Včera jsem poprvé dělala povidla. Zkombinovala jsem recept od kamarádky a z internetu a dělala jsem to následovně: na mlýnku jsem pomlela 2 kg švestek, přidala 30 dkg cukru, 2 lžíce octa, 4 lžíce rumu, 1/2 kávové lžičky skořice a špetku drceného hřebíčku. Smíchat, vylít na plech, dát péct zhruba na 170 stupňů (cca 2-3 hodiny, podle požadované hustoty). Chuťově super, ale všude píšou, že když s tím nebudete vůbec míchat, tak se to ani trochu nepřipálí, což teda fakt není pravda. Plech jsem vydrhla, ale byla to fuška jako hrom Máte nějaký osvědčený recept, aby se to nemuselo míchat a fakt se to nepřipálilo? Díky!
Já mám vyzkoušené a osvědčené : 3 kg vyloupaných švestek, 60 dkg cukru
Vše se smíchá v kastrolu a nechá 24 hodin stát. Pak se vaří bez míchání do měkka na střední teplotě (stupnice od 1-6 tak na 3,4). Opravdu se s tím nesmí míchat. Po 2-3 hodinách (záleží na švestkách).
Horké rozmixujeme, plní se do horkých sklenic. Nahoru na povidla přijde lžička rumu a už se nesterilizují.
Dalexa
A fakt se nepřipálí?
Asi je lepší to dělat v kastrolu na sporáku než dát péct do trouby, že?
Cituji Xella: A fakt se nepřipálí?
Fakticky se nepřípálí. Sice mi ruka cuká, hrábnout do nich vařečkou, ale vždycky jsem vydržela a z kastrolu ty uvařené švestky vyjely jak po másle, žádné drhnutí se nekonalo.
Cituji Xella: Asi je lepší to dělat v kastrolu na sporáku než dát péct do trouby, že?
Já jsem je dělala jen na sporáku, nikdy v troubě, takže nemohu porovnávat. Ten způsob vaření se mi moc líbí, že s tím není žádná práce.
Cituji Dalexa: Fakticky se nepřípálí. Sice mi ruka cuká, hrábnout do nich vařečkou, ale vždycky jsem vydržela a z kastrolu ty uvařené švestky vyjely jak po másle, žádné drhnutí se nekonalo.
Pro tento rok už si od povidel dám pohov, ale píšu si Tvůj recept na příští rok, díky!
Cituji Xella: A fakt se nepřipálí?
Asi je lepší to dělat v kastrolu na sporáku než dát péct do trouby, že?
No nevím asi jak komu, zkoušela jsem to stejně jako Dalexa a mě se to teda připálilo a to parádně a švagrové zrovna tak
Cituji Evelyn: No nevím asi jak komu, zkoušela jsem to stejně jako Dalexa a mě se to teda připálilo a to parádně a švagrové zrovna tak
Pak musí být chyba ve vnějším faktoru - asi máme vadný kastroly a plechy nebo co
Cituji Xella: Asi je lepší to dělat v kastrolu na sporáku než dát péct do trouby, že?
My je teda děláme na sporáku vždycky v takovém to obřím hnědém hrnci.
A jak mě učila babička, povidla nikdy ale nikdy zásadně nemíchat. Taky vždycky mám chuť tam hrábnout, ale vždycky jsem odolala a nikdy se mi povidla nepřipálila, takže já mám zkušenost dobrou.
Tak jsem je nakonec dělala v troubě i v hrnci na sporáku. V troubě jsem je dělala na 100° něco přes 3 hodiny, nepřipálily se a měly krásnou skoro až černou barvu. Na sporáku se dělaly přes 4 hodiny a pak jsem je musela hodit ještě na hodinu do trouby, protože pořád neměly požadovanou konzistenci, i tak vypadaly úplně jinak.
Takže příště jen v troubě, na 100, nemíchat a nechat postupně vypéct.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.