Jaké znáte nejlehčí recepty na indická jídla, popřípadě odkazy. Chutná vám Indické jídlo a myslíte, že je zdravé?

Reaguji na annett.annett:
Zrovna včera jsem dělala indické jídlo s kořením garam masala, tedy kuřecí nudličky, zelenina (papriky rajčata, chilli papričky), ale místo kokosového mléka jsem přidala smetanu, k tomu šafránová rýže, bylo to famózní, šmakózní, jen nevím, zda je to zdravé

arrow
profile_image
montaana219
od 5. 7. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji annett.annett: jen nevím, zda je to zdravé

Já myslím, že to zdravé je a miluju to

Reaguji na Nikuška:
Nádherná stránka, určitě ji celou omrknu a prostuduji a děkuji

Cituji annett.annett: a děkuji

Nemáš vůbec za co. Slečna to má opravdu hezky udělaný, tak snad poslouží i tobě

arrow
profile_image
Belgarion
od 26. 3. 2012
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Indickou kuchyni mám moc ráda, kolega makrobiotik na ni nedá dopustit. Jsem po ní dlouho sytá a necítím se "těžká". Vařím indické luštěninové polívky a miluju jejich omáčky z rozmixované zeleniny s cibulovým pyré. Určitě neumím vařit "čistě" indicky, ale inspiruju se. Budu ráda za další dobré odkazy na recepty.

arrow
profile_image
mau-mau
od 14. 3. 2012
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji annett.annett: kuřecí nudličky, zelenina (papriky rajčata, chilli papričky), ale místo kokosového mléka jsem přidala smetanu,

Oni právě to kokosový mlíko používají zřejmě proto, že díky starým tradičním znalostem vědí, že kombinace masa a mléčností je hodně zatěžující pro trávení (tj. nemělo by se kombinovat víc druhů bílkovin, mmch např. ani Židi nepovažujou takovou kombinaci za košér). Takže já tě asi zklamu - osobně bych to za až tak zdravé nepovažovala.
Ale opravdovou tradiční ind. kuchyni (fakt původní, ne upravenou v západním stylu) bych jako celkem zdravou viděla.
Jinak jedno z nejtradičnějších ind. jídel je např. DHÁL: na oleji se osmahne cibule, pak se přidá čočka (nebo hrách), potom rajčata a koření. (Případně můžeš dle chuti přidat i další zeleninu - brokolici, kapustu...).

Reaguji na mau-mau:
Holky, díky za příspěvky, indickou kuchyni fakt miluji, takže se jí asi nevzdám, přestože až tak zdravá není

arrow
profile_image
mau-mau
od 14. 3. 2012
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Reaguji na annett.annett:
Ne ne, tak jsem to nemyslela Naopak já považuju indickou kuchyni za poměrně zdravou. Jen se nesmí přizpůsobovat dnešním parametrům, které hledí na jiný věci než na zdraví. Stejně tak např. úplně původní česká kuchyně založená na spoustě zeleniny, luštěninách, houbách apod. taky není nezdravá, ale pokud někdo bere jako tradiční vaření recepisy od Rettigové (mmch její vzhled je vševypovídající), tak ji taky bude brát jako nezdravou a zničující.
Takže se snaž najít opravdu původní indický recepty na jídla, který se dělaly kdysi, neber moc v úvahu to, co dneska kdekdo odsud vydává za indický recept. Indická jídla jsou rozmanitý a chuťově zajímavý např. díky spoustě koření, ale jsou v podstatě prostý. Což byla kdysi všechna jídla. Tak se zkus soustředit na tohle - jednoduše, přirozeně, ale chutně. Já osobně bych recept, co má víc jak pět igrediencí, vůbec neprovozovala.

Cituji annett.annett: indickou kuchyni fakt miluji, takže se jí asi nevzdám,

Určitě se nevzdávej ničeho, co miluješ, jen se to snaž dělat tak, jak se to dělat má, ať své lásce prokážeš úctu

Mrkněte sem. http://www.asijske-potraviny.eu/
Já tak ráda experimentuji.

arrow
profile_image
Anitsirch
od 14. 8. 2015
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

méně než
10 příspěvků

Já si taky myslím, že je poměrně zdravá - hodně zeleniny a bylinek/koření. Já tuto kuchyň miluju a nedám na níd dopustit!

arrow
profile_image
Krocánek
od 19. 11. 2014
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Reaguji na annett.annett: Nemyslím si, že je zdravé protože je hodně kořeněné. A údajně Evropani nemají po generace upravené zažívání na tak kořeněné jídlo. Údajně pro muže je to "nebezpečné" na rakovinu prostaty.

Jinak celkem lehké je kary - to klasické žluté. jen je to náročnější na suroviny. Pak to prakticky uděláte jako rychlovku cca 15 minut a je hotovo.

arrow
profile_image
ilka1
od 29. 6. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Reaguji na Krocánek: Kořeněné jídlo je i pro Evropany zdravé, podporuje trávení, jídlo neleží zbytečně dlouho v žaludku

arrow
profile_image
Danule1
od 30. 9. 2014
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Já dělám tuhle výbornou indickou rajskou polévku podle tohohle receptu:
Ve velkém hrnci rozehřejte olej. Nakrájejte cibuli a česnek, zázvor nastrouhejte na struhadle. Přidejte k oleji a smažte, dokud cibule nebude měkká.
Chilli papriky nakrájejte. Následně je přidejte k cibuli, přidejte také bobkový list, římský kmín, koriandr a koření garam masala. Smažte cca 4-5 minut a přidejte rajčata.
Přidejte kokosové mléko a 400 ml vody, následně přidejte kostku zeleninového bujonu (já osobně to mám odzkoušeno spíš s gelovým bujonem od Knorru, ten se rychle a krásně rozpustí a na chuť nemá chybu). Vařte cca 15-20 minut a poté vše rozmixujte v mixéru. Servírujte s chlebem.

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy uzavřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené