Ahoj holky,
mám jen dotaz : Je nějakej rozdíl mezi celozrným a vícezrným pečivem? Chodím nakupovat převážně do Hypernovy a Alberta a tam je popis pečiva právě jako "vícezrnné", celozrnné nikde.
Je to asi blbá otázka, le je v tom nějakej rozdíl?
Cituji layla: Je nějakej rozdíl mezi celozrným a vícezrným pečivem?
vícezrnné = je použito více zrn - např. pšenice, žito, oves... často se přidávají i různá semínka
celozrnné- zrna jsou mleta celá, tzn. obsahují i vnější části zrna, které bílá mouka nemá. Je to pak lépe stravitelné a obsahuje více vlákniny.
Samozřejmě že často může být celozrnné pečivo zároveň vícezrnné a naopak. Ale nemusí.
bourec morusovy
Děkuju za odpověď, takže to že jím vícerznné pečivo ještě vůbec nemusí znamenat že je to celozrnné? A tím pádem ne tak dobře stravitelné a vhodné pro hubnutí?
Cituji layla: to že jím vícerznné pečivo ještě vůbec nemusí znamenat že je to celozrnné?
Přesně tak. Vícezrnné pečivo ve velkých marketech je většinou z bílé pšeničné mouky a je v nich spousta semínek či nadrcená kukuřice (dle mě je to lepší než obyč. bílé rohlíky, ale celozrnné pečivo je nutričně i chuťově úplně o něčem jiném).
Kolikrát taky neplatí, že čím hnědší má pečivo střed, tím je "zdravější", protože ti lumpíci to těsto prostě obarví meltou, aby to získalo tu správnou "zdravou" barvu. Mě melta nevadí, já občas doma meltu dokonce piju, ale já jen, že se nelze vždy řídit barvou pečiva.
Já peču v domácí pekárně jen z celozrnné mouky (chleba většinou ze žitné, někdy míchám s celozrnnou pšeničnou) a ta barva není z daleka tak hnědá jako ta obarvená meltou v Hypernově.
Já to ještě trochu upřesním. Vícezrnné pečivo musí dle zákona obsahovat minimálně 5% celozrnné mouky. Takže 95% je bílá pšeničná a 5% celozrnná. Celozrnné pečivo musí dle zákona obsahovat minimálně 80% celozrnné mouky, bílé je tam jen 20%. Pro hubnutí a správnou funkci trávicího traktu je celozrnné vhodné proto, že obsahuje celá zrna, tzn při semletí se neostraňuje vnější slupka zrníčka. Pokud je pečivo navíc posypáno zrníčky navrchu nebo jsou i uvnitř je to to nejlepší, právě tato vnější slupka působí na stěnu žaludku a nutí ho stále pracovat stejně pak jako když už natrávená zrníčka jdou do střev. I tam působí na střevní stěnu a výsledek je rychleji a především kvalitněji strávená potrava, celozrnné věci dokážou trávicí trakt krásně vyčistit. V supermarketech jsem se nesetkala s tím, že by měli opravdové celozrnné pečivo. Mají pouze vícezrnné, což je skoro to samé jako bílé, pokud uvážíme, že musí obsahovat jen 5% celozrnné mouky a je skutečně obarveno, o meltě jsem neslyšela, ale určitě i to používají, co vím je to, že pečivo obarví karamelem. Barva je matoucí, pokud se podíváte na barvu celozrnné mouky, tak není ani zdaleka tak hnědá jako některé pečivo v obchodech. Pokud není možnost si upéct doma, je nejlepší nakupovat v menších pekárnách jako je Ječmínek kupříkladu, ale i další včetně zdravé výživy, tam je pečivo celozrnné a kvalitní.
Když to tak čtu tak si řikám podle čeho teda nakupovat pečivo? Jak poznám, že je celozrnné a že nekupuji jen obarvený reklamní trik? Jedinně se na každý druh ptát? Pochybuju že třeba v supermarketu to budou prodavačky vědět...to je docela nepraktické
Petulaa
pochybuješ správně, v supermarketech většina prodavaček ani netuší, že existuje cosi jako celozrnné pečivo obecně údaje uvedené na cedulkách k pečivu musí být správné, takže pokud projdeš oddělení pečiva zjistíš, že v Tescu, Bille a dalších celozrnné pečivo vůbec neexistuje, alespoň co se týče čerstvé nabídky, mají jen vícezrnné, kde si opravdu dávají pozor, aby tam bylo jen minimum celozrnné mouky pro splnění zákoného limitu, to obarvení je pro lidi neznalé poměrů, kteři si řeknou "jé, tmavé pečivo, to beru" a nezkoumají detaily; jak jsem psala jediná možnost je nakupovat v menších pekárnách nebo ve zdravé výživě, tam mají bílé i vícezrnné pečivo, ale prodávají i celozrnné
Marianne
díky...njn škoda je to děsně nepraktické, když už nakupuju tak jsem zvyklá právě v supermarketu, abych si tam odbyla všechno....tak alespoň ty semínka navrchu, když už ne celozrnné pečivo, lepší než nic.....zkusím nakouknout do prodejny s biopotravinami, občas nakupuji ve Sparu a ten krámek je hned vedle tak ho dopřeju aspoň jednou za čas, pokud ho tam budou mít
Cituji Marianne: V supermarketech jsem se nesetkala s tím, že by měli opravdové celozrnné pečivo. Mají pouze vícezrnné, což je skoro to samé jako bílé, pokud uvážíme, že musí obsahovat jen 5% celozrnné mouky
S celým Tvým příspěvkem souhlasím, lépe to nešlo napsat.
Cituji Marianne: v Tescu, Bille a dalších celozrnné pečivo vůbec neexistuje,
To je taky pravda. Jde vidět, že se o to zajímáš zrovna tak jako já.
Navíc celozrnné pečivo se pozná už od prvního pohledu (i skousnutí) - protože mnohem hůře kyne... rohlíky jsou takové "hutné betonky", ale výborné.
My jíme už jen výhradně celozrnný chleba z domácí pekárny (jsem na MD, takže mám na to čas a manžela jsem tím tak rozmazlila, že už by nejedl nic jiného) a pro zpestření stravy při nákupu v hypermarketu nakoupím nějaké vícezrnné rohlíky.
Jinak přikládám foto 2 našich domácích chlebů pro srovnání. Ten vlevo je celozrnný (cca 80 % celozrnná žitná mouka, zbytek celozrnná pšeničná a spoustu semínek - lněné, sezamové, oves. vločky), ten vpravo je upečený pro naši babičku (momentálně je u nás na vícedenní návštěvě), která nerada hutný chleba (a semínka jí prý lezou pod její 3. zuby ), takže ten vpravo je z 50 % obyč. chlebové žitné mouky a zbytek chlebová pšen. mouka, bez semínek (ale pro lepší chuť jsem jí tam dala pivo místo vody... pivko jí nevadí ). Všimněte si, že ten vpravo (necelozrnný) je mnohem nakynutější, kypřejší.
Jo, a nedávám tam droždí... místo toho dávám žitný chlebový kvásek (doma vypěstovaný a pravidelně udržovaný) ... viz ta sklenice vlevo.
vlevo 100% celozrnn chleba (hutn), vpravo oby. (oboj jen z chleb. kvsku, bez kvasnic)
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.