Rozhodla jsem se začít se zdravějším stravováním a zatím to jde dobře, ale mám problém s tím, jak zařadit do jídelníčku zdravé tuky. Např. včera jsem měla:
snídaně - přesnídávka
brzký oběd - pečená ryba, brambor, zelenina
svačina - zeleninové lasagne
svačina - zapečený lilek se sýrem a žampiony
večeře - protein/syrovátka nápoj
Jediný tuk je tam vlastně v rybě a v trošce sýra, který byl na lilku. Přijde mi, že tím nesplním těch 20-25% tuků, které by v redukčním jídelníčku být měly.
Maso jsem si zvykla připravovat na vodě, takže k oleji se vracet nechci a na zeleninu mi např. olivový olej moc nechutná, to radši k tomu zobnu trochu sýra (pro vstřebání vitamínů).
Mám si třeba kupovat 45% sýr? Nebo kde ty tuky vzít?
Reaguji na Rabbit Heart: Salát přelít troškou olivového oleje, zařadit tučné ryby a rozhodně bych se nevyhýbala jogurtům s 3 % tuku, naopak jsou lepší volbou než nízkotučné.
Cituji Red_fire: rozhodně bych se nevyhýbala jogurtům s 3 % tuku
Přesně tak, radši pořádný poctivý smetanový jogurt než nízkotučnou vodu Pokud piješ sem tam mléko, kup si plnotučné, třeba z farmářské prodejny.
Nízkotučné výrobky nekupuju, dávám přednost normálním, ty nízkotučné blafy... Mléko mám náhražku - sojové nebo kokosové od Zajíce Zeleninu/saláty mam nejraději samotné, jak jsem psala na začátku, ale zkusím tam trochu kokosového oleje co mám propašovat.
Takže píšu si za uši koupit avokádo a oříšky!
Cituji Mirrore: Zeleninu/saláty mam nejraději samotné
Jestli nemáš v salátech ráda olej, tak je zkus posypat semínkama. Já miluju salát posypaný praženou slunečnicí nebo praženými mandlemi
Cituji Mirrore: jak jsem psala na začátku
Jaj, to jsem úplně přehlédla!
Píši si jídelníčky do STOB tabulek a tuk mívám splněný pěkně, jím totiž dost potraviny, které jej přirozeně obsahují - napadají mě například ovesné vločky, sójové boby (dají se koupit i ve formě vloček, pak už je netřeba nijak upravovat), cizrna, vajíčka, hovězí maso, do jogurtu či vloček se dají namíchat obilné klíčky (sušené, mají mírně sladkou chuť) a ze sýrů si kupuji nízkotučný hermelín (v Lidlu) a 30% eidam, vyšší procento tuku už mi přijde zbytečné...
A třeba i dušená zelenina je perfektní, třeba jako součást teplé večeře. Moc ráda si dávám třeba cuketu, papriky nebo mrkev a dělám je na trošce řepkového oleje. Jinak oleje bych nezavrhovala, třeba ten řepkový je velmi zdravý.
Cituji Rabbit Heart: Jestli nemáš v salátech ráda olej, tak je zkus posypat semínkama. Já miluju salát posypaný praženou slunečnicí nebo praženými mandlemi
To zní naprosto úžasně, zkusím! Normálně jsem z toho dostala hlad.
Cituji Red_fire: Jinak oleje bych nezavrhovala, třeba ten řepkový je velmi zdravý.
Já je ani tak nezavrhuji, spíš jsem si od nich odvykla (nebo pravděpodobněji jsem se jich přejedla, protože ještě tak před rokem jsem na nich restovala denně maso, ryby nebo vajíčka) a teď mi to vyhovuje a je horší se jakoby vrátit zpátky, když mi teď chutná všechno vařené Ovesné vločky a vajíčka jím, takže je připočítám
Děkuju holky za skvělé rady
k zelenině ale olej patří - jinak se ti neuvolní vitamíny rozpustné v tucích a zelenina ti tak nedá to, co z ní chceme - vitamíny.
Cituji Mirrore: svačina - zeleninové lasagne
A ty lasagne byly jak dělané?
Doporučuji zdravé ořechy - je hodně druhů, takže si určitě vybereš, které ti budou chutnat. A zakysané mléčné výrobky.
A souhlasím s Ziralkou, že jídelníček není moc vyvážený.
Reaguji na Ziralka:
Vím že jste výživová poradkyně a zajímal by mě váš názor na luštěniny - konkretně vím že nemají všechny potřebné aminokyseliny a s čím je kombinovat aby je měly - slyšela jsem o obilovinách ale taky že je to blbost a kombionace s živočišnou bílkovinou.
Reaguji na Ziralka:
Co soja a plísně, setkávám se opravdu s velkou zápornou reakcí, soju jím a její produkty a vybírám opravdu ověřenou kvalitu. Vegetarián nejsem, ale ve škole nám říká lektor něco a jinde se dozvídám zase něco jiného, tak prostě se vzdělávám dál a zajímají mě názory dalších.
Stačí maso dělat na trošce olivového oleje, poté doporučuji zařadit zeleninové saláty s olivovým olejem, dávám vždy lžíci oleje. Prodávají se i bylinkové a různě ochucené oliv. oleje.
Kokosový nedoporučuji! Obsahuje nasycené mastné kyseliny, což rozhodně není vhodné pro redukční dietu.
Případě 20g oříšků či semínek denně.
Pokud nemáš ráda chuťově výrazné oleje, doporučuji Bodlákový olej od Justu. Nejlepší do salátu. Je moc zdravý http://www.just.cz/produkty/beztukove_omacky/k4984
A je naprosto bez chuti. Což třeba mně zase trochu vadí.
Na olivový olej Extra Virgin si zvykneš - opravdu ho stačí jen lžička a je zdravý. Pro vstřebávání některých vitamínů je tuk nezbytný.
Nebo zkus avokádo, já ho miluju, dělám s ním saláty často. Musí být ale měkké (prst se lehce zaboří do slupky), pak jedině je jedlé a dobré. Obsahuje spoustu zdravého tuku a vitamínů a má lehce oříškovo máslovou chuť. Dávám si ho i na chleba s pepřem a solí.
Jinak 2x oběd po sobě, brambory a lasagne nic moc.
Radši přidej sacharidy na ráno - müsli, celozrnné pečivo...
Na oběd už trochu méně příloh než je v Česku zvykem a večer už skoro žádné.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.