Jsem asi úplně levá nebo nevím... Dělala jsem dopoledne třenou máslovou buchtu a těsto se mně srazilo, jako vždycky. V receptu je "ušlehat jedno máslo, 1/4 kg cukru a 3 celá vejce". Nechala jsem všechno ohřát na pokojovou teplotu, naráz jsem to dala do mísy a zapnula šlehač. Hned jak se to trochu rozmíchalo, máslo udělalo malý hroudičky a bylo to prostě sražený. A tak je to vždycky, ať mám jakýkoliv postup. Že třeba někdy rozšlehám máslo s cukrem a vajíčka přidávám postupně, nebo dám šlehat máslo a pak postupně cukr a vajíčka, nebo jakkoliv jinak. Víte si s tím holky některá rady?
to se mi ještě nikdy nestalo každopádně první musíš třít vejce s cukrem. a to nejlépe ručně. šlehač používám minimálně, ručně třené je prostě vždycky lepší. takže třu vejce a cukr. navíc si ho tam postupně přidávám, neházím všecek. máslo nechám natát, nakrájím na kousky, a pak házím kousky postupně po dílech do cukru. ideální je to napatlal rukou, a až se to celé spojí, tak teprv zapojit šlehač. nikdy se mi nic nesrazilo.
ono to má být "třené", takže šlehač se nemá použít vůbec. cukr s vejci třu v míse vařečkou až hmota zbělá, pak přidávám další ingredience jako máslo apod.
Mírně nahřáté máslo vymícháme s moučkovým cukrem ve šlehacím stroji či nejlépe ručně. Za stálého míchání postupně vmícháme celá vejce. Potom přidáme vanilínový cukr. A hněd zpracujeme.
ještě mě napadlo, jestli je to vyzkoušený recept? tedy jestli už víš o někom, kdo ho dělal a povedl se? protože asi tak polovina receptů ve všelijakých časopisech a na netu jsou recepty s chybou špatný postup, špatné množství surovin, špatná teplota pečení...apod.
Udělala jsi to asi moc "brutálně". Máslo fakt musíš nejdřít pořádně utřít a pak opatrně do toho jedno po druhém v relativně dlouhých intervalech přidávat vejce a nezašlehávat šlehačem, opatrně rukou vmíchat. A možná by stálo za to ta vejce předtím vidličkou rozšlehat, aby se máslo nemuselo potýkat s dvojí konzistencí bílku a žloutku...
Pokud by se ti to příště zas srazilo, můžeš znovu utřít s cukrem kousek másla, tak 10-12 deka, a postupně do toho po lžičkách zpočátku a pak po lžících přidávat tu sraženou hmotu. Ono se to znovu spojí. Hm, třenou buchtu už jsem nedělala, ani nepamatuju, naposled beránka velikonočního a taky mám pocit, že byly nějaké potíže. Raději dělám proto šlehané, ty se povedou vždycky.
Cituji imoen: ono to má být "třené", takže šlehač se nemá použít vůbec
Že by byl tady zakopaný pes? Je to možný, je fakt, že jsem líná to třít ručně, takže vždycky používám šlehač, sice na nízký obrátky, ale ručně je holt ručně.
Cituji imoen: cukr s vejci třu v míse vařečkou až hmota zbělá, pak přidávám další ingredience jako máslo apod.
Příště to tak udělám, díky Jinak recept je to vyzkoušený, takže to fakt bude špatným postupem.
Morrigan
jajka23
Taktéž díky za rady, kuchařky
Xella
doufám, že ti to pomůže, jistotu zaručit bohužel nemůžu tření dá hodně práce, když dělám bábovku, to mi jdou ruce upadnout...ale nedá se srovnat se netřenou, je taková nadýchanější.
nejsem nějaké moc kuchařka, ale taky bych řekla, že se to sráží tím, že se to všechno naráz nadrsno rychle míchá.
Kvalitní tuk... (preferuji Heru- z rostlinných, popř. máslo)....Po levném tuku většinou problém
Xella
když už se mi to podaří a směs se srazí, tak si dám do hrnce vařit vodu a až je horká tak tam ponořím tu misku s těstem a normálně šlehám a máslo se vždy rozpustí. A pak to sundám a vyšlehám do husta Doufám že jsem to napsala srozumitelně
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.