupních.
jéje, tak to jsem popleta, každopádně spory CB termorezistentní jsou docela dost, takže bych dusitany nezavrhovala tam, kde mají smysl, v grilovacích klobásách jsou například dost nebezpečné
Nejlepší z těch nekvalitních je godhaj. Jinak nevím proč vyšilujete kvůli nekvalitními salámu do pomazánky. Přece ho tam nedáváte kilo ale jen pár deka.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.